Door community (initieel Best Well), Op din 6 maa 2018 11:45, 2 reacties, nieuws

Sneaky wetje: Belastingdienst mag afluisteren


De Belastingdienst kan vanaf deze zomer meer dan alleen je bankrekening aftappen. Fiod & Co mogen dankzij een sneaky wetswijziging ook infiltranten inzetten of je communicatie gaan afluisteren.

De marechaussee en bijzondere opsporingsdiensten als de Fiod mogen voortaan, net als de politie, infiltranten inzetten en vertrouwelijke communicatie afluisteren. Dat leerde de Volkskrant uit een stiekeme wetswijziging. "We hadden al een vaste en nauwe samenwerking met de politie. Het verschil is dat we het straks zelfstandig mogen uitvoeren", adus een tevreden Fiod-meneer. Dus waar het afluisteren eerst in ieder geval nog min of meer door bevoegde en getrainde opsporingsambtenaren werd uitgevoerd, mag het afluisteren straks ook gedaan worden door boekhouders, aanslagcollectanten en opgeldophalers. "Voordeel is dat we in de nieuwe situatie slagvaardiger zijn en geen afhankelijkheidsrelatie hebben", aldus de belastingpolitie. Die afhankelijkheidsrelatie was rechtstatelijk gezien juist wel prettig, qua checks & balances. Natuurlijk is de verruiming van de wet bedoeld om "misdaad beter aan te pakken", maar wie dat smoesje koopt zal ook wel denken dat een sleepwet op de data van alle burgers een veilig gevoel geeft. Het feit dat deze wijziging stiekem, schimmig en zonder noemenswaardig debat is ingevoerd (het was een hamerstuk), zegt veel over de vrees die de Kamer had voor kritiek op de zoveelste privacyschending. Als deze trend van alsmaar uitdijende, steeds wantrouwiger wordende overheid blijft doorzetten, mogen binnen een paar jaar zelfs de controleur van de hondenbelasting, de landmeter van het kadaster en de vuilnisman in het dorp de burger afluisteren of hij/zij/het respectievelijk hondenfoto's instagramt, googelt op erfgrensboompjes of z'n afval in de verkeerde bak flikkert. Vrije burgers horen de overheid te wantrouwen, niet andersom.Annotaties:
| #262305 | 06-03-2018 14:19 | ouwe knar
Als deze trend van alsmaar uitdijende, steeds wantrouwiger wordende overheid blijft doorzetten...
Uiteraard gaat de burger de overheid ook steeds meer wantrouwen en zo mogelijk tegenmaatregelen nemen. De zorgzame samenleving van Willempje en Jan Peter B wordt op deze manier een lachertje, maar dat wisten we al flink tegengewerkt.

In Amerika schijn je een boete te krijgen als je een dakloze eten geeft. Wie weet...
ouwe knar's avatar
| #262332 | 07-03-2018 20:41 | G.B. Wolf
de controleur van de hondenbelasting
Gelukkig woon ik in zo'n zeldzame gemeente, waar jaren geleden de hondenbelasting is afgeschaft. Jawel, U leest het goed. Als gepensioneerde ben ik al helder als glas voor de overheid, dus ik heb niets -meer- te verbergen. (kuch)
Voor het geval dat: alleen de vaste lasten gaan via de bankrekening, de rest wordt allemaal contant betaald, zelfs de nieuwe (2e hands) auto. Kunnen ze lekker zoeken.
Succes, aivd!
G.B. Wolf's avatar
aanmelden / inloggen