Door Donkerdoorn, Op don 14 aug 2008 07:11, 20 reacties,    

Sympathie voor de agressor

Tot een week geleden wist ik niets over het conflict tussen Rusland en Georgië. Totdat de oorlog daar zelf het nieuws over de Olympische Spelen begon te overvleugelen. Ik begon het nieuws te volgen, googlede wat rond voor achtergrondinformatie, en ik moet zeggen, ik heb een inhaalslag gemaakt. Ik weet nu net zoveel over Rusland vs Georgië als de gemiddelde nieuwsconsument.

En zoals ik het zie, bekijkt de wereld de toestand daar op zijn kop. Ik zie niet in waarom Rusland de slechte in dit conflict is en Georgië de "goede".

Ik bekeek de zaak zo neutraal mogelijk. Ik vertrouw Rusland niet, vooral niet met Poetin als leider. Georgië zie ik als Borat-land.

Dus de oorlog begint en ik zie beelden van mensen die sterven of huilen met pijn. En iedereen, van de VS, de EU tot de Israëlische regering, of in ieder geval de Israëlische media, geeft Rusland de schuld.

Waarom? Rusland is duidelijk de Goliath in de deze strijd en Georgië David.

Maar Georgië begon. En bombardeerde een stad in puin.

Sindsdien, als ik aan Georgië denk, moet ik aan Stalin denken.
Annotaties:
| #38417 | 14-08-2008 10:41 | jantjeuitnederland
Kan niet echt geloven dat Georgië de aggressor is. Alsof Klein Duimpje de Reus uitdaagt. Ben benieuwd wie er nou echt begonnen is. De reden is wel duidelijk. Er loopt een grote oliepijpleiding door Georgië.
jantjeuitnederland's avatar
| #38418 | 14-08-2008 10:44 | Patman
De VS en Israël zijn in dit geval de agressors-by-proxy. Israël is erg afhankelijk van die olie. VS schiet op alles was olie heeft. De eerste oorlogshandeling was volgens mij het aanvallen van Russische burgers door Shaakasvilli (Georgië). Dus.....
Patman's avatar
| #38423 | 14-08-2008 11:14 | Zurk
Dat oorlogje tussen Georgië & Rusland en wat Bush en zijn trekbarbie Rice plus Amerikaans neocons erover brallen zou me nauwelijks wat kunnen schelen, (heb wel wat beters te doen) als onze media niet meteen voor de neoconmuziek van ons US leibandkabinet vooruit zouden lopen!

De gratis Metro/Pers/Dag propagandabrainwash werkt alweer bij de kleinburgerij: met schaft op werk ben je voor je het weet ben je weer collaborateur en communist als je het iets genuanceerder probeert uit te leggen.
En waar bleef 2 jaar geleden toch die collectieve verontwaardiging in termen van `agressor’ toen Israël hetzelfde machtsvertoon om minder presteerde in Libanon?
Zurk's avatar
| #38436 | 14-08-2008 12:01 | Nexus (ongeregistreerd) toon reactie
| #38437 | 14-08-2008 12:03 | Paul2
Goed stuk uit de JP.In Israel soms een heldere afwijkende mening bij de MSM,de hele VS produceert (althans bij MSM) over dit conflict steeds dezelfde anti Rissische Brzezinski-riedel.
| #38438 | 14-08-2008 12:04 | Paul2
Rissische is Russische ....zucht.Geen edit mogelijkheid
| #38458 | 14-08-2008 14:31 | jansloep
Ik vond de berichten over wie deze hele toestand begonnen zou zijn in 1e instantie ook erg verwarrend, maar naarmate de Russen met zo'n enorme troepenmacht verder Georgië binnentrekken begint mij duidelijk te worden dat dat toch de Russen moeten zijn geweest.
Immers dergelijke grootschalige manoeuvres kunnen logistiek niet zo maar even in een paar dagen geregeld worden. Al die tanks en trucks moeten brandstof hebben, de soldaten eten en drinken, munitie, reserve onderdelen, veldhospitaals en ga zo maar door en dat moet allemaal ook nog eens op het juiste moment op de juiste plaats zijn.
Dit is dus al gepland lang voordat de eerste schermutselingen uitbraken, hetgeen automatisch inhoud dat deze actie door Russen moet zijn
begonnen.
| #38467 | 14-08-2008 15:15 | Patman
Ja, het conflict komt niet uit de lucht vallen als je dat soms bedoeld. Op zapruder Inc. is dat door Donkerdoorn precies uitgelegd. Maar als je je niet voldoende informeert, dan ga je inderdaad zoals je nu doet lopen gokken naar het hoe en waarom. Nou kan je je niet overal over informeren, maar je kan wel van jezelf weten dat je eigenlijk niet voldoende weet om een mening te vormen en het dus onbepaald laten... ;)
Patman's avatar
| #38471 | 14-08-2008 16:07 | jansloep
@warp11 Ik neem aan dat jouw reactie een reactie op mijn reactie is?
Wat bedoel je met gokken? Het is logistiek vrijwel onmogelijk een dergelijke operatie en troepenopbouw als de Russen nu uitvoeren in een paar dagen te plannen en uit te voeren. Dat duurt minimaal een paar weken zo niet maanden. Kijk maar eens naar de Amerikanen die maanden nodig hadden om zich voor te bereiden op hun inval in Irak.
Gezien de noodzakelijke logistiek is het dus simpelweg een gegeven dat de Russen al op 7 augustus in de startblokken moeten hebben gestaan om Georgie binnen te vallen. Dat heeft niets met gokken te maken. Vervolgens denk ik dat je dan tevens de vraag mag stellen of het waar is dat de "onschuldige?" Russische peacekeepers werkelijk als eerste door de Georgiers zijn aangevallen of dat het omgekeerde plaats heeft gevonden, vind je niet?

En wat de opinies van Donkerdoorn met het door mij vermeldde logistieke probleem te maken heeft ontgaat mij volkomen, het een staat helemaal los van het ander.
| #38514 | 14-08-2008 19:57 | Hans
Ik ben benieuwd wat mevrouw Sjaakashvili hier op de begrafenis van cameraman Storimans te melden heeft.
"Gecondoleerd, het is de schuld van mijn man. Uw man, jullie vader had nog geleefd als mijn man die oorlog niet begonnen was."
Hans's avatar
| #38523 | 14-08-2008 20:46 | jansloep
@donkerdoorn
Ik heb je verhaal eens gelezen en het het eerste wat me opvalt is dat het van 10 augustus dateert. Dus 3 dagen na het begin van de strijd tussen Georgie en Rusland. Volgens het artikel van Al Jazeera is er sprake van 10.000 soldaten en honderden tanks, pansterwagens en andere voertuigen. Veronderstel nu eens dat het correct is dat het niet mogelijk is dat de Russen in drie dagen tijd 1. De shock van de (veronderstelde?) aanval door Georgie te boven zijn gekomen 2. Een weloverwogen besluit (hoe zullen de VS reageren) hebben genomen over het inzetten van een tegenaanval 3. 10.000 man hebben gemobiliseerd en 4, Vervolgens over honderden kilomters door zeer bergachtig terrein, dwars door de Kaukasus naar Georgie hebben kunnen transporteren.
De enige conclusie die je daaruit dan kunt trekken is dat de aanval door de Russen op Georgie volgens een vooruit opgezet plan is uitgevoerd. Een andere conclusie die je uit de Russische troepenconcentraties die er dan al voor 7 augustus moeten zijn geweest kunt trekken is dat dit onmogelijk aan de spionage satelieten van de VS kan zijn ontgaan. De VS moet dus hebben geweten wat er gaande was en hebben daar vervolgens hun mond over gehouden!

Jij veronderstelt dat alles om de olie pijplijn naar Turkije draait en dat dit mogelijk een val van de Amerikanen voor de Russen was. Mijn vraag is dan wat voor voordeel zouden de VS hieruit kunnen halen? Naar mijn mening geen enkel. Het risico dat de Russen de pijplijn afsluiten zou alleen maar groter worden. Dat de Russen nu als een agressor te boek kunnen worden gezet? Leuk voor de propaganda, maar dat lijkt me ook niet opwegen tegen het risico van het verlies van de pijplijn.
Verder valt het mij op de gebeurtenissen ook precies samenvallen met de de Olympische spelen en dat de V.S. ongeloofelijk tam reageren en pas sinds de afgelopen 2 dagen alleen verbaal enig tegengas geven terwijl Bush en Putin aan het begin van de gevechten nog gezellig met elkaar zaten te keuvelen in Peking.
Zeer vreemd allemaal, zeker als het klopt dat de huidige president een marionet is van de Amerikanen. Een val voor de Russen lijkt me dus niet erg geloofwaardig en er moet dus iets
anders aan de hand zijn. Maar wat dan?

Met het risico dat het aantal doorgeslagen complotters op Zaplog nu met eentje zal worden verhoogd. Veronderstel nu eens dat er helemaal geen sprake is van een probleem tussen de VS en Rusland. Maar het omgekeerde; dat de Russen en de VS onderling een deal hebben gemaakt. Bush tegen Putin; als ik nou Iran aanpak/inpik en je doet verder niets dan krijg jij Georgie terug. En als bonus zorg ik dat je ook een reden hebt om Georgie binnen te vallen. Ok zegt Putin, geef me effe een paar maanden om mijn troepen klaar te zetten. Wat dacht je van
tijdens de Olympische spelen, dan let toch niemand op? Deal zegt Bush en geeft op het afgesproken tijdstip de opdracht om met de beschieting van Zuid Ossetie te beginnen.

Dat zou ook verklaren waarom de Russen zich nog niet echt terugtrekken en het lijkt alsof ze aan het verkennen zijn hoe het met de defensie van de rest van Georgie zit. Bovendien doen
ze dit op een manier alsof ze helemaal niets te vrezen hebben en wachten ze nu op het geschikte moment om zich heel Georgie toe te eigenen. Misschien op het moment dat de wereld
toekijkt hoe Bush Iran aanpakt? Wel een erg cynische veronderstelling he, of niet? Het is immers al eens eerder gebeurd.
| #38530 | 14-08-2008 21:55 | jf65
Rusland was naar mijn mening inderdaad aan het wachten op een aanleiding. De afgelopen maanden was de spanning tussen Rusland en Georgie al steeds aan het oplopen. denk aan dat spionage vliegtuigje dat neer is gehaald. Dus dat de Russen klaar stonden, dat is een feit en zeker ook geen toeval. En als je eigen burgers worden gekoeieneerd (Osseten met Russisch paspoort, in Ossetie (noord en zuid) wonen familieleden van elkaar aan beiden zijden van de grens, vergelijkbaar met N-en Z -Korea) kan je als een sterk land als Rusland niet passief blijven.
De hele situatie is er gewoon een van een tragische erfenis van het uiteenvallen van de USSR.

Dat Sjaakashvili toch eenzijdig tot actie is over gegaan kan natuurlijk ook gewoon een politieke fout zijn. Geen mens is geheel zonder falen, ook een politicus niet. En daar heeft Rusland gebruik van gemaakt. Wie weet liepen er in Ossetie en Abchasie al geinfiltreerde Russische provocateurs rond, dat zou niks nieuws zijn want dat kennen we ook van de Amerikanen.

En laten we er geen doekjes om winden, dat het om die oliepijpleiding gaat is natuurlijk vanzelfsprekend. (ik bedoel: Medvedev is ex-GAZPROM CEO, GAZPROM is de werelds grootste energiebedrijf)

Over mevr. Sjaakashvili: proeft u ook zo'n bijsmaakje? het is natuurlijk wel weer heel erg handig dat ze nu tijdens deze crisis even in NL is...lekker veilig. Ik zou er niet van opkijken als dit allemaal uitdraait op een politiek asiel voor dhr. Sjaakashvili in NL.
| #38534 | 14-08-2008 22:55 | Guderian
Die mevrouw was hier zaterdag al..
Guderian's avatar
| #38539 | 15-08-2008 00:16 | Zurk
Ter info: De vrouw van Sakaasvilli heet Sandra Roelofs en is Zeeuwsch meisje, geboren Terneuzen `68 (ja, toen de Russen Praag binnenvielen) en dus ook nog provinciegenote van Balkenende, dan weet je het wel.

Op het gratis pleepapier van `Dag' donderdag een tenenkrommend glossy artikel over haar. `First lady Georgië mengt zich eindelijk in oorlog.' Dus reken maar dat zij de komende weken ruimschoots aandacht krijgt van onze staatspropagandaspreekbuizen en het Georgische `slachtofferschap' breed uitgemolken gaat worden hier , Verhagen is al druk bezig met stemming maken. Zou me niks verbazen als Hirschi Ali er ook nog voor terugkomt uit Amerika om met haar op de foto te staan voor de omslag van Elsevier en Volkskrantbijlage en wie weet, met Condi Rice erbij. Ik zie de koppen al: `Vrouwen solidair tegen agressie.'
Zurk's avatar
| #38541 | 15-08-2008 00:24 | Zurk
Overigens is het u al opgevallen dat NOVA eigenlijk staat voor voor NAVO?
Zurk's avatar
| #38570 | 15-08-2008 08:53 | jansloep
Er nog steeds van overtuigd dat Georgië de aanval is begonnen alleen omdat de Russen dit zeggen? Wat doen Russische soldaten dan in een uniform van het Georgische leger? Zie dit filmpje <iframe src="http://edition.cnn.com/video/savp/evp/?loc=int&vid;=/video/world/2008/08/14/walsh.georgia.gori.itn" height="393" width="406" allowtransparency="true" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

En waarom wordt door de Russen zonder enige waarschuwing geschoten op civiele auto's? Dat het Russen zijn blijkt doordat je ze op het eind hoort zeggen "dawai" en dat is toch echt Russisch
<iframe src="http://edition.cnn.com/video/savp/evp/?loc=int&vid;=/video/world/2008/08/15/vo.turkish.press.attack.ntv" height="393" width="406" allowtransparency="true" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
| #38572 | 15-08-2008 09:03 | jansloep
Sorry voor de fout copy van de links, hier nogmaals mijn reactie maar nu met de juiste links

Er nog steeds van overtuigd dat Georgië de aanval is begonnen alleen omdat de Russen dit zeggen? Wat doen Russische soldaten dan in een uniform van het Georgische leger? Zie dit filmpje http://edition.cnn.com/video/savp/evp/?loc=int&vid;=/video/world/2008/08/14/walsh.georgia.gori.itn" height="393" width="406" allowtransparency="true" frameborder="0" scrolling="no"

En waarom wordt door de Russen zonder enige waarschuwing geschoten op civiele auto's? Dat het Russen zijn blijkt doordat je ze op het eind hoort zeggen "dawai" en dat is toch echt Russisch
http://edition.cnn.com/video/savp/evp/?loc=int&vid;=/video/world/2008/08/15/vo.turkish.press.attack.ntv" height="393" width="406" allowtransparency="true" frameborder="0" scrolling="no"
| #38632 | 15-08-2008 20:03 | unbeliever (ongeregistreerd) toon reactie
| #38907 | 17-08-2008 22:51 | Rrrichie (ongeregistreerd) toon reactie
aanmelden / inloggen