Door community (initieel Hannus), Op din 19 nov 2013 23:10, 4 reacties,    

Spanje vraagt om arrestatie Chinese partijleidersEen hoge Spaanse rechtbank heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen vijf Chinese leiders. Ze worden beschuldigd van genocide.

De vijf zijn de voormalig president en partijsecretaris Jiang Zemin, de eerste minister (ten tijde van de demonstraties op het Tiananmenplein) Li Peng, het voormalig hoofd van de Chinese veiligheidsdienst en de Chinese militaire politie Qiao Shi, de partijsecretaris in Tibet van 1992 to 2001 Chen Kuiyuan en de minister van familieplanning in de 90’er jaren Deng Delyun (ook bekend als Peng Pelyun). Justitie in Spanje onderzoekt ook een klacht tegen de voormalig president Hu Jintao, maar vooralsnog is zijn aanhouding niet gelast.

Het arrestatiebevel volgt op een klacht van Spaanse pro-Tibetorganisaties.
De uitspraak kan de Chinese leiders problemen bezorgen als ze zich buiten de grenzen van de Volksrepubliek China begeven. In dat geval zouden ze kunnen worden opgepakt, net als de Chileense dictator Pinochet in 1998.

Tegen Pinochet had een Spaanse rechter indertijd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd op verzoek van een groep Spaanse advocaten. Pinochet werd beschuldigd van volkerenmoord en martelingen van Spaanse burgers tijdens zijn 17-jarig schrikbewind van 1973 tot 1990. Op 17 oktober 1998 werd hij in Londen gearresteerd.

Pinochet is niet de enige buitenlandse politicus waarvan Spanje de aanhouding wil. Er lopen maar liefst dertien zaken. Spraakmakende aanklachten betreffen zeven Israëlische functionarissen die betrokken waren bij een luchtaanval op een Hamasleider in Gaza in 2002, waarbij veertien Palestijnse burgers om het leven kwamen en zes leden van de regering-Bush die betrokken waren bij systematische martelingen in Guantánamo.

Het arrestatiebevel biedt ook de mogelijkheid om de buitenlandse bankrekeningen van de vijf Chinese leiders te bevriezen.

Het aanspannen van dit soort zaken is mogelijk op grond van het beginsel van universele jurisdictie dat sinds 1985 in Spanje geldt. Dat maakt het mogelijk om personen te vervolgen en berechten — ook buitenlanders — die het internationaal recht hebben overtreden — b.v door het plegen van misdaden tegen de menselijkheid, genocide en terrorisme. Het maakt daarbij niet uit waar ter wereld zij hun misdaden begingen en waar ter wereld zij zich op dit moment bevinden.

De arrestatiebevel van vandaag werd uitgevaardigd door het hof van beroep (sectie 4 van het Strafhof van Spanje’s Nationale Hof, de Audiencia Nacional), dat is de nationale onderzoeksrechter die gaat over zware misdaden zoals terrorisme, drugshandel, piraterij, of het witwassen van geld.

Dit soort zaken hebben vooral een symbolische betekenis; berecht werd er nog nooit iemand. Wel genereren ze publiciteit over de gepleegde misdaden.

Peking zegt dat Spanje zich niet moet mengen in de interne aangelegenheden van China.
Annotaties:
20-11-2013 08:57 | online laptop bags
Spanje vraagt om arrestatie Chinese partijleiders #zaplog
Persoonlijk vind ik dat Peking gelijk heeft.

En waarom vanuit Spanje de Chinese regering opnaaien?
Het komt mij toch allemaal over als zijnde een indirecte oorlog verklaring tegen de voorgestelde nieuwe reservemunt.

Amerika raakt nu in paniek met zijn verklote dollar. Liever heel de wereld in puin met rokende plutonium bommen dan de dollar vervangen.
Syrie wil niet erg lukken, alhoewel de gifgas aanval kaart in augustus weer door de VN is gespeeld, nu maar de grootmachten intern verdelen.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #219617 | 15-09-2014 18:54 | trend etter
WAAR ZIJN ZE MEE BEZIG??????.....komt uit t huis BOURBON waarschijnlijk.
PAK EERST DAT SKULL AND BONES TUIG MAAR
KISSINGER VOOROP EN DE BUSH GEITJES ETC ETC ETC
| #219618 | 15-09-2014 18:56 | trend etter
EN DE DALAI LAMA IS OOK GEHERSENSPOELD
| #219621 | 15-09-2014 19:23 | liedetecter
Nieuws is een jaar oud, en als ik het goed heb ingetrokken
aanmelden / inloggen