Door community (initieel Witte Haai), Op woe 20 feb 2013 18:28, 1 reacties, nieuws

Rumsfeld-memo’s tonen hoe Bush-regering loog over Irak

Lawrence Wilkerson, jarenlang de rechterhand van de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, zei op MSNBC ‘zeker te weten dat de regering Bush de boel heeft belazerd’ om de invasie van Irak te bespoedigen.


Kolonel Wilkerson sprak met presentator Ed Schultz over de benoeming van Chuck Hagel als minister van Defensie.

Het gesprek ging daarna over de nieuwe documentaire van MSNBC ‘Hubris: Selling the Iraq War’, die afgelopen maandag werd uitgezonden.

Vrede

In de documentaire zijn unieke memo’s van de Amerikaanse oud-minister van Defensie Donald Rumsfeld te zien die dateren van november 2001. Uit de stukken blijkt dat Rumsfeld en zijn helpers van alles bekokstoofden om de invasie van Irak te verkopen.

“Connectie tussen Saddam en aanslagen op 11 september of antrax-aanval?” staat in een memo. “Conflict over massavernietigingswapens? Denk alvast na over het eisen van een inspectie.”

Een andere memo instrueerde regeringsfunctionarissen ‘zich te richten op de massavernietigingswapens’ en vervolgens de lijst af te werken van ‘toewerken naar de val van het regime’ tot ‘verrassing, snelheid en risico’ en ‘benadrukken hoe belangrijk het is wie na Saddam over het land heerst’. Nergens werd gesproken over het winnen van de vrede.


Wilkerson herinnert zich hoe Powell, die nepbewijs van Iraakse massavernietigingswapens presenteerde aan de Verenigde Naties, leek te erkennen dat er geen wapens in het land aanwezig waren. “Ik vraag me af wat er zal gebeuren als we 500.000 troepen naar Irak sturen, het land uitkammen en niets vinden,” citeerde hij Powell.

“Denkt u dat de regering Bush de boel heeft belazerd om de Irakoorlog te verkopen?” vroeg Schultz aan Wilkerson. “Ik had er toen geen weet van en dat reken ik mezelf aan,” zei hij. “Achteraf gezien ben ik er verdomd zeker van dat de regering Bush de boel heeft belazerd.”

Wilkerson nam in 2005 gedesillusioneerd afstand van de Bush-regering.


Bron: Rawstory.com
Annotaties:
| #197249 | 20-02-2013 19:35 | ouwe knar
“building momentum for regime change” to “Surprise, speed, shock and risk,” and ending with emphasizing the importance of “who would rule afterwards,” without a single mention of efforts to win the peace following the invasion.

Is hun eindeloos herhaalde succesnummer. Mensen trappen er iedere keer weer in. En zijn iedere keer weer hoogst verbaasd dat de regio jaren en jaren later nog steeds in feite in oorlog is.
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen