Door TDE9, Op don 8 jan 2009 12:26, 19 reacties,    

Somalische piraten? de leugen over piraten.

Johann Hari: Je wordt voorgelogen over piraten.


Somige 'piraten' zijn duidelijk gangsters, maar anderen proberen illegaal dumpen en leegvissen te voorkomen

Wie zou zich kunnen voorstellen dat in 2009, regeringen opnieuw een oorlog zouden verklaren tegen Piraten? Op het moment dat je dit leest is de Britse Royal Navy - gesteund door de schepen van meer dan twee dozijn landen, van de VS tot China - in Somalische wateren aan het varen om het op te nemen tegen mannen die wij voor ons zien als: met papegaai-op-de-schouder pantomime spelende schurken. De vloot bestrijd Somalische schepen en jagen daarbij zelfs naar piraten tot ver op de wal, in een van de meest opgebroken landen op deze wereld. Maar achter het eigenaadige "arrr-me-hearties" van dit verhaal gaat een ongelofelijk schandaal schuil. Deze mensen worden door onze regeringen gelabeled als "één van de grote gevaren van onze tijd". Maar ze hebben een buitengewoon verhaal te vertellen - en hebben zeker een gedeelte van het recht aan hun zijde.

Piraten zijn nooit helemaal wie we denken dat ze zijn. In de "gouden eeuw van piraterij" - 1650 tot 1730 - leefde het idee van de piraat als de zinloze, woeste Blauwbaard. Dat beeld is gemaakt door de Britse regering in een grote propaganda-show. Veel gewone mensen geloofden niet dat er veel van waar was: piraten werden zelfs vaak gered van de galg door ondersteuning van een joelende menigte. Waarom? Wat deed de bevolking destijds inzien wat wij nu niet kunnen zien? In zijn boek Villains Of All Naties, komt historicus Marcus Rediker met het bewijs.

Als je een handelaar of marine matroos werd - uit de dokken van het Londense East End geplukt, jong en hongerig - zag je jezelf al gauw terug op een drijvende houten hel. Je werkt de hele dag op een verkrampt, half uitgehongerd schip, en als je wilde uitrusten, kwam de almachtige kapitein met zweep of de "Cat O 'Nine Tails". Als dat te vaak gebeurde, kon je overboord worden gegooid. En aan het einde van je diensttijd, na maanden of zelfs jaren, werd je vaak ook nog bedrogen bij het uitbetalen van je loon.

Piraten waren de eersten die rebelleerden tegen deze wereld. Zij muitten - en stonden voor een andere manier van werken op en omgaan met de zeeën. Als ze eenmaal een schip hadden, kozen de piraten hun kapiteins, en alle beslissingen werden collectief genomen, zonder foltering. Zij deelden hun buit in wat Rediker noemt: "één van de meest egalitaire plannen voor de verdeling van middelen waar dan ook in de achttiende eeuw".

Ze namen zelfs ontsnapte Afrikaanse slaven op en woonden met hen samen als hun gelijken. De piraten toonden "heel duidelijk - en succesvol aan - dat schepen niet hoefden te worden bestierd op een gewelddadige en onderdrukkende manier zoals in een groothandelsmarkt en zoals bij de Royal Navy." Dit is de reden waarom zij vaak romantische helden werden, ondanks dat ze vrij onsuccesvolle dieven waren.

De woorden van een piraat uit die vergane tijden, een jonge Britse man genaamd William Scott, zou in deze tijd moeten weerklinken. Voor hij werd opgehangen in Charleston, South Carolina, zei hij: "Wat ik deed was om te voorkomen dat ik zou vergaan. Ik werd gedwongen om te piraten om te overleven." In 1991 is de regering van Somalië ingestort. Negen miljoen mensen op de rand van hongerdood sindsdien - en de smerigste krachten in de westerse wereld hebben dit gezien als een grote kans het land te beroven van de grondstoffen, voedsel en om onze kernafval in hun zeeën te dumpen.

Ja: kernafval. Zodra de overheid weg was, verschenen mysterieuze Europese schepen voor de kust van Somalië en dumpen grote vaten in de oceaan. De kustbewoners begon ziek te worden. Vooralsnog vreemde huiduitslag, misselijkheid en misvormde baby's. Later, na de tsunami in 2005, spoelden honderden lekkende vaten aan op de wal. Mensen begonnen te last te krijgen van stralings-ziekte, en meer dan 300 zijn overleden.

Ahmedou Ould-Abdallah, de VN-gezant voor Somalië, vertelt: "Iemand dumpt nucleair materiaal hier. Ook lood en zware metalen zoals cadmium en kwik worden gevonden - noem maar op." Veel van deze rommel kan worden getraceerd naar Europese ziekenhuizen en fabrieken. Het lijkt te zijn doorgespeeld aan de maffia om zich zo goedkoop te "ontdoen" van het afval. Toen ik vroeg aan Ould-Abdallah wat Europese regeringen hiertegen deden, zei hij met een zucht: "Niets. Er is geen enkele clean-up, geen vergoeding en geen preventie."

Tegelijkertijd beroven andere Europese schepen de Somalische zeeën van hun grootste schat: zeevoedsel. Het westen heeft het eigen visbestand vernietigd door overbevissing - en nu verplaatsen we het naar hen. Meer dan 300 miljoen dollar aan tonijn, garnalen, kreeft worden jaarlijks gestolen door illegale trawlers. De lokale vissers leven met honger. Mohammed Hussein, een visser in de stad Marka 100km ten zuiden van Mogadishu, vertelde Reuters: "Als er niets wordt gedaan, zal er binnenkort niet veel vis overzijn in onze kustwateren."

Dit is de context waarin de "piraten" zijn ontstaan. Somalische vissers gebruikten speedboten om te proberen om de dumpers en trawlers te verjagen, of ten minste een soort "heffing" te bedwingen. Ze noemen zichzelf de Vrijwillige-kustwacht van Somalië - en gewone Somaliërs zijn het er mee eens. De onafhankelijke Somalische nieuwssite WardheerNews zei dat 70 procent "een groot voorstander is, van de piraterij als een vorm van nationale defensie".

Nee, dit rechtvaardigd niet gijzelingen, en ja, sommige gedragen zich duidelijk net als gangsters - vooral degenen die leveringen van het World Food Programme vasthielden. Maar in een telefonisch interview, met een van de piratenleiders, Sugule Ali: "Wij beschouwen onszelf niet als zee-bandieten. Wij beschouwen degenen die illegaal vissen en rotzooi dumpen in onze zeeën als zeebandieten." William Scott zou het begrijpen.

Verwachten we werkelijk dat hongerende Somaliërs passief op hun stranden blijven zitten, in een poel van ons giftig afval, en toekijken hoe wij hun vis wegvangen en op tafel zetten in restaurants in Londen en Parijs en Rome? Aan deze misdaden zal het westen weinig willen doen, terwijl dat toch de enige gezonde oplossing is voor dit probleem. Integendeel, als een deel van de Somalische vissers reageert en de doorvoer-corridor van 20 procent van de wereldwijde olie-aanbod verstoord, dan sturen wij heel snel enkele slagschepen.

De oorlog tegen piraterij in 2009 kan het best worden samengevat door een verhaal van een andere piraat, die leefde en stierf in de vierde eeuw voor Christus. Hij werd gevangen genomen en naar Alexander de Grote gebracht, die eiste om te weten te komen "wat bedoelt hij met het in bezit houden van de zee." De piraat glimlachte en antwoordde: "En wat bedoelt u met in bezit nemen van de hele wereld? Maar omdat ik het doe op een klein scheepje, wordt ik een Rover genoemd, terwijl u, die het doet met hele vloot, word uitgeroepen tot keizer." En wederom varen onze grote keizerlijke vloten uit - maar wie is de werkelijke rover?


==========================
Vertaald van oorspronkelijk Engels artikel:
Johann Hari: You are being lied to about pirates.
Some are clearly just gangsters. But others are trying to
stop illegal dumping and trawling
Monday, 5 January 2009
Annotaties:
23-09-2013 06:45 | My website
Somalische piraten? de leugen over piraten. #zaplog
| #54389 | 08-01-2009 13:09 | Zurk
Die piraten zijn een smoesje voor controle willen over het Suezkanaal. Want stel je voor dat moslimvrijheidsstrijders dat zouden doen.
Zurk's avatar
| #54390 | 08-01-2009 13:17 | merethan
Dit is wel degelijk een ander inzicht in die hele problematiek.
Zeer boeiend verhaal.
merethan's avatar
| #54393 | 08-01-2009 13:44 | TDE9
Ik zie het als een pamflet tegen het goedpraten van het systematisch uitbuiten en leegroven van deze wereld.
Heel vreemd hoe wij (in het westen) het zo normaal vinden om een claim op alles en iedereen te leggen en ten koste van alles onze manier van leven te rechtvaardigen. Het heeft misschien ook wel iets van "Free-man-on-the-land" tegenover de "Admiralty".

extra linkje: 2005 tsunami, aanspoelen "toxins" (engels)
TDE9's avatar
| #54395 | 08-01-2009 13:48 | mcloud (ongeregistreerd) toon reactie
| #54403 | 08-01-2009 15:13 | saved
Fijn artikel! De piraten waren de laatste tijd wel erg vaak in het nieuws, steeds had ik het idee dat er iets niet klopte aan het verhaal.
Dit is een goede verklaring, bedankt voor het delen!
saved's avatar
| #54410 | 08-01-2009 15:55 | Bla-bla (ongeregistreerd) toon reactie
| #54412 | 08-01-2009 16:20 | Aelfhere
Mooi om dit hier te lezen.
Aelfhere's avatar
| #54413 | 08-01-2009 16:23 | Jody (ongeregistreerd) toon reactie
| #54422 | 08-01-2009 16:53 | Denneb
Doet me denken aan een citaat uit " Third rock from the Sun":

" Kill one - en you are a murderer,
kill dozen - en you are a serial killer,
kill 100 000 - en you are a conqueror!"

Wat een gebrek aan morele waarden, alsof massaal morden in de naam van de staat mag goedgepraat worden.
Denneb's avatar
| #54425 | 08-01-2009 16:56 | Patman
Super artikel qua onderwerp en bewustmaking. Meteen op Zapruder. Hoewel het niet direct duidelijk is of het CC is (ik zie het artikel wel overal staan in het Engels)
Patman's avatar
| #54430 | 08-01-2009 17:08 | Patman
Zie ook: http://thestateofblog.wordpress.com/2008/12/08/somali-pirates-fighting-euun-colonialism/

“Many European, US and Asian shipping firms – notably Switzerland’s Achair Partners and Italy’s Progresso – signed dumping deals in the early 1990s with Somalia’s politicians and militia leaders. This meant they could use the coast as a toxic dumping ground. This practice became widespread as the country descended into civil war.
Nick Nuttall of the UN Environment Programme said, “European companies found it was very cheap to get rid of the waste.”
Patman's avatar
| #54434 | 08-01-2009 17:22 | komodo
Weer een grove leugen ontmaskerd. Wat wordt de westerse wereld op een schandalige manier voorgelogen diir de media.

Noem het 'piraterij' en het volluk kan meteen wijs gemaakt worden dat het misdadigers zijn.

En ook opvallend :

Zet een groep redelijk normale mensen op een schip en je krijgt automatisch democratie. Samen overleven, daar gaat het om. Zolang er geen duivelse overheid is gaat dat prima.

Weer wat wijzer geworden hier.
komodo's avatar
| #54579 | 09-01-2009 13:50 | bluepink (ongeregistreerd) toon reactie
| #54589 | 09-01-2009 14:28 | TDX (ongeregistreerd) toon reactie
| #54628 | 09-01-2009 21:11 | Bla-bla (ongeregistreerd) toon reactie
| #114998 | 29-10-2010 20:28 | ffloor
Overigens is Somalië beslist niet het enigste piratennest waar zoveel problemen mee zijn. Ik herinner me dat in 1963 de haven van Algiers door Amerikanen werden gebombardeerd door president Kennedy wegen piraterij, alsook dat in datzelfde jaar de gehele Japanse walvissenvloot naar de diepte werden gejaagd door amerikaanse duikboten, eveneens door president Kennedy.
| #115000 | 29-10-2010 20:36 | Revontulet94
Goed stuk, eerste keer dat ik deze kant van het verhaal hoor.

Prima voorbeeld hoe de main stream het volk voor de gek houdt, simpeler kan je het niet krijgen.
Revontulet94's avatar
aanmelden / inloggen