Door community (initieel Best Well), Op zat 30 sep 2017 22:49, 1 reacties, nieuws

Spaanse regering sluit honderden stembureau’s in CataloniëMorgen zal het referendum in Catalonië plaatsvinden over de onafhankelijkheid van de regio. De Spaanse regering wil met alle middelen bestrijden dat het referendum zal plaatsvinden. De separatisten willen er, samen met de Catalaanse regering er voor zorgen dat het referendum wel door kan gaan.

Nu is de context dat de politie, die de Spaanse regering naar Catalonië heeft gestuurd, meer dan duizend potentiële stembureau’s heeft ontmanteld, basisscholen en andere publieke gebouwen. De Catalaanse politie heeft aangegeven geen opdrachten meer te accepteren van de Spaanse regering, dus het zal nog spannend worden wat er gaat gebeuren morgen.


De Catalaanse regering heeft aangegeven dat als de bevolking voor onafhankelijkheid stemt, de minuut erna de onafhankelijkheid zal worden uitgeroepen en de Catalaanse Republiek een feit zal zijn.

De Europese Unie is in dit opzicht neutraal, maar ze staan natuurlijk angstig te kijken naar wat zich hier ontvouwt. Als Catalonië daadwerkelijk onafhankelijk wordt, zal het andere separatistische bewegingen ook motiveren om door te zetten. Wat moet er dan gebeuren met die afsplitsingen, worden die dan ook lid? Het kan dan niet te makkelijk zijn om lid te worden van de EU, dus dan zit de EU in een spagaat. Al met al lijken de verkiezingen in de grote landen van dit jaar niet de grootste dreiging te zijn geweest.
Annotaties:
aanmelden / inloggen