Door community (initieel Hans), Op din 15 nov 2011 10:18, 2 reacties,    

Schaliegas en aardbevingen: Are you ready to rumble?


De winning van aardgas in Groningen heeft al honderden kleine aardbevingen veroorzaakt en een paar grotere. De aardbevingen begonnen pas in 1986 na meer dan 20 jaar gaswinning.

Nu het Groningse aardgas begint op te raken wil minister Verhagen graag aardgas gaan winnen uit schalie, ondergrondse leisteenlagen. In de VS en in Engeland wordt dat al gedaan. Maar die schaliegaswinning veroorzaakt ook aardbevingen: niet na 20 jaar, maar direct bij het opstarten van het project.

Bij de winning van schaliegas wordt er een horizontale schacht geboord in de leisteen. Daarna wordt de leisteen opengebroken (fracturing) door er onder hoge druk vloeistof in te pompen. Omdat de ondergrondse geologische structuur niet in detail bekend is, kan niet worden ingeschat wat de gevolgen zijn van de hoge vloeistofdruk in de leisteenlaag.Minister Verhagen laat een proefboring uitvoeren door het Britse bedrijf Cuadrilla, dat grote belangen heeft in de schaliegaswinning. Je kunt je afvragen of zo'n proefboring representatief zal zijn. Ik kan me zo voorstellen dat Cuadrilla bij de proefboringen heel omzichtig te werk zal gaan en geen enkele aardbeving wil veroorzaken.
Stel je voor dat er wel bevingen optreden: dan kan Cuadrilla wel inpakken.
In onderstaande video laat Cuadrilla zien dat schaliegaswinning echt ongevaarlijk is.Cassandra denkt dat minister Verhagen uiteindelijk zal besluiten dat schaliegaswinning veilig is. Er zullen boortorens verrijzen en het dure moeilijk winbare schaliegas zal door de Gasunie bijgemengd worden door het Groningse makkelijk winbare gas.
En net als in Engeland en in de VS zullen er bij de echte boringen van Cuadrilla wel bevingen optreden. Maar dan is de vergunning al afgegeven en kunnen we niet meer terug.

Cassandra ziet liever dat minister Verhagen laat onderzoeken of biomassa in de toekomst een belangrijke brandstof kan zijn. Misschien kunnen we alvast een paar grote bossen aanplanten om te zien of bomen veilig zijn.
Annotaties:
| #167757 | 15-11-2011 10:40 | Appie
@ Hans, goed artikel!
Appie's avatar
| #167767 | 15-11-2011 13:25 | Hans
Bedankt, Appie. Houd ze uit je achtertuin :-)
Hans's avatar
aanmelden / inloggen