Door community (initieel Johan Alphons), Op din 19 sep 2017 10:04, 3 reacties, nieuws

Thermostaat omlaag: afvallen

Je wilt een paar kilo afvallen? Gefeliciteerd, het is het juiste seizoen er voor. Door de kachel lager te zetten, kun je gewicht verliezen. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat je prima kunt wennen aan een huis waarin het 15 graden is. Na verloop van tijd beleef je dat niet meer als kou. Groot bijkomend voordeel: je valt door die temperaturen af.
Onderzoekers uit Maastricht constateerden bij proefpersonen die per dag een paar uur in de kou zaten minder wit vet (de soort waardoor je dik wordt) en meer bruin vet (de soort die door het lichaam als brandstof wordt gebruikt). Daardoor vielen die proefpersonen af. Eerder Japans onderzoek toonde aan dat ook bij 17 graden de kilo’s er al af vlogen.
Door te leven in koudere temperaturen gaat je stofwisseling sterk omhoog. Proefpersonen verbranden soms wel 400 calorieën per uur bij rust. Dat is alsof je een uur stevig wandelt. Kou kan niet de plaats innemen van flink bewegen, maar wel een aanvulling bieden op je sportregime, zo schrijven de Nederlanders in het vakblad Trends in Endocrinology & Metabolism.
Uit het voorlopige onderzoek blijkt dat het variëren met temperaturen het beste lijkt te werken. Daarbij mag de temperatuur in je huis of kantoor best dalen, zolang je maar niet gaan rillen.
Annotaties:
Toch wel grappig als je bedenkt dat de mensen in de jaren 1960/70 allemaal dun aan de enige kachel in huis zaten en in onze slaapkamers de ijssterren op de ramen rillen tot je lakens enigszins je lichaamtemperatuur aannamen.(Ow, wat werd het toen heerlijk) Alle jassen van de kapstok over je heen.

En die kachel, die kreeg alleen de directe omgeving warm als je 3 meter weg zat moest je al drie dekens omslaan uit eigen herinnering.
De pop artiesten uit die tijd spreken voor zich op de LP hoezen. Lang, dun en lekker.

Thans zit iedereen vet en volgevreten met centrale 23 graden verwarming in huis.
Ik kan me dus heel goed voorstellen dat 15 graden in huis heel goed voor je is met een dampende kop thee.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #260779 | 19-09-2017 19:06 | Nico de Geit
Vroeger zat er alleen een gaskachel in een woning, daarvoor een kolenkachel. Toen het gas kwam kwam de geiser en kon je douchen. Stromend warm water, wauw. Daarvoor ging je in de teil, op zaterdagavond, dan was je op zondag schoon.

Het hele huis warm stoken, daarmee ben ik gestopt. CV in de slaapkamers is echt overbodig. Bovendien is mijn huis zo slecht geïsoleerd dat de warmte toch eruit vliegt.

Als het beneden warm is stijgt die warmte vanzelf op.
Nico de Geit's avatar
| #260780 | 19-09-2017 19:30 | Nico de Geit
Ik heb vroeger gewerkt in een ruimte die niet verwarmd werd. Dat ging niet goed in de winter. Je krijgt last van je botten, verkoudheid gaat niet over maar wordt veel erger. Iets met je handen doen gaat ook niet als het stervenskoud is.

Mensen zijn tropische wezens. Ze kunnen wel in de kou, maar daar zijn aanpassingen/hulpmiddelen voor nodig.
Nico de Geit's avatar
aanmelden / inloggen