Door Patman, Op zat 15 dec 2007 12:58, 12 reacties,    

The century of the self - de belangrijkste documentaire van deze tijd

Als jij denkt dat er nog zoiets is als vrije wil, als jij denkt dat het onmogelijk is voor een paar machtige mensen (of corporaties (of politici)) om een heel volk te beinvloeden en sturen, dan is dit jouw wake-up call.

Deze BBC-documentaire laat zien welke mechanismen onze wereld op dit moment domineren en het is niet prettig om te zien. Het is namelijk geen toeval, het is geen onbewust mechanisme, het is bewust geengineered en de mate van controle dat het heeft over het volk, de massa, en over onze (naar hieruit blijkt schijn-) democratie is onwaarschijnlijk veel groter dan de meesten kunnen bevatten.

Crowd-control, met dank aan Edward Bernays die van de theorieën van onder andere zijn oom Siegmund Frued instrumenten voor de elite maakte. Zijn belangrijkste boek: 'Propaganda'. Zijn uitvinding: 'PR', 'marketing'. Effectief de uitschakeling van bewuste keuze. Als je net als ik denkt dat je daar aan kan ontsnappen, zou ik maar eens een paar uur vrijmaken voor deze documentaire, gelukkig in heel erg goede kwaliteit. Edwards Bernays kan worden gezien als één van de meest invloedrijke personen ooit, hij heeft de wereld meer veranderd dan wie dan ook.

Van dezelfde makers als 'The power of Nightmares'. Ik durf de stelling aan dat dit de belangrijkste documentaire van het moment is. Voor iedereen die zich niet kan voorstellen dat er vroeger een tijd was waarin we alleen maar spullen kochten die we nodig hadden en pas vervingen als ze versleten waren. Voor iedereen die nu in zijn dikke auto, dure kleding naar zijn iPod zit te luisteren en denkt dat hij dat uit vrije wil heeft gekocht...

Deel 1: hapiness machines

(bbc)Deel 2: the engineering of consent

(bbc)Deel 3: There is a Policeman Inside All Our Head: He Must Be Destroyed

(bbc)Deel 4: Eight people shipping wine in kettring

(bbc)Als er nou één documentaire bestaat die het waard is om in een gezamelijke Zapruder-inspanning te vertalen, dan is het deze wel.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Century_Of_The_Self

"To many in both politics and business, the triumph of the self is the ultimate expression of democracy, where power has finally moved to the people. Certainly the people may feel they are in charge, but are they really? The Century of the Self tells the untold and sometimes controversial story of the growth of the mass-consumer society in Britain and the United States. How was the all-consuming self created, by whom, and in whose interests?"
Annotaties:
19-06-2013 11:52 | pay day loans
The century of the self - de belangrijkste documentaire van deze tijd #zaplog
| #7690 | 15-12-2007 21:32 | Inanna
Klopt als een bus, Patman! Ik zal hem nogmaals bekijken, maar ik weet zeker dat deze docu het hart van het spinnenweb vormt!
Psychoanalyse is nog niet zo dom.
In memoriam Immanuel Velikovsky, waarover later meer.
Inanna's avatar
| #10001 | 09-01-2008 19:50 | george_orwell
Lees ook over Huna.
george_orwell's avatar
| #10043 | 10-01-2008 01:16 | Antagonizer
Waarom?

Je zou mensen nieuwsgieriger maken om te zeggen waarom Huna interessant is om te lezen. Zomaar een naam droppen zegt weinig.

Leg in het kort uit waarom dat relevant is a.u.b.
Antagonizer's avatar
| #10052 | 10-01-2008 03:07 | george_orwell
Huna: een polynesische oercultuur op Hawaii .Millenia geleden was er al een psychologische theorie die tevens spiritueel is. Volgens mij in dit verband interessant omdat er paralellen zijn met Freud en Jung maar het is dieper en rijker.
george_orwell's avatar
| #12079 | 30-01-2008 14:02 | michak
Ik vind de docu interessant, maar lang, erg lang.

Ik zou er voor zijn: terugbrengen tot 15-30 minuten, en dan vertalen. Hoeveel procent van de mensen kun je verleiden tot 240 minuten zwart-wit beelden?

Ook vraag ik me af wat de overtuigingskracht van de docu is. Ik geloof het allemaal wel, maar 20 jaar geleden kreeg ik op school al te horen hoe we als consument gemanipuleerd worden om producten te kopen op basis van gevoelens die kunstmatig aan het te kopen product gekoppeld worden.

Hoe laat deze docu precies zien hoe gemakkelijk wij dusdanig te manipuleren zijn, dat wij de rode loper uitleggen voor George Bush? Ik geloof eigenlijk van niet. (En dat is dus een gat in de markt.)
michak's avatar
| #12840 | 06-02-2008 06:57 | xen
Huna Huna, Nana nana.

In 30 minuten alles vertellen wat hier verteld wordt? Het maken van een primer of teaser van een kwartier zou best een goed idee zijn, maar als je een versie van een half uur of uur wilt doen, zou ik dit zeker niet weglaten:

- het gegeven dat er een verschuiving is geweest in ons denken en onze identiteit van behorende tot een sociale klasse tot individuen die hun identiteit vinden in lifestyles en produkten en dat dit proces nog steeds een buiten-jezelf-zoeken is (die realisatie heeft op mij veel impact gehad)
- dat deze verschuiving zijn oorsprong had in de jaren 60 en 70, en dat de mensen zich op deze manier wilden bevrijden van burgerlijke moraal en "the policeman in our heads" maar dat hun nieuwe manier van leven gewoon nieuwe mogelijkheden heeft geopend om mensen te manipuleren
- dat deze verschuiving gepaard ging met een revolutie in de massaproduktie, alsmede de introductie van targetgroup marketing zoals geintroduceerd door bernays (onderverdeling in klassen -> onderverdeling in lifestyles) en gebaseerd op de psychoanalyse met als mensbeeld de irrationele mens (in tegenstelling tot de rationele, democratische mens)
- dat deze nieuwe technieken gebruikt zijn door amerikaanse overheden om een mandaat te krijgen voor bepaalde buitenlandse militaire acties
- dat deze verschuiving in marketing ook zijn weerslag heeft gevonden in de politiek, en dat de recente 2e ambstermijn van Clinton alsook de verkiezing van Labour/Blair in 1997(?) mogelijk zijn gemaakt door het uitlezen van de (on)bewuste wensen van de zwevende kiezers, en dat de politiek van die regeringen dus gewoon een 1op1 reflectie was van whims and desires van die middengroep
- een reflectie over wat democratie is, kunnen mensen rationele keuzes maken voor het goede, of moet je dat niet aan ze overlaten, etc.

Hoe wil je dit allemaal in 30 minuten stoppen? Succes. Ik vond hem niet langdradig of lang duren, maar ik heb hem dan ook niet in 1 keer gekeken. Als je wilt comprimeren lijkt het slimste om het 4x een half uur te maken. Dat maak je het ook geschikt voor in de klas, kijken + discussieren in 45 of 60 minuten.
| #12841 | 06-02-2008 06:57 | xen
Ik vind het een grote overtuigingskracht hebben maar ik ben niet de gemiddelde nederlander. De dingen die je op school te horen kreeg dat was misschien een filmpje over zo'n acteur die een bepaald produkt wil hebben omdat die en die beroemde persoon ook altijd dat produkt gebruikt (dat was wat ik te zien kreeg). Maar dit gaat wel ff een stuk verder. Dit is geschiedenisles zoals het bedoeld is. Inzicht in de ontwikkelingen is minstens zo belangrijk als inzicht in de status quo. Geschiedenisles zou ook moeten beginnen met het heden (de laatste eeuw) en dan steeds verder terug, zodat je alles aan elkaar vast kan knopen en overal het belang van in kan zien, en dan op een bepaald punt weer terug naar het heden om daar de ontwikkeling van te zien.

Ik vind ook dat de docu steken laat liggen wat betreft praktische concrete voorbeelden uit de dag van vandaag, van reclames die het onderbewuste aanspreken om spul te verkopen. Bill Hicks maakte ooit een grap over de reclames van de toekomst: naakte vrouwen. Zo gauw ze er mee weg kunnen komen, komen ze er. Uit mijn geheugen: "Picture this: closeup view of a beautiful woman's face. It zooms out: you see a pair of beautiful breasts. It zooms uit more: she is sitting butt naked in a chair, legs apart. Then it says: "Drink Coke!". Tell you what: I don't know why, but I'm drinking that stuff, by the gallons!" Zoiets ;).

Als je een docu wilt zien over politieke manipulatie, daar zijn natuurlijk andere voor, zoals The Power of Nightmares, Zeitgeist, etc.
| #12842 | 06-02-2008 07:01 | xen
Overigens:

de vraag die ik beantwoord wil zien is: hoe zit het in Nederland?
| #12859 | 06-02-2008 11:53 | george_orwell
Haha wat amusant ( not ) schoolmeester van beroep toevallig?
george_orwell's avatar
| #12874 | 06-02-2008 13:31 | xen
Nope. Hier is het Bill Hicks stukje wat ik zo mooi citeerde:

Bill Hicks - Sexual Thoughts.mp3
| #26847 | 29-05-2008 07:03 | ron1872
warp11: ik zie deze documentaire, maar de linkjes lijken niet meer te werken. Is het misschien mogelijk om ze te vervangen voor linkjes naar Google Video? Daar draaien ze namelijk wel! Prima docu, echt een aanrader!!
ron1872's avatar
aanmelden / inloggen