Door community (initieel hakkietakkie), Op din 6 mei 2014 16:30, 16 reacties, nieuws

Trainen in de kou heeft invloed op immuunsysteemJarenlang heeft de wetenschap hem verguisd, maar ‘Iceman’ Wim Hof, bekend van wereldrecords in de kou, heeft misschien toch een beetje gelijk. Hof (54) beweert dat hij met onder meer ademhalingsoefeningen en meditatie zijn autonome zenuwstelsel zo kan sturen dat zijn immuunsysteem wordt afgeremd.


Wetenschappers van het Nijmeegse Radboudumc onderzochten die combinatie van technieken bij vrijwilligers en ontdekten dat zij er inderdaad hun afweer mee kunnen beïnvloeden.

Hof nam twaalf jonge mannen mee naar Polen. Ze mediteerden tien dagen, liepen in korte broek door de sneeuw en leerden ademhalingsoefeningen. In Nederland herhaalden ze dit (met een koude douche in plaats van sneeuw) waarna ze in Nijmegen een injectie kregen met endotoxine, een dood stukje bacterie. Intensivecare-onderzoeker Matthijs Kox en hoogleraar experimentele intensivecaregeneeskunde Peter Pickkers vergeleken hun reactie met de respons van twaalf ongetrainde mannen. Ze schrijven daar vandaag over in het vakblad PNAS. De getrainde groep maakte in reactie op de bacterie veel minder ontstekingseiwitten aan.

Kox denkt dat vooral de ademhalingstechniek het effect veroorzaakt: afwisselend diep ademhalen en lang de adem inhouden. Daardoor schommelt de zuurgraad en het zuurstofgehalte van het bloed heel sterk. Zo zou een chemische prikkel kunnen ontstaan die het autonome zenuwstelsel activeert. De getrainde mannen kregen heel veel adrenaline in hun bloed, meer dan mensen die voor het eerst bungeejumpen. Zo'n piek remt het immuunsysteem. Of blootstelling aan kou iets toevoegt, moet worden uitgezocht, zegt Pickkers.

In korte tijd in stress-stand
Bekend is dat rustgevende ademhaling, zoals bij meditatie, bloeddruk en hartslag kunnen beïnvloeden. Hier gebeurt het omgekeerde: het lijf wordt in korte tijd in de stress-stand gebracht. Schadelijk is dat niet, zegt Pickkers. “Chronische stress is nadelig, maar zodra deze mannen stopten met hun techniek werd hun adrenalineniveau normaal.”


De resultaten geven aanleiding tot voorzichtig onderzoek bij mensen met bijvoorbeeld reuma
Je krijgt, zegt Pickkers, niet een vergelijkbaar effect door een paar keer per dag aan iets griezeligs te denken. Daaraan went je lichaam te snel. 'Hier is geen sprake van psychische, maar van lichamelijke stress. Het effect ervan kan telkens worden opgeroepen.'

De Nijmegenaren bestrijden dat patiënten met reuma, ms en zelfs kanker daar baat bij zouden hebben, zoals Hof beweert. Ze hebben hem vaak gewaarschuwd, zeggen ze, voor onterechte gezondheidclaims. Pickkers: 'Patiënten mogen geen valse hoop krijgen.'

Minder sterke afweer
De resultaten geven aanleiding tot voorzichtig onderzoek bij mensen met bijvoorbeeld reuma, zegt Pickkers. Bij die auto-immuunziekte vallen immuuncellen onbedoeld het eigen lichaam aan, dus patiënten zijn gebaat bij een minder sterke afweer.

Ook emeritus hoogleraar neurologie Rien Vermeulen (AMC), niet betrokken bij de studie, waarschuwt: “Het is volkomen onduidelijk of biochemische waarnemingen gedaan bij gezonde jonge proefpersonen van belang zijn voor patiënten met auto-immuunziekten, laat staan kanker.”


Annotaties:
| #214314 | 06-05-2014 16:39 | hakkietakkie
Sinds een paar weken douche ik koud af (eerst lauw daarna steeds kouder), sinds drie dagen ben ik begonnen met de ademhalingsoefeningen die Wim Hof voorschrijft en sinds vandaag stap ik meteen onder de koude douche.
De douche kon vroeger niet heet genoeg, nu is ie al snel veel te heet.

Het is logisch dat die hoogleraren voorzichtig zijn met claims dat mensen via deze methode kunnen genezen van auto-immuunziekten, al heb ik toch interessante verhalen gelezen van mensen die erg vooruit gingen bij gebruik van deze (eenvoudige) methode. Ik geef Hof een goede kans op dat gebied ook gelijk krijgt.
hakkietakkie's avatar
| #214315 | 06-05-2014 16:42 | hakkietakkie
voor een beschrijving van de ademhalingsoefeningen zie hier

wel in het engels. Als er verzoeken zijn vertaal ik het in het nederlands, laat maar weten.
hakkietakkie's avatar
| #214317 | 06-05-2014 17:18 | Hans
@hakkietakkie: sinds november douche ik met koud water. Niks met warm water beginnen, maar gewoon van begin af aan alleen koud water. http://hardloperhans.logt.cc/?e=1532

Je spaart water, want je doucht veel korter.
Het went best snel. Na een half jaartje is het de normaalste zaak van de wereld: ik ga niet meer terug.

Er is ook een experiment gedaan met Siberische schoolkinderen. De kinderen die elke dag in het speelkwartier een koude douche kregen (bij temperaturen ver onder nul) waren veel minder vaak verkouden.
http://siberiantimes.com/healthandlifestyle/others/news/like-ducks-to-water-in-the-snow-keeping-kids-healthy-siberian-style/
Hans's avatar
| #214318 | 06-05-2014 17:27 | hakkietakkie
@Hans, inderdaad, maar wat ik al zei, sinds vandaag douch ik meteen koud water. Koud afdouchen was een advies dat ik ergens op internet had gelezen en het heeft me wel over de streep getrokken. Je trekt vanzelf naar de kou toe, want het is gewoon fijner dan heet. Binnen enkele dagen van koud afdouchen werd het begin van de douchesessie al lauw.
Was overigens benieuwd of jij de ademhalingsoefeningen ook deed, zo niet, kan ik ze van harte aanraden. Heb met gemak 30 keer opgedrukt met lege longen. Is best gek dat dat zo goed gaat, had al heel lang niet meer opgedrukt.
hakkietakkie's avatar
| #214319 | 06-05-2014 17:28 | liedetecter
Interressant misschien in deze is om te weten dat de tegenovergestelde ademhalingstechniek minstens zo efficient is: dus ipv schokkerig uit en in ademen juist zo langzaam en zachtjes (moet totaal onhoorbaar zijn!) als mogelijk volledig in en uitademen door de neus .. na 100 ademhalingen ben je een volledig ander mens, na 500 is je lichaam totaal getransformeerd, een grote energie bal en zijn alle ziektekiemen pleite .... gratis en voor niks.

[ geleerd van Kochi Tohei, die het volgens mij weer van de buddistische filossof Karlfried Graf Durckheim heeft ... ik vond de oefening namelijk ook in zijn boek "Hara", maar wie weet ]

Koud water douchen is het enige wat me wakker maakt -:)
| #214322 | 06-05-2014 18:05 | cindynl68
Diep en volledig ademhalen is ook gunstig voor de spijsvertering. Wij westerse stresskippen ademen praktisch allemaal 'hoog'.
| #214326 | 06-05-2014 22:17 | Atlas
Liedetector, Koichi Tohei was nogal een baas met het Ki - Aikido.... diep respect voor de man.

Overigens zie je in alle oosterse filosofische / martiale richtingen oefeningen gericht op het ademhalen. De Russen hebben ook een interessante ontwikkeling gedaan; Buteyko - methode genaamd. http://buteyko.nl/theorie_buteyko.htm

Cindynl68, klopt dat we bijna allemaal te hoog ademen, maar diep ademhalen alleen is het antwoord niet. Daarmee kun je ook weer teveel zuurstof naar binnen trekken - zie de theorie van Buteyko.
| #214330 | 07-05-2014 08:21 | Hannus
Wim Hof beoefent de Tibetaanse meditatietechniek tumo of tummo of gtummo. Vrij vertaald ‘yoga van het innerlijke vuur’. Yogi’s, die het beoefenen, kunnen, terwijl ze naakt in de sneeuw zitten, met behulp van hun eigen lichaamstemperatuur, natte handdoeken laten drogen die over hen heen zijn gelegd.
Maar het gaat hen niet om dit kunststukje. Ze zeggen dat alle karmische patronen worden verbrand met innerlijke vuur dat ze opwekken. Dat wil zeggen dat dat alle mentale blokkades worden verwijderd. En, hoe minder blokkades, hoe opener je geest wordt.
Hannus's avatar
| #214333 | 07-05-2014 08:48 | liedetecter
Buteyko ...de uitgestelde ademhaling ... dat lijkt idd wel een beetje op de ki- ademhaling van Tohei ... Ik zal er eens naar kijken, thnks Atlas.
| #214338 | 07-05-2014 12:41 | Hans
@hakkietakkie: nee, ik doe geen ademhalingsoefeningen.
Ik loop 3 tot 5 keer per week hard en dat is ook een vorm van meditatie en beheersing van je ademhaling.

Voor het stoplicht doe ik vaak een stoplichtmeditatie... even terugzakken in het moment en alles loslaten.

Ik vind het ook leuk om niet over te steken als het licht groen wordt: dat hoeft nl. niet. Ik wacht gewoon tot het weer rood wordt en doe dan nog even een meditatie. :-)
Hans's avatar
| #214342 | 07-05-2014 16:55 | hakkietakkie
@hans hehe cool, lekker tegendraads :-P

ga Buteyko en Tohei, ga ik ook eens opzoeken.. goed lijntje zo.
inspiratie, aspiratie.. respiratie.
hakkietakkie's avatar
| #214348 | 07-05-2014 18:26 | liedetecter
Bespaar je dan Tohei, de man is een klassieke zichzelf kastijdende japanse perfectionist (getrained met die man), heeft wel een paar leuke onderzoekjes gedaan, mede gedwongen door zijn kanker veel zachter geworden en dat heeft zijn shiatsu praktijk in Londen geen windeiren opgelevert. Die ademhaling is daar een belangrijk deel van ... Ik denk dattie door zijn kanker wel begreep dat je niet keihard jezelf (en anderen) moet afbeulen om perfect te worden, maar gewoon voluit lief moet zijn voor jezelf en dat perfect zijn een bizar verwrongen ego concept is... gewoon skippen en het goede eruit pikken ..
| #214349 | 07-05-2014 19:06 | hakkietakkie
ja dat keiharde.. En egostrelende van dat harde.. Zo van kijk ons is hard zijn, heb wat jaartjes karate (shotokan) gedaan, en een jaar aikido (seagal style).. Ben erop afgeknapt. Illusie ook dat het effectief is. Heb me een jaar of wat schuldig gevoeld, een slappeling gevoeld.. Maar nu niet meer. Het paste gewoon niet bij me.
Aan de andere kant, om weer even terug te komen op Wim Hof en wat hij noemt 'koude, harde natuur' is: de natuur is hard, jezelf daarin harden is sterk worden en niet hard worden.. Want de natuur is altijd harder.. Weerstand opzoeken is goed, maar de vraag is wat de juiste weerstand is.. Die vraag is voor iedereen anders. En als je grenzen verlegt gaat dat het beste stap voor stap. De natuur is veel harder dan je denkt, maar je bent zelf ook veel sterker dan je voor mogelijk houd.
En dat met mededogen, metta, metta, metta. De ware kracht is compassie.

“Empty your mind, be formless, shapeless - like water. Now you put water into a cup, it becomes the cup, you put water into a bottle, it becomes the bottle, you put it in a teapot, it becomes the teapot. Now water can flow or it can crash. Be water, my friend.”
Bruce Lee
hakkietakkie's avatar
| #214354 | 07-05-2014 22:00 | Atlas
Hakkietakkie, kijk eens op practicalmethod.com die gast kan ook echt wat. En ken je Systema? Ook met ademhaling zeker wanneer je moet inkasseren.

Aikido werkt in mijn beleving slechts beperkt omdat de beweging groot is. Taiji zoals Chen Zhonghua doet, maakt de bewegingen heel klein. En dan werkt het wel, want de basis (cirkel?) is hetzelfde.
| #214373 | 08-05-2014 17:21 | hakkietakkie
tnx voor de tips @atlas, ga er zeker even naar kijken..
hakkietakkie's avatar
| #214381 | 08-05-2014 19:30 | Paul2
aanmelden / inloggen