Door community (initieel Best Well), Op vri 24 nov 2017 19:28, 3 reacties, nieuws

Rotterdam: 95% vluchtelingen leeft van uitkeringVan de 2.429 vluchtelingen die de Nederlandse stad Rotterdam sinds 2015 huisvestte in haar stad, leeft op dit moment 95% van een uitkering. Het landelijk gemiddelde bedraagt 90%. “Vluchtelingen zouden een verrijking zijn voor de stad. Maar nu zie je dat deze mensen een ticket naar de bijstand krijgen.”

Sinds het ontploffen van de vluchtelingencrisis in 2015 nam de stad Rotterdam 2.429 vluchtelingen op, 80 meer dan wettelijk verplicht. Voor het eerst voerde de stad een onderzoek naar hoe de stad en de gehuisveste vluchtelingen het doen sinds de grote stroom vluchtelingen die Europa overspoelden in 2015. Het onderzoek bracht opvallende resultaten aan het licht.

“Ticket naar de bijstand”

Van de 2.429 opgenomen en gehuisveste vluchtelingen leeft op dit moment 95% van een uitkering. Vier vluchtelingen zijn “vrijwel volledig aan het werk”, anderen hebben een los-vaste baan. Leefbaar Rotterdam reageert ontsteld op de cijfers. “Vluchtelingen zouden een verrijking zijn voor de stad. Maar nu zie je dat deze mensen een ticket naar de bijstand krijgen. Rotterdam heeft al genoeg problemen”, klinkt het.

Het landelijk gemiddelde van vluchtelingen die leven van een uitkering is ongeveer 90%. Die cijfers zijn volgens hoogleraar voor integratie en migratie Jaco Dagevos wel verklaarbaar. “Statushouders hebben het heel druk met het leren van de taal, inburgeren, gezinshereniging en het op orde krijgen van hun financiën”, aldus Dagevos. “Alles bij elkaar baart zo’n cijfer zorgen, maar is het ook heel goed te begrijpen.”


Ook bij de PvdA van Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb reageert men verbijsterd. “Om gek van te worden”, aldus Barbara Kathmann (PvdA). “Keer op keer heeft de PvdA erop gehamerd dat het stadsbestuur in moet zetten op taallessen, het omzetten van diploma’s, het begeleiden naar werk. Alles om te voorkomen dat weer de fout gemaakt wordt dat asielzoekers jaren in de bijstand zitten.”
Annotaties:
| #261362 | 25-11-2017 11:20 | Nico de Geit
Tijd om een beetje afstand te nemen, dit project zou weleens heel erg fout af kunnen lopen.
Nico de Geit's avatar
Iedere bijstand gerechtigde inzetten als socialiserende stadswacht. Je geeft de vluchteling gelijk een taak, let op rommel, onrust, criminaliteit, help ouderen en buren.
Beste inburgering die er bestaat. ze leren spelend Nederlands, en ze letten ook nog eens op elkaar.

Niet in een uniformpje lantefanteren als nep politie, maar herkenbaar aan een armband. BURGERHULP.
Dag en avond.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #261387 | 27-11-2017 19:23 | Best Well
Een groot probleem met stadswachten is dat ze wegkijken om zelf niet in de problemen te hoeven komen.
Best Well's avatar
aanmelden / inloggen