Door community (initieel P.uncia), Op vri 28 okt 2011 15:12, 0 reacties, nieuws

Rellen na bekendmaking verkiezingsuitslag TunesiëDe gematigd islamistische partij Ennahda heeft de eerste vrije verkiezingen in Tunesië met 41,47 procent van de stemmen gewonnen, zo heeft de verkiezingscommissie donderdag bekendgemaakt. Het nieuws mondde uit in rellen.

Ennahda bemachtigde 90 van de 217 zetels in de vergadering die een nieuwe grondwet moet opstellen. De partij Congres voor de Republiek van de mensenrechtenactivist Moncef Marzouki eindigde als tweede en krijgt dertig zetels, gevolgd door de centrumlinkse Ettakatol, of het Democratisch Forum voor Arbeid en Vrijheden van Mustapha Ben Jaafar met 21 zetels. Op de vierde plaats eindigde Areedha Chaabiya, de Volkspetitie-partij van Hachemi Hamdi, met negentien zetels. Areedha Chaabiya voelt zich echter van een beter resultaat beroofd, omdat een deel van de stemmenopbrengst is geschrapt wegens onregelmatigheden in de partijfinanciering.

Hamdi liet voor de Tunesische televisie weten dat hij de negentien zetels van zijn partij terugtrekt. In Sidi Bouzid, de stad waar Hamdi vandaan komt en waar de aanzet werd gegeven tot de opstand die in januari leidde tot de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali, gingen honderden aanhangers van Areedha Chaabiya de straat op om hun ongenoegen te uiten. Volgens een ooggetuige losten soldaten waarschuwingsschoten om demonstranten die autobanden in brand staken, te verdrijven.

De protesten breidden zich uit naar het nabijgelegen Menzel Bouzayane, waar meer dan duizend mensen de straat op gingen. In Meknassy, vijftig kilometer van Sidi Bouzid, staken demonstranten een kantoor van Ennahda in brand.

Ennahda was onder het vorige bewind tientallen jaren verboden. De partij heeft de Tunesische kiezers beloofd vrouwenrechten en andere democratische vrijheden te zullen eerbiedigen.

De verkiezingsuitslag is volledig, maar nog niet definitief. De behandeling van eventuele klachten zal ongeveer twee weken vergen, zei een lid van de verkiezingscommissie. Internationale waarnemers hebben Tunesië geprezen om de voorbeeldige wijze waarop de verkiezingen zijn verlopen.
Annotaties:
aanmelden / inloggen