Door community (initieel P.uncia), Op maa 7 feb 2011 15:52, 0 reacties, nieuws

‘Risico op oneerlijk proces voor Assange’WikiLeaks-baas Julian Assange is maandag voor de rechter in Londen verschenen. Hij zal er zijn uitlevering aan Zweden aanvechten. Zijn advocaat vreest dat hij in Zweden geen eerlijk proces zal krijgen.

De 39-jarige Australiër wordt door de Zweedse justitie verdacht van dwang, aanranding en verkrachting van twee vrouwen in augustus 2010. Assange werd op 7 december opgepakt.

Hij bracht negen dagen door in een Londense cel en werd daarna onder strikte voorwaarden vrijgelaten.

Maandag en dinsdag verschijnt Assange voor een Britse rechter. Die moet bepalen of Assange wordt uitgeleverd.

De advocaat van Assange zei vanmorgen dat zijn cliënt het risico loopt geen eerlijk proces te krijgen. In Zweden worden rechtszaken rond zedendelicten immers achter gesloten deuren behandeld. "Je kunt geen eerlijk proces krijgen als de pers en het publiek de toegang tot de rechtbank worden ontzegd", aldus Geoffrey Robertson.

De verdediging van de Wikileaks-oprichter vreest ook dat de Verenigde Staten Zweden om de uitlevering van Assange zullen vragen na afloop van een eventueel proces in Zweden. Assange zou dan terecht kunnen komen in de Amerikaanse Guantanamo Bay-gevangenis of zelfs ter dood kunnen worden veroordeeld.

Die laatste stelling wordt echter ontkracht door juridische experts. Een Europese richtlijn stelt dat een persoon niet worden uitgeleverd aan een land waar hij of zij mogelijk geëxecuteerd kan worden. Bovendien zou Zweden voor een eventuele uitlevering aan de VS ook toestemming moeten vragen aan Groot-Brittannië.
Annotaties:
aanmelden / inloggen