Door community (initieel Sambeo), Op don 15 jan 2015 19:59, 19 reacties, nieuws

Rusland laat de Europese Commissaris voor Energie in de kou staan

GAZPROM-EU: 6-0

Gisteren woensdag 14 januari onderhandelde de EU met Gazprom in Moskou. De onderhandelaars van de EU had drie doelen:
1. Rusland te dwingen om verlenging van de speciale winter prijzen op de gaslevering aan Oekraïne uit te breiden tot eind maart,
2. Rusland te dwingen tot het doen van verdere eenzijdige concessies door het forceren van alle Europese energie aankopen door middel van de nieuwe "Europese Energie Unie",
3. Rusland te dwingen om het geannuleerde Zuidstroom gaspijpleidingsproject te herroepen en aan te leggen in overeenstemming met de beperkende regels van het derde energiepakket.
De Russische reactie was een koude douche.

Ten eerste, Gazprom zei dat er geen behoefte is aan een speciaal zomerakkoord omdat er voor de Oekraïense gasaankopen al een geldig contract bestaat.

In de praktijk betekent dit dat alle concessies die Kiev voor het winterseizoen heeft ontvangen van tijdelijke aard zijn en er geen ruimte is voor onderhandelingen. Als de EU verzekerd willen zijn van hun gasdoorvoer via Oekraïne zal er druk op Kiev gezet moeten worden om de bestaande afspraken na te komen. Als Kiev gas nodig heeft dat zij niet kan betalen –met als gevolg dat er gevaar dreigt voor leveringen aan de EU-landen – is het niet het probleem van Rusland. Hetzelfde geldt voor de gasschulden van Kiev; de EU zal zowel de Oekraïense gasschulden als eventuele toekomstige gasaankopen moeten betalen.

Ten tweede, Gazprom kondigde aan dat de Zuidstroom gaspijpleiding ter ziele is en niet zal worden gerealiseerd. Het project bezweek onder druk van de VS en de EU. Het grootste obstakel was het Derde Energiepakket dat de EU pas later indiende. Een grote beperking van het eigen gebruik van de pijplijn door Gazprom zelf; Gazprom mocht slechts gebruikmaken van 50% van de capaciteit van de Zuidstroom en zou worden gedwongen om de resterende 50% van de transportcapaciteit aan derden aan te bieden. Hoewel alle overeenkomsten tussen Gazprom en de verschillende doorvoer- en verbruikende landen werden gemaakt vóór het derde energiepakket in werking zou treden, eist de Europese Commissie nu dat dit met terugwerkende kracht wordt toegepast.

De oplossing van Rusland is als volgt: Gazprom zal de pijpleiding naar Turkije bouwen en uitbreiden naar de Grieks-Turkse grens. De pijpleiding zal eindigen in een opslagplaats voor gasdistributie in de buurt van de grens met de EU. Als de EU gas wil kopen, zullen zij zelf een pijpleiding naar Turkije moeten bouwen op eigen kosten. Het zal ook nodig zijn om de transportcapaciteit tussen de Zuid-Europese lidstaten uit te breiden - en dat doen onder hun eigen Derde Energiepakket beperkingen.

De laatste klap van de arrogante EU was de verklaring dat Gazprom -na de voltooiing van de gasrotonde en de Turkse pijplijn- Gazprom alle doorvoer van gas via Oekraïne zou moeten beëindigen. Russisch gas zal alleen beschikbaar zijn via Turkije! Het Oekraïense netwerk van pijpleidingen zal uitsluitend worden gebruikt voor gaslevering aan de Oekraïne. Gazprom heeft haar beslissingen gebaseerd op de instabiliteit van de Oekraïne en de hoge doorvoerrisico's.

Maroš Šefčovič, sinds enkele weken de Europese Commissaris voor Energie Unie moet de ergste dag van zijn leven hebben gehad. De EU arrogantie knalde tegen een bakstenen muur. Het is schandalig hoe Duitsland heeft bekonkeld zijn eigen gastoevoer via de Noordstroom pijpleiding veilig te stellen en vervolgens alle mogelijke middelen te gebruiken om de Zuidstroom pijpleiding te saboteren. Er is geen betere aanleiding om het conflict tussen Noord en Zuid Europa aan te wakkeren. De toekomstige gebruikers van de Zuidstroom pijpleiding zijn de VS vast eeuwige dankbaar voor het om zeep helpen van dit project.

Turkije zal handenwrijvend kijken naar de benarde situatie van de EU, zich verheugend op de toekomstige inkomsten van de gasdoorvoer. Turkije is na Duitsland ook nog eens de grootste klant van Gazprom. De grootste verliezer zal Oekraïne zijn, 's werelds meest vooraanstaande dief en afperser van gas.

Ondanks alle arrogante praatjes heeft de EU geen echt alternatief voor Russisch aardgas. Brussel zal zijn trots moeten inslikken en tot bezinning moeten komen.

Nu wachten we vol spanning op de westerse mainstream media en wat voor draai zij aan het verhaal gaan geven.

door Aleksei Kettunen

Zie ook: http://www.zerohedge.com/news/2015-01-14/russia-cuts-ukraine-gas-supply-6-european-countries
Annotaties:
| #227451 | 15-01-2015 20:33 | Hans
De pleuris is uitgebroken, the shit has hit the fan, de geest is uit de fles.
Interessante tijden.
Hans's avatar
| #227456 | 15-01-2015 20:51 | hakkietakkie
Dat duizend inwoners door een storing geen gas krijgen is het enige wat je op de sites van de volkskrant, de NRC en Nu. Het is net alsof het niet is gebeurd.. De media staan duidelijk met hun bek vol tanden.
hakkietakkie's avatar
| #227457 | 15-01-2015 20:52 | hakkietakkie
Dat duizend inwoners door een storing geen gas krijgen

in Velsen, dus.
hakkietakkie's avatar
| #227461 | 15-01-2015 21:12 | liedetecter
EU op hun bek, mega policy fail door pure arrogantie ... Inderdaad benieuwd wat de spinmaster er van maken, kan enig leedvermaak niet ontkennen. Goed artikel Sambeo, keep 'm comming -;)
| #227476 | 15-01-2015 23:54 | hakkietakkie
Het is behoorlijk bizar hoor.. Als je bij google zoekt naar nieuws met de zoekterm gazprom dan vind je dit nieuws wel, maar alleen bij Russische outlets. Een uitzondering: .

Gazprom warns Europe gas supplies via Ukraine still 'at risk'
Deutsche Welle-6 uur geleden
Russian gas company Gazprom has warned there is a risk that Europe could see "a drop in supplies" piped via Ukraine this winter.[/quote
En deze is mooi:


European Commission to analyze Gazprom offer to purchase Russian gas via Turkey
Economy
January 15, 18:09 UTC+3
Alexey Miller’s offer to European countries to buy 50-60 billion cubic meters of Russian gas via Turkey will hardly work, but EC is ready to discuss it, EC representative Anna-Kaisa Itkonen said

Want we hebben geen keus.
hakkietakkie's avatar
| #227480 | 16-01-2015 00:03 | hakkietakkie
Alleen dit nog en dan hou ik op: Als de internationale MSM in koor iets gaan gillen direct na het één of ander.. Absoluut een teken aan de wand.

Als er iets gebeurt dat ABSOLUUT NIEUWSWAARDIG IS en de stilte is aan alle kanten letterlijk oorverdovend... Poe. Dat is gewoon eng.

banksy-elephant-in-room1.gif
hakkietakkie's avatar
| #227482 | 16-01-2015 00:16 | liedetecter
Het is inderaad absoluut volstrekt bizar dat dit niet op de voorpagina van elk zichzelf respecterend dagblad staat. Wereldnieuws gewoon. Het is dus weer full on STASI time in de EU! ... so much is sure.
| #227484 | 16-01-2015 00:40 | Ness
Nou ik neem zelf even een tandje terug hier; het bericht kwam van de Daily Mail, een niet al te beste site, en van Zerohedge, die wel vaak betrouwbaar is gebleken, en van Bloomberg. Maar als je het Bloomberg artikel leest staat het er weer niet zo duidelijk in als dat de Daily Mail rondkrijst. Artikelen van Zerohedge zal ik voortaan goed checken alhoewel ik denk dat de EU het haastig op een akkoordje heeft gegooid en een onderhands dealtje met Rusland heeft geregeld.

Tot nu toe is het een aanzegging van opschorten van gasleveranties. Er komt trouwens gewoon gas binnen via Duitsland, maar daar zijn de andere EU staten niet mee geholpen als die kraan definitief dichtgaat of al dicht is. Er is een voorraad aangelegd dus de stroom kan gewoon in zijn achteruit zijn gegaan.

Wat er nou precies gaande is, is me onduidelijk. Waarschijnlijk hebben we zonet een deel van de vooruitbetaling op de gasrekening van Oekraine betaald aan meneer Poetin, gezellig saampjes met zijn allen. Want Oekraine neemt niet voldoende gas af maar is de reserve aan het opslurpen, en besteedt het door Brussel verstrekte geld dus aan iets anders - ofwel, het jat nu rechtstreeks van de EU zelf. En de doorvoer via Turkije is officieel.

Overigens is het omhoog gaan van de goudprijs en het loslaten van de band EU/Zwitserse Franc vandaag mi wel degelijk veroorzaakt door insider- kenis omtrent gasleveranties. Want ze hebben knallende ruzie gehad, da's zeker. En Oekraine is zich aan het bewapenen met gejatte poen, ook dat is duidelijk. Er moet en zal oorlog komen.
Ness's avatar
| #227487 | 16-01-2015 00:50 | Sambeo
Nou dit dan. Waren ze in de EU nog niet op de hoogte van het Russische besluit?

Europees Parlement wil nieuwe sancties Rusland.
STRAATSBURG, 15 januari / TASS /.
Het Europees Parlement heeft bij de Europese Raad aangedrongen om verdere beperkende maatregelen tegen Rusland te nemen, als er geen vooruitgang wordt geboekt in de Oekraïense afhandeling van de crisis. Europese wetsontwerpers adviseren om de sancties te spreiden over de energiesector. Verder moeten de Russische mogelijkheden om internationale financiële transacties uit te voeren worden beperkt.
Het Europees Parlement heeft een overeenkomstige resolutie tijdens de zitting van donderdag aangenomen.

http://itar-tass.com/en/world/771340
Sambeo's avatar
| #227488 | 16-01-2015 00:53 | Sambeo
Dat wordt nachtwerk voor de MSM. Eerst moet er centraal een verhaal worden bedacht, dan kan de rest het gaan kopiëren en rondbazuinen.
Ik ben heel benieuwd wat ze hiervan gaan brouwen.
Sambeo's avatar
| #227490 | 16-01-2015 01:08 | Sambeo
Hier de bevestiging op beeld vers van de (weer buitenlandse) pers,

[url=http://vineyardsaker.blogspot.nl/2015/01/apparently-it-really-did-happen.htm/url]
Sambeo's avatar
| #227493 | 16-01-2015 01:20 | Ness
Gokje: ""de EU heeft besloten geen verdere gasaankopen te doen in Rusland. De lopende contracten worden nader bekeken en wellicht opgeschort."" :)
Ness's avatar
| #227494 | 16-01-2015 01:31 | Ness
Kijk aan, the usual suspect was (eer)gisteren ook alweer in de weer met een bijne gesmolten ChocoKing, onze trouwe Nazio Kapo Hond Soros: http://investmentwatchblog.com/ukraine-president-quietly-meets-george-soros-signs-decree-on-new-wave-of-mobilization/
Ness's avatar
| #227502 | 16-01-2015 10:02 | quero1
Er stond een mooi project op stapel de South Stream Pijplijn voor Zuid-Europa maar kortzichtig en domweg tegenwerkt door de EU corrupte en arrogante vasallen van de 'warprone' VS maar het opdoeken ervan was dus duidelijk een heel slecht teken. Bulgarije is een eerste slachtoffer dat inkomsten zal mislopen die nu gewoon naar Turkije zullen gaan waarschijnlijk. Europa heeft alle belang bij een goed akkoord met Rusland, toch een natuurlijke partner zou je niet denken en Poetin heeft toch de hand uitgestoken.
http://zaplog.nl/zaplog/article/putin_roept_eu_op_handelsakkoord_met_vs_in_te_ruilen_voor_euraziatisch/
En zie de überneocon Soros zal het eens gaan zeggen in Oekraine, als dat maar goed afloopt, ze hebben direct al een mobilisatie uitgeroepen of mss is het blufpoker. Ik dacht het al we hebben meer echte en integere staatsmannen nodig, jammer een uitstervend ras!
| #227524 | 16-01-2015 13:08 | Ravenman
SUPER !!!

DIT IS GOED NIEUWS VOOR TURKIJE!

TURKIJE KRIJGT NU EEN ECONOMISCHE BOOST (de handel met Rusland is al vervijfvoudigd sinds de EU-sancties).

Erdogan staat nu 100% aan de kant van Rusland.

Turkije, Rusland, Iran, China, India, Venezuela, Brazilie, Argentinie en Noord-Korea tegen de VS/EU
| #227525 | 16-01-2015 13:33 | hakkietakkie
Erdogan staat nu 100% aan de kant van Rusland.


één probleempje. Turkije is een nogal vooraanstaand NAVO-lid. Ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken.
hakkietakkie's avatar
| #227530 | 16-01-2015 15:23 | quero1
Uit de reacties van de interessante link van Fredjes (commentaar #227503 over D-W-N) hierboven kan je wel een en ander puren over wat ze in Duitsland net als hier overigens ook echt willen:
-geen oorlog en ons niet meer laten binnenloodsen en meeslepen in andermans oorlogen
-geen fracking
-geen gen-food
-geen spionnage technologie en ditto activiteiten
-geen NSA
-geen CIA
geen CETA in gang steken
-geen TISA in gang steken
-dus geen TTIP in 't algemeen
-geen VS lobbyisten meer.
-geen achterbakse financiering van islamisten en neonazis en diverse verdeel en heers tactieken
-geen verdere EU uitbreiding naar het Oosten
-geen verdere NAVO uitbreiding naar het Oosten
•Wat we wel willen zijn politici die onze belangen dienen en niet de politieke elites en corporaties van overzee.
•We willen ook onze bedreigde vrijheid van mening en van meningsuiting absoluut behouden.
•Ook moeten criminele 'mlitairen' en troepen best eens gestraft worden als het even kan en MH17 uit de doofpot gehaald worden en de schuldigen aangeklaagd.
goodbye U.S.A !.zeggen ze ook nog.
aanmelden / inloggen