Door P.uncia, Op zat 31 dec 2011 18:31, 3 reacties,    

Schimmel in wastafels kan ernstige infecties veroorzakenZiekte veroorzakende stammen van de schimmel Fusarium zijn aanwezig in badkamer wastafelafvoeren, die mogelijk een veelvoorkomende bron van infectie bij mensen zijn, volgens een nieuw onderzoek.

Fusarium is wel bekend voor het veroorzaken van ziekten in landbouwgewassen, maar sommige soorten van de schimmel kunnen potentieel gevaarlijke en zelfs fatale infecties bij de mens veroorzaken.

Bijvoorbeeld, Fusarium was in 2005-2006 de oorzaak van een uitbraak van door schimmel veroorzaakte keratitis (ontsteking van het hoornvlies) onder contactlensdragers in de Verenigde Staten.

Fusarium infecties kunnen moeilijk te behandelen zijn omdat Fusarium bestand is tegen vele antimycotica medicijnen, verklaarde Penn State onderzoekers.

Ze testten monsters genomen van bijna 500 wastafelafvoeren in 131 bedrijven, woningen, universiteitslaapzalen en openbare voorzieningen in Pennsylvania, Maryland, Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia, Florida en Californië.

Ten minste één Fusarium isolaat werd in 66 procent van de afvoeren in 82 procent van de gebouwen gevonden. Ongeveer 70 procent van die isolaten waren van de soorten die het vaakst geassocieerd waren met infecties bij mensen.

"Met ongeveer twee derde van afvoeren die Fusarium bevatten, is het duidelijk dat bewoners van die gebouwen op regelmatige basis worden blootgesteld aan deze schimmels”, zei hoofdonderzoeker Dylan Short, van het College of Agricultural Sciences, in een universiteitpersbericht. "Dit steunt sterk de hypothese dat biofilms op loodgieteroppervlak dienen als reservoirs voor menselijke pathogene fusaria".

Het onderzoek staat in het decembernummer van het Journal of Clinical Microbiology.
Annotaties:
| #172718 | 02-01-2012 20:03 | ffloor
Ouweyankeesverhaal. Iedereen weet dat zeep op alkalische wijze functioneert en dat daarom elke week de schoonmaker met een zúúr moet reinigen bv. Glorix (R) want 99% van alle schimmels worden door een zuur verbrand. Trouwens, in onze academische ziekenhuizen is men 20 jaar geleden al op karnemelkzeep overgestapt en dat is niet voor niets: alkalische zeep = voor de dokter.
Hetzelfde is het geval met universiteitsslaapzalen: een paar vingerhoedjes blanke azijn in het laatste spoelwater kon er zeker niet meer af, of zo? Triest, als je bedenkt dat een héle fles vol blanke azijn iets van e.0,39 kost... en bovendien komen alle wolkleuren tenminste vol terug: daar kan geen wasverzachter tegenop.

Ook dat fusarium niet te behandelen is vind ik maar een echt amerikaans onzinverhaal. Het klopt dat een hardnekkige roos op je hoofd (inderdaad meestal fusarium) met alle anti-roosshampo's niet is te bestrijden en je loopt het op door een huisdier te aaien, en het ook klopt het dat de meeste vaginale infecties vrij irritant, soms pijnlijk met bloedverlies gepaard kunnen gaan met fusarium als hoofddader - maar in ALLE gevallen is Nizoral (R) nog steeds prima werkzaam hoor!
Van onwerkzaamheid van dit afdoende middel heb ik nog nooit van gehoord, sterker, je kunt de lotion en vaginale fles zelfs zonder artsbriefje bij de apotheek kopen en na 2 keer proberen ben je beslist ervan al verlost maar 3x = beter.
Alleen de eetbare toepassing bij longwegschimmel is nog op artsenbriefje en daar zal wel een goede reden voor zijn.
Het is overigens een Belgische vinding (Jansen) uit 1992 - en omdat men in USA nog steeds weigert om beschermde europeesche uitvindingen op hun markt toe te laten: daarom moeten hun eigen inwoners het juiste medicijn dus maar ontberen. Want dáár komt het .gov -artikel feitelijk wel op neer.
Efin, het patent verloopt in 2017 en dan kunnen ze het zelf maken - voor hun tot zolang eventjes wachten dus.
| #172719 | 02-01-2012 20:13 | tegengas
Ben ik blij dat ik een echte man ben.
tegengas's avatar
| #172721 | 02-01-2012 21:08 | ffloor
Tsja, daar zeg je zo wat. Ik herinner mij de verhalen van mijn pappie die als onderofficier de recruten op de slaapzalen elke morgen moest wakkerschreeuwen want wekkerradio's bestonden nog niet. Hij placht in 1917 altijd een zakdoek voor zijn neus omgeknoopt de slaapzalen te beschreeuwen - maar zijn collega liep er dus wel degelijk een longinfectie op.
aanmelden / inloggen