Door community (initieel Best Well), Op zat 3 feb 2018 18:29, 2 reacties, nieuws

The MEMO is los – en de inhoud is net zo schokkend als beloofdThe MEMO is ruim een uurtje geleden volledig vrijgegeven en openbaar gepubliceerd. En de inhoud is net zo schokkend als beloofd. De gevolgen zijn moeilijk al volledig te overzien, maar mijn eerste voorspelling is: dit wordt een weekend waarin velen in Washington ontslag zullen nemen of terugtreden.

En – als terzijde – het zou fijn zijn als de Nederlandse media ook eens opruiming hielden in hun correspondentenbestand. Want het was niet dat ze het niet wisten, maar dat ze het niet weten wilden. Uithangbord Eelco Bosch van Rosenthal was er snel genoeg bij om er denigrerend over te tweetten:
The Memo
Het is overigens wel interessant hoe NOS-correspondent Van der Horst zich de weg bereidt om er de volgende set leugens op los te laten. Daarop komen we komende week verder terug.

The MEMOVergelijk de tweets hierboven eens met deze (links), die in een paar zinnen de essentie samenvat. De FBI bedroog een Amerikaanse rechtbank (het FISA-court, met een panel van 13 rechters oordelend in gezamenlijkheid) door als basis voor een afluisterbevel een rapport te gebruiken (het Steele-rapport) waardoor ze de Democratische partij van de mogelijkheid voorzag de campagne van toenmalig Republikeins presidentskandidaat te kunnen bespioneren.

Dat houdt eenvoudig in dat het een paar tandjes erger is dan Watergate, dat immers begon met een inbraak in het Democratische hoofdkwartier teneinde de Democratische strategie en plannen voor de verkiezingen van 1972 te leren kennen. Door Page af te luisteren waren de Democraten voortdurend van alles op de hoogte wat de Republikeinen deden, en hadden de kans op elke strategische koerswijziging direct te reageren. Maar Eelco Bosch van Rosenthal vindt dat alleen maar om te lachen:Wat dit allemaal ook zo erg maakt, is dat het niet een paar inbrekende amateurs waren die dit uitvoerden, maar de FBI in samenwerking met toplieden van het ministerie van Justitie, waarvan de leiding al sinds het aantreden van Trump als president op de hoogte blijkt te zijn van de basis waarop Page mocht worden afgeluisterd. Een basis die dat volgens de Amerikaanse wet nooit had mogen worden toegestaan als de betrokken trechters op de hoogte waren geweest van de inhoud van die basis: dat dat een rapport was dat voor de Democratische partij was samengesteld om Trump tijdens de verkiezingen zwart te maken, samengesteld door een man die heeft aangeven alles te zullen doen om te voorkomen dat Trump president werd.

Enfin, dit zet de bijl aan de wortels van de Amerikaanse rechtsstaat. Dat FISA-court is er om te voorkomen dat Amerikanen onrechtmatig afgeluisterd kunnen worden , en uitzonderingen op die regel zijn zeldzaam en niet eenvoudig te verkrijgen – als je als overheid de formele regels nauwgezet zou volgen.

Gevolgen?
Die zijn nog moeilijk te overzien. Vast staat, dat een groot deel van de schuldigen dit weekend ontslag zal nemen, of anders wordt ontslagen. Er zal een enorm (tremendous!!) onderzoek komen, en iedereen die er van wist of medeplichtig was zal daarin worden betrokken. Dat maakt vrijwel zeker dat de voorspelling van Trump hieronder uit zal komen:Ook, dat Obama zich zorgen zal moeten gaan maken. Obama was de eindverantwoordelijke die ook medeplichtig moet zijn geweest aan het traineren naar The memohet onderzoek naar het emailserverschandaal, waarvan tijdens de campagne voor USA2016 al werd voorspeld dat het voor Hillary Clinton einde oefening zou betekenen. Àls het werd doorgezet. Dat zal nu alsnog met volle kracht worden uitgevoerd: er valt hier een rekening te vereffenen die niemand de Republikeinen kwalijk kan nemen.

De leiding van de Democraten in Huis en Senaat, die nog steeds tegen beter weten in proberen de zaak te downplayen en af te zwakken en afgelopen weken uiterst krampachtig hebben geprobeerd de publicatie van dit memo tegen te houden.

De leiding van het ministerie van Justitie en de top van de FBI, die vanuit welke bezorgdheid dan ook tot het uiterste hebben geprobeerd de publicatie van de feiten tegen te houden. En ook Special Counsel Mueller is kandidaat om al dan niet vrijwillig te vertrekken. Omdat de basis van het onderzoek waarvoor hij is aangesteld niet alleen frauduleus was, maar ook nog eens op valse gronden is gestart. Alle reden om de eer aan zichzelf te houden, en plaats te maken voor een Special Counsel die achter Hillary Clinton en haar Clinton Foundation aan gaat.

Wat de Amerikaanse MSM gaan doen met al die bevooroordeelde redacties die afgelopen weken met nauwelijks verholen spot, of helemaal niet berichtten over The Memo en de mogelijke implicaties moeten ze zelf zien – het is een vrij land nietwaar? Maar dat er koppen zullen rollen alsof de pot met knikkers in een casino werd omgekeerd staat voor mij vast.

En dat is allemaal nog maar een begin. De wereld is veranderd, en er gaan komende maanden grote klappen vallen.

Mits president Trump dit allemaal overleeft. Over de moord op Kennedy wordt vaak gefluisterd dat hij de CIA zou hebben willen kortwieken, en daarom vermoord is. Nu de zaak in de openbaarheid is gekomen lijkt de kans voor Trump om vermoord te worden nu kleiner dan vorig jaar om deze tijd. Maar het is me altijd bijgebleven dat een van de eerste dingen die Mike Pence deed na zijn installatie als vicepresident was een campagnebureau te registreren voor een run als presidentskandidaat in 2020. Dat is alleen logisch verklaarbaar als men er rekening mee hield dat Trump in de jaren voor 2020 zou komen te overlijden.

Trumps reactie is ontsteld maar heel presidentieel:
We zullen zien waar dit alles toe leidt.
Wel kunnen we vast stellen dat de Amerikanen sinds lange tijd "geen lafaard" als president hebben.

Of dit wel of geen pré is valt ook nog te bezien in de toekomst.
Een dollar tegen 1,50 euro is denk een beetje waar Trump op mikt om de USA weer groot te maken en flink te kunnen exporteren. Zo ook Chinese import duur te maken met hun goudgedekte yuan.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #261892 | 04-02-2018 12:29 | Donkerdoorn
Nou, tot niets. De argumentatie van de republikeinen staat en valt met het feit dat de FBI, welweetend dat informatie uit een "politieke bron" bron kwam het FISA-okay binnenhaalde. Probleem: niet alleen het Steele-dossier is hiervoor gebruikt. Wanneer niet de onderliggende informatie wordt vrijgegeven, blijft deze memo een "nothingburger" met politieke cherrypicking.

Natuurlijk, alles bij elkaar opgeteld is duidelijk dat het hele "Russiagate" een opzet is om Trump weg te krijgen maar Nunes verhaal heeft te weinig "body" om werkelijk het breekijzer te worden.

Er moet meer komen......
Donkerdoorn's avatar
aanmelden / inloggen