Door P.uncia, Op don 28 jul 2011 17:35, 2 reacties,    

Roundup resistente onkruiden verhogen voedselprijzenVan Monsanto’s Roundup werd aangenomen dat het landbouwers makkelijker zou maken zich te ontdoen van onkruid maar het werkt tegen minder en minder planten, waaronder een aantal monsters die 7.5 cm per dag kunnen groeien en landbouwmachines vernietigen.

Tientallen jaren was het voor de boeren relatief eenvoudig als het ging om onkruidbesmetting van hun grond: gebruik herbiciden, wacht tot het onkruid sterft en teel meer gewassen. Deze beginjaren zijn helaas tot een einde gekomen.

Een nieuwe reeks onderzoeken die deze maand door Weed Science gepubliceerd zijn laat zien dat in ieder geval 21 onkruidsoorten resistent zijn geworden tegen het populaire herbicide glyfosaat (verkocht als Monsanto's Roundup) en een groeiend aantal overleven meerdere herbiciden, de zogenaamde "superonkruiden".

Dezelfde selectiedruk die bacteriën creëren die resistent zijn tegen meerdere antibiotica leidt tot de snelle evolutie van planten die moderne herbiciden overleven. Als de trend doorzet kunnen de opbrengsten dalen en voedselprijzen stijgen als er onkruid groeit dat moeilijker is te ontwortelen.

"Het herbicide resistentieprobleem is ernstig geworden", zegt tijdschriftredacteur William K. Vencill in een recente verklaring. "Het verspreid zich verder dan waar onkruidwetenschappers het al eerder hebben gezien" Meer dan 11 miljoen hectare, vanaf slechts 2,4 miljoen in 2007, zijn nu besmet met Roundup resistente rassen.

Het herbicide, een chemische stof met een relatief lage impact omdat het biologisch snel afbreekt, was gerangschikt onder de meest populaire onder boeren omdat Monsanto zijn genetisch gemanipuleerde Roundup Ready gewassen introduceerde die niet beïnvloed worden door de chemische stof, is goed voor ongeveer 90 procent van de sojabonen en 70 procent van de maïs en katoen die in de Verenigde Staten geteeld word.

Nog verontrustender is de steile (en onverminderde) groei in het aantal onkruiden dat resistent is tegen meerdere soorten herbiciden. Superstammen van planten zoals papagaaienkruid, dat 7.5 cm per dag groeit en taai genoeg is om landbouwmachines te beschadigen, zijn opgedoken en wat de mogelijkheden voor boeren om hen onder de duim te houden dramatisch kan verminderen.

De alternatieven zijn meestal gevaarlijker chemicaliën of ploegen en akkers met organisch materiaal te bedekken, ondermijnen veel van de milieuvoordelen die biotech gewassen worden verondersteld te bieden. Het is "de grootste bedreiging voor de landbouwproductie die we ooit hebben gezien", beweert Andrew Wargo III, voorzitter van de Arkansas Association of Conservation Districts.

Monsanto die ooit naar verluidt boeren zo ver bracht om te geloven dat zijn Roundup Ready gewassen geen onkruidresistentie zou veroorzaken, heeft sinds het bewijs zijn mening veranderd en praat nu over preventie door chemische toepassingen en vruchtwisseling te diversifiëren.

Maar de strategie kan mogelijk niet genoeg tijd winnen om effectieve en betaalbare alternatieven te ontwikkelen. Eerdere pogingen, zoals het nieuwe goedgekeurde herbicide Imprelis van DuPont, bewijzen gecompliceerd te zijn volgens een recent artikel in de New York Times. Aangenomen werd dat het een milieuvriendelijke herbicide was maar het is nu de grootste verdachte in de dood van Noorse sparren, de weymouthden en andere bomen in het land.

Door, Michael J. Coren.
Annotaties:
| #149543 | 28-07-2011 17:57 | Appie
@ P.uncia, bedankt voor dit artikel, men kan de nadelen van GM niet vaak genoeg lezen en plaatsen.

Heb het artikeltje over de herbicide geannoteerd.
Appie's avatar
| #149545 | 28-07-2011 18:20 | P.uncia
Yezz, sure, ik heb de linken in het artikel geplaatst ;)
P.uncia's avatar
aanmelden / inloggen