Door Manus, Op din 5 jun 2018 00:48, 2 reacties,    

Steekincident Bevrijdingsdag: Verwarde man, terreuraanslag of hoax?

Bevrijdingsdag 2018 in Den Haag was de dag van de zogenaamde verwarde man.
Volgens media begon het verhaal van de verwarde man op vrijdag 2 Feb. toen Malek F zijn inboedel op straat gooide. Malek F werd daarna op blote voeten afgevoerd door de politie.

Aangezien ik zelf Hagenees ben, ken ik de locaties en veel mensen in Den Haag (waaronder politiemensen). Sterker, een goede vriend van mij woont in de flat genaamd de Kroon waar de verdachte Malek F. woonde. Daarom was ik ervan op de hoogte dat Malek F. op 2 Februari eveneens Allah Akhbar riep toen hij zijn inboedel vanaf de 2e etage naar beneden gooide, iets wat in de media destijds niet belicht werd. Op de avond van 5 Mei maakte ik op Twitter al de verbinding tussen dit incident en de steekpartij op 5 Mei, want deze goede vriend belde mij dat een dubbel arrestatieteam met kettingzaag en een stuk of zeven stormrammen gemaskerd zijn flatgebouw binnenstormde terwijl hij beneden met de buurman stond te praten. Op 6 Mei maakte de politie en media bekend dat het dezelfde man betrof.

Op 5 Mei rond 3 uur vond het bewuste (steek/schiet)incident plaats. Hiervan zijn meerdere videobeelden gepubliceerd. Pas na grondige analyse van de beelden dienen er conclusies getrokken worden in plaats van aan te nemen dat MSM of anderen ons de waarheid vertellen. Ook in dit geval geldt “Assumption is the mother of all fuck-ups”

Als eerste werd op twitter om 17.41 een video gepubliceerd door Richard. A Remmers. Hij geeft in commentaar aan dat hij dit filmpje via-via heeft gekregen.De eerste seconden van de video van Remmers zijn niet in andere media uitgezonden, maar zijn erg opmerkelijk. In deze eerste seconden zien we vier mannen naar de linkerkant lopen van het beeld lopen, weglopend van de kant waar Malek S vandaan komt. Opmerkelijk is dat de man in het witte t-shirt met zijn arm een wenkende beweging in de richting van Malek S lijkt te maken voordat het beeld naar rechts zwenkt. Is dit een logische beweging als er een man met een mes achter je aan zit? Een andere man met een hond loopt aanvankelijk naar links maar blijft staan. Het geluid is nog opmerkelijker, op 0.04 roept iemand gebiedend “teruglopen, teruglopen, ho” Wie riep dit en waarom? De politie komt pas later aangereden met fiets en auto. Stel dat een agent het van de overkant riep naar iemand die we niet kunnen zien, dan nog is het niet logisch, ten eerste zeg je dan niet teruglopen, maar wegwezen of iets dergelijks en ten tweede zeg je dan geen ho als iemand luistert en zich van de messentrekker verwijderd. Blijkbaar volgt degene tegen wie geroepen wordt de orders op, want anders heeft het geen zin om ho te roepen. De bedoeling van degene die roept is blijkbaar dat één persoon een geringe hoeveelheid terugloopt en die persoon luistert hier blijkbaar naar.

TV West en Regio 15 beschikken later over een scherpere versie die zij ook hebben ingezoomd. Het eerste wat aan deze video opvalt is dat hier ook maar een beperkt deel van het beeld zichtbaar is. In dit geval weet ik van bronnen binnen politie dat zij beschikking hebben over video met het hele beeld. Het beeld is dan ook ingeperkt in (social)media.

Het beeld zwenkt naar rechts en dan komt de politieagent op de fiets aan gevolgd door een politiewagen. Iemand zegt: “Hij is het” Het is niet heel goed te horen, maar op 0.12 zegt iemand ‘Doorlopen” en dan “Volgende” en nog een keer “volgende” . De man beweegt zich van de muur af en we horen zeven schoten. We zien echter niet dat de man wordt neergeschoten want op dat moment zwenkt het beeld naar rechts. Als het beeld terugkomt is de verdachte verdwenen achter de boomkruin.

Een aantal zaken zijn opmerkelijk. Volgens politieprotocol dient een agent bij een verdachte met mes eerst “Halt/Stop politie” te roepen. Vervolgens dient politieman aan te geven “Leg het wapen neer” Als de verdachte dan niet luistert mag een waarschuwingsschot gegeven worden. Pas als de verdachte met wapen na waarschuwingsschot vlucht of richting agent beweegt mag er op de benen geschoten worden. In de video-opname horen we geen “Halt Politie” en de agent begint meteen te schieten terwijl de verdachte niet zijn directe richting opkomt. Verdachte beweegt zich schuin van de muur af. De man lijkt getroffen te zijn door de kogels, want hij ligt op de grond en op andere video zien we later bloed. Deze aanhouding druist tegen politieprotocol in, allereerst jezelf als politie niet kenbaar maken, niet tot stoppen manen en vervolgens meerdere malen gericht schieten in plaats van een waarschuwingsschot. Op het moment dat we “Halt, Politie” zouden verwachten horen we juist “Doorlopen, volgende, volgende”

Opmerkelijk is natuurlijk ook dat het beeld op het moment supreme een stuk naar rechts zwenkt waardoor de daadwerkelijke inslag van kogels in het been van Malek F. niet zichtbaar wordt. Nu gaf ik al aan dat ik 100% zeker weet dat politie dezelfde video heeft met het hele beeld (ook een stuk naar onder overigens). De zwenking in het beeld kan natuurlijk erg toevallig zijn, maar een zwenking door montage is erg makkelijk als je beeld over hebt.

Opmerkelijk is ook dat Malek F geen enkele kreet van pijn slaakt. Kogelwonden zijn toch behoorlijk pijnlijk en Malek F. roept slechts een aantal keer “Allah Akhbar” en blijft daarna zitten met mes in de hand. Overigens zien we op deze beelden nog geen bloed, dat blijft buiten zicht van de camera.

Een agent maakt een schoppende beweging die raak lijkt te zijn en de verdachte verplaatst zich van een liggende naar een zittende positie zodat hij weer zichtbaar wordt voor de camera. Drie agenten houden hem onder schot.
Linksonder in beeld zien we de “omstander met hond” die in het begin niet weg is gelopen. Opvallend is dat deze man met hond geruime tijd in de baan van het schootsveld van de agenten verblijft en daar rustig filmend blijft staan. De agenten lijken geen acht op hem te slaan en de man lijkt er ook weinig gevaar in te zien. In de versie van Richard Remmers is dit overigens beter te zien dan in de ingezoomde versie van TV West. De beelden die de man met hond heeft gemaakt zijn later op de website van het AD geplaatst.

Volgens de Telegraaf is de man met hond de 37 jarige Michiel. Volgens Telegraaf artikel ziet Michiel meerdere slachtoffers, kraan van bloed, stuiptrekkingen en gaat hij volgens eigen verklaring vervolgens schreeuwend, gillend en krijsend in totale paniek achter Malek F aan en roept tegen hem: “kom hier”.Naar mijn mening niet echt voor de hand liggend gedrag voor iemand die in totale paniek verkeerd…
Ook een beetje vreemd dat hij dan aan de linkerkant van het beeld rustig zijn hond uit staat te laten terwijl Malek F. van de rechterkant aankomt. Het café en de Sischa Lounge waar de slachtoffers gevallen zouden zijn bevinden zich ook aan de rechter kant van het beeld waar Malek vandaan kwam. Telegraaf geeft bovenin het artikel duidelijk aan dat hij de maker van de videobeelden is en laat een screenshot zien uit de beelden die op site van het ad zijn te zien.

Op de beelden van Michiel op AD.nl wordt op 0.53 geroepen “Hey, er moet daar een ambulance komen, er liggen er drie daar.” Aan de helderheid van het geluid te horen wordt dit bevel geroepen door de man die filmpt, zijnde Michiel, de totaal in paniek zijnde man die desondanks zo rustig zijn hond uitlaat. Michiel is trouwens niet de enige held die meteen achter Malek F aangaat en mensen waarschuwt, AD heeft nog een 23 jarige Hagenaar gevonden die omstanders met gevaar voor eigen leven zou hebben gewaarschuwd, helaas wil ook deze held onbekend blijven.

Als we naar de ingezoomde versie van TV West kijken kunnen we van 0.28 in de ruit aan de linkerkant een duidelijke weerspiegeling zien van wat er gebeurd. We zien in de weerspiegeling de rechter agent met getrokken pistool, maar links daarvan een ander die geen uniform aan heeft. (tijd 00.33) De agenten trekken zich terug naar rechts, maar als het beeld terugkomt zien we in de weerspiegeling van de ruit wederom de ongeuniformeerde man. (van 00.43 tot 00.52) De agenten hebben immers een donker uniform en deze man heeft een licht overhemd. De man bevind zich blijkbaar achter de rechter boomkruin want hij is niet te zien op de rechtstreekse beelden. Het is ook niet de man met de hond, want die beweegt anders en de hoek zou daar niet mee kloppen. Is dit een burger en wat doet hij vlakbij een schietincident en waarom zorgt de politie niet dat hij verplaatst wordt? Ook is het opmerkelijk dat de man in burger gedurende het hele gebeuren niet zichtbaar is voor deze camera, ook op de andere beelden van AD is deze man niet zichtbaar. Is dit ook toeval of wordt de man met opzet buiten de videobeelden gehouden? Kan het zijn dat deze man er de hele tijd al stond en op 00.03 van Remmers versie al “teruglopen” riep en op 00.12 van de TV West versie “doorlopen, volgende, volgende” ?

Vanuit een andere hoek zijn beelden van de arrestatie door het arrestatieteam gemaakt. Tijdens deze opnames wordt meerdere keren in en uit gezoomd waarbij het dak van de HHS zichtbaar wordt. De beelden zijn gemaakt vanuit de flat achter de brug richting Neherkade, ik schat vanaf 7e a 8e verdieping. Dit is op te maken uit dak van HHS dat in beelden zichtbaar is. In dat geval zouden ze dus door een bewoner gemaakt moeten zijn, want dit was allemaal binnen een kwartier en de balkons aan deze zijde behoren bij de betreffende appartementen. Het valt op dat deze beelden wel vrij scherp zijn. De flat is echt wel redelijk ver weg.

Volgens politiebericht was een Rapid Response Team zeer snel ter plaatse. Op de beelden is de arrestatie van Malek F. te zien.

Malek F. zit op de grond en onder hem en links van hem is een lichtrode vlek te zien, op het eerste gezicht bloed. Volgens berichten in de media was Malek F. ernstig verwond aan zijn been. Uit mijn bronnen bij de politie weet ik dat politie spreekt over vijf schotwonden in been waarvan één slagaderlijk. Dat zou een serieus bloedbad betekenen. Over de hele lengte van het fietspad zijn rechts paaltjes geplaatst. Het valt (time 00.35) op dat het rechterpaaltje naast Malek F. als enigste gemarkeerd is met een rood rondje. Op 00.54 valt op dat een grote plek met bloed zich vooral bevindt op het shirt van Malek F. aan de linkervoorkant, midden op het shirt. Dit is in tegenstrijd met de verklaring van politie en pers dat Malek F slechts aan zijn been gewond zou zijn. Op zijn broek zien we aan de voorkant weinig tot geen bloed. Aan de achterkant zien we wel aan de rechterdij iets wat op bloed lijkt. Van heftige bloedingen lijkt geen sprake terwijl we dat wel zouden verwachten. Vervolgens wordt Malek F op de brancard getild. Op het linkerbeen zien we iets van bloed, maar wat vooral opvalt is dat de lakens geheel wit blijven. Het rechterbeen is afgebonden, maar bij vijf schotwonden waarvan één slagaderlijk zou ik veel meer bloed verwachten.
Wat ook opvalt is dat er in de video geknipt is, zo krijgen we geen zicht op schotwonden, noch de behandeling ervan.

Ook hebben we messcherpe foto’s vanuit precies dezelfde hoek. Het kan niet anders dan dat dit eveneens vanuit de flat op dezelfde hoogte gemaakt is.

Gezien de kwaliteit (op originele versie kan je de nummertjes van de paaltjes zelfs nog goed lezen) kan dit niet met een videocamera gemaakt zijn maar moet met een zeer goede telelens gefotografeerd zijn. Apart dat diezelfde bewoner tegelijkertijd ook zijn camera met telelens bij de hand had of had heel toevallig net zijn buurman vanuit deze perfecte camerapositie op de flat deze superieure telelens klaarliggen?

Het is opmerkelijk dat de media wel op de middag aanwezig is, maar niemand voor de camera vraagt wat hij of zij gezien heeft. Dat is normaal gesproken toch het eerste wat je van media verwacht, mensen voor de camera vragen wat ze gezien hebben en hoe ze het ervaren hebben. Na zo’n emotionele ervaring willen mensen ook vaak hun verhaal kwijt. Niet iedereen natuurlijk, maar op zo’n drukke zonnige bevrijdingszaterdag moeten er genoeg mensen zijn. Alleen een paar bewoners van de flat zien we op beeld die het zelfde als ons gezien hebben.

Wat betreft de slachtoffers, anonieme getuigen hebben het over fontijnen van bloed, echter op de foto’s is van bloed weinig tot niets te zien. De slachtoffers geven er allemaal de voorkeur aan om anoniem te blijven. Telegraaf heeft op 8 Mei een oproep gedaan aan vrienden of kennissen van de slachtoffers om in contact te komen. Blijkbaar heeft niemand gereageerd, want er is geen vervolg op gekomen door de Telegraaf.

Het staat ieder vrij om op mbv bovenstaande informatie zijn/haar eigen conclusies te trekken omtrent de aard van dit incident.
Annotaties:
| #263761 | 08-06-2018 10:37 | RJ45
Interessant artikel, Manus.
Met dat vele schieten, heb je mijn inziens wel een punt(je), verder kom alles toch vrij authentiek en rechttoe-rechtaan over. Dat "volgende" is even niet te verklaren, maar dat maakt dit incident, wat mij betreft, an sich nog niet geënsceneerd. Uiteindelijk rennen die 4 personen weg van de dader(wat zouden de meeste mensen doen, die misschien zijn daden / mes gezien hebben?) en die met dat witte shirt wijst hem misschien gewoon aan/na.

Wat heerlijk en oerHollands trouwens, dat de eerste politieman gewoon op de fiets arriveert. Merk ook op hoe er iemand roept: "Hou de rust erin, jongens!"
En het aantal keer dat er "Wegwezen!" wordt geroepen is bijna lachwekkend.
Je ziet duidelijk dat die man met hond en witte tas(die het AD-filmpje maakte) niet echt onder de indruk is.

Oh ja, dat paaltje nog. Daar zit een sticker op. Tja, hoe lang zat die er al? En wat zou het moeten bewijzen?

Hoe dan ook, zal dit incident natuurlijk te volle uitgebuit gaan worden in de mainstream-media en politiek.
RJ45's avatar
| #263765 | 08-06-2018 20:49 | Manus
@RJ45
Authentiek my ass..
Je ziet duidelijk dat berichtgeving van AD en Telegraaf omtrent de getuigen niet klopt, man staat daar rustig zijn hond uit te lopen en verkeerd totaal niet in paniek
Bloed klopt ook van geen kanten.
Getuigen ontbreken op video.
Slachtoffers zijn iedereen onbekend
Hoax zoals al die andere bullshit hoaxen.
Dat paaltje had een toevalligheid kunnen zijn, maar in combinatie met al die andere zaken die niet kloppen is het uitermate verdacht.
Manus's avatar
aanmelden / inloggen