Door community (initieel herman4394), Op woe 25 apr 2018 07:04, 5 reacties, nieuws

RIGHTS FORUM. Oscarwinnares Natalie Portman weigert reis naar Israël


Beste lezer,
Opmerkelijk nieuws: Oscarwinnares Natalie Portman weigert naar Israël te komen om een prestigieuze prijs in ontvangst te nemen. Ze protesteert hiermee tegen het beleid van premier Netanyahu en het geweld tegen Palestijnse demonstranten in Gaza.

Israëlische scherpschutters schoten de afgelopen weken tientallen ongewapende betogers dood in Gaza, onder wie kinderen en een journalist. Maandag bezweken nog twee Palestijnen aan schotwonden die zij tijdens demonstraties opliepen. Eén van hen was de 18-jarige doofstomme Tahrir Mahmud Wahba, die op 13 april door een Israëlische scherpschutter met scherpe munitie in het hoofd werd geschoten.


De 18-jarige, doofstomme Tahrir Mahmud Wahba

De Genesis Prize, die was toegekend aan Portman, wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die ‘excelleren in hun werk en die anderen inspireren door hun toewijding aan de joodse gemeenschap en de joodse waarden’. De prijs bestaat uit een miljoen dollar die de ontvanger mag schenken aan een goed doel naar keuze.

De in Jeruzalem geboren Portman is in de afgelopen jaren steeds kritischer geworden op het beleid van Israëlische regering. Op Instagram lichtte ze beslissing om de prijs in ontvangst te nemen toe:

I chose not to attend because I did not want to appear as endorsing Benjamin Netanyahu, who was to be giving a speech at the ceremony. By the same token, I am not part of the BDS movement and do not endorse it. Like many Israelis and Jews around the world, I can be critical of the leadership in Israel without wanting to boycott the entire nation. […]

The mistreatment of those suffering from today’s atrocities is simply not in line with my Jewish values. Because I care about Israel, I must stand up against violence, corruption, inequality, and abuse of power.


Israëlische politici van Netanyahu’s Likud-partij haalden direct hard uit naar Portman. Minister Gilad Erdan opperde dat Portman ‘is beïnvloed door de campagne van desinformatie en leugens die op touw is gezet door de terroristengroep Hamas’. En Likud-parlementariër Oren Hazan riep op tot het intrekken van Portmans Israëlische paspoort.


Likud-parlementariër Oren Hazan op de foto met zijn held Donald Trump, mei 2017

Portman treedt in de voetsporen van een groeiend aantal artiesten die optredens annuleren wegens Israëls mensenrechtenschendingen. Eerder annuleerden onder anderen de Nieuw-Zeelandse popster Lorde, Roger Waters, Lauryn Hill, Stevie Wonder, Snoop Dog, Björk, Elvis Costello en Sinéad O’Connor optredens in Israël.

Op een tweet van The Rights Forum naar aanleiding van bovenstaand verhaal werd deze week honderden keren gereageerd. De tweet werd meer dan 12.000 keer bekeken. Voor velen was dit kennelijk een hart onder de riem:
http://twitter.com/TheRightsForum/status/987933409573048320:


Demonstraties in Gaza: Palestijnse demonstranten verbranden autobanden om Israëlische sluipschutters het zicht te ontnemen.

Ruim 5.000 ondertekenaars van de petitie voor Palestijnse kinderrechten!

De petitie van de Palestijnse Kinderrechten Coalitie, waaraan ook The Rights Forum meedoet, sloot maandag 22 april. De petitie werd 5.060 keer getekend. Hartelijk dank aan alle ondertekenaars! Binnenkort wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

Het dossier van de Palestijnse kinderrechten kwam donderdag 20 april al uitgebreid aan de orde in de Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer. Sadet Karabulut (SP) refereerde expliciet aan de oproep van de Kinderrechten Coalitie. Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Lilianne Ploumen (PvdA) stelden voor om de EU en/of Nederland ieder gedetineerd kind met Israël te laten bespreken. Minister Blok leek hier niet enthousiast over. Hij ging niet veel verder dan aangeven dat kinderrechten altijd met Israël worden aangekaart.

The Rights Forum blijft druk op de ketel houden.


Hollywood-ster Natalie Portman weigert naar Israël te komen voor prijsuitreiking
| #263121 | 25-04-2018 08:59 | herman4394
Het lukt me weer niet om dit twitter bericht en deze foto onderaan te zetten.
Ik heb beide links met en zonder https ingevoerd en ben weer een paar uur bezig... :)
https://twitter.com/TheRightsForum/status/987933409573048320

b3add323-ff0f-42af-b58f-7c604d00c81f.jpg

Mijn pagina werd weer wit...!

Ik durf de kink van het originele arikel er nu ook niet meer onderaan bij te maken.

Origineel Internet artikel:

Hollywood-ster Natalie Portman weigert naar Israël te komen voor prijsuitreiking
https://rightsforum.org/nieuws/hollywood-ster-natalie-portman-weigert-naar-israel-komen-prijsuitreiking/

Wie wil helpen?

Alvast harelijk dank.
| #263122 | 25-04-2018 09:13 | herman4394
De link van de foto doet het hier boven wel maar kreeg ik op geen enkele manier in het artikel, maar nu is bij eerste aanvulling hierboven de link vand de foto zelf weg... ? Kan je echter ook wel met rechtsklikken vinden.

Voor alle zekerheid:
https://gallery.mailchimp.com/259401a17cfcc2916fe8034ed/images/b3add323-ff0f-42af-b58f-7c604d00c81f. en hierachter dus jpg
| #263126 | 25-04-2018 18:27 | G.B. Wolf
Ik heb even wat geprutst in het artikel: de foto van de branden staat er nu goed. Er ontbrak een " aan het eind van de link.
Het twitterbericht verbouwd naar een gewone link, als plaatje lukt het niet.
Http of Https maakt tegenwoordig niet meer uit, je kunt de originele link met Https gewoon over nemen.
G.B. Wolf's avatar
| #263127 | 26-04-2018 06:26 | herman4394
Eénstaatoplossing kan stabiliteit voor Palestijnen én Israëli's betekenen, maar dan moeten we er wel over gaan praten

De stichting OneStateFoundation is in het leven geroepen om draagvlak te creëren voor de éénstaatoplossing

De huidige crisis in Gaza laat maar weer eens zien dat de tweestatenoplossing niets anders dan een diplomatieke fictie geworden is. De machtsongelijkheid tussen beide partijen is simpelweg te groot. Daarom is het tijd dat we gaan praten over de éénstaatoplossing, zo stelt de OneStateFoundation.
Angélique Eijpe en Willem Beelaerts van Blokland en Jaap Hamburger 24 april 2018, 19:06

lees verder:

https://beta.volkskrant.nl/columns-opinie/eenstaatoplossing-kan-stabiliteit-voor-palestijnen-en-israeli-s-betekenen-maar-dan-moeten-we-er-wel-over-gaan-praten~bfce7fab/
| #263153 | 27-04-2018 06:43 | herman4394
Human Rights Watch: Slopen van scholen op West Bank oorlogsmidaden

Slopen van scholen op de West Bank kunnen bijdragen aan oorlogsmidaden;
... "De Israëlische autoriteiten komen er al jaren onderuit bij het slopen van basisscholen en kleuterscholen in Palestijnse gemeenschappen", zegt Bill Van Esveld, senior onderzoeker kinderrechten bij Human Rights Watch. "De weigering van het Israëlische leger om bouwvergunningen af te geven en vervolgens scholen zonder vergunning te sluiten, is discriminerend en schendt het recht van kinderen op onderwijs." ...

Vertaald door Google translate.

... “Israeli authorities have been getting away for years with demolishing primary schools and preschools in Palestinian communities,” said Bill Van Esveld, senior children’s rights researcher at Human Rights Watch. “The Israeli military’s refusal to issue building permits and then knocking down schools without permits is discriminatory and violates children’s right to education.”...

Bill van Esveld: https://www.hrw.org/about/people/bill-van-esveld
aanmelden / inloggen