Door community (initieel Antares), Op don 9 jun 2016 06:27, 1 reacties,    

Saoedi-Arabië geschrapt van VN-lijst met kindermoordenaarsAangezien Saoedi-Arabië in een aanvalsoorlog verzeild is geraakt (wat kunnen ZIJ eraan doen) en de Verenigde Staten aanvalshelicopters willen leveren aan datzelfde land, moesten de Verenigde Naties een handje helpen. Vanaf 2 juni staat Saoedi-Arabië niet meer op de lijst van kindermoordenaars (Je weet wel, oorlogsmisdaden en zo. Scholen en ziekenhuizen bombarderen). Nu kunnen de 24 lichte helicopters zonder verdere vertragingen aan Saoedi-Arabië worden geleverd. Daar zal oorloghofleverancier Boeing blij mee zijn.

De verwijdering zou tijdelijk zijn van aard, want de VN zet zich in voor mensenrechten en dan kan een compromis soms noodzakelijk zijn. Maandag mensenrechten, dinsdag weer oorlog. Enzovoort.

bron: Sputnik
Annotaties:
| #251637 | 09-06-2016 10:02 | Paul2
Chantage


De VN hadden de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op de lijst geplaatst voor het veroorzaken van grote aantallen slachtoffers onder kinderen in Jemen, maar draaide dat besluit terug op aandringen van de Saoedische regering. De bronnen van Reuters zeggen dat de Saoedische regering heeft gedreigd geld terug te trekken uit verschillende VN-projecten. Het kantoor van secretaris-generaal Ban Ki-moon zou bestookt zijn met telefoontjes van buitenlandministers uit Golfstaten en ministers van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC). Er zou zelfs gedreigd zijn met een fatwa van geestelijken, die een eind zou maken aan samenwerking tussen OIC-leden en de VN. De VN zegt de cijfers en voorvallen die in het rapport worden genoemd eerst nog eens samen met de coalitie door te willen nemen. In een nieuwe versie van het CAAC-verslag (pdf) zijn de passages over de Saoedische coalitie geschrapt.

Philippe Bolopion van Human Rights Watch noemt het besluit van Ban een “schokkende draai van de VN”. Amnesty International zegt dat de Verenigde Naties hun geloofwaardigheid op het spel gezet hebben door “op schandelijke wijze te bezwijken onder de druk”
De VN krijgen de laatste tijd meer kritiek te verduren. Zo gispte de vertrekkende VN-topman Anthony Banbury de bureaucratie binnen de organisatie. Hij noemde de VN in een opiniestuk in The New York Times een “mislukking”. Anders Kompass, die zich bij de VN bezig hield met mensenrechten, kondigde dinsdag zijn vertrek aan omdat hij niet meer zei te kunnen leven met de straffeloosheid binnen de organisatie.
http://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/08/saoedi-arabie-chanteerde-vn-om-zwarte-lijst
aanmelden / inloggen