Door community (initieel P.uncia), Op din 21 jun 2011 14:42, 2 reacties, nieuws

Tripoli zegt Apache-helikopter te hebben neergeschoten



De Libische televisie heeft beelden uitgezonden van een helikopterwrak. De zender zegt uit militaire bron vernomen te hebben dat het gaat om een buitenlandse Apache-helikopter die door het regeringsleger is neergeschoten nabij Zliten.

Het was niet meteen mogelijk na te gaan of het daadwerkelijk gaat om een Apache-gevechtshelikopter. Zliten bevindt zich 40 km ten westen van het rebellenbolwerk Misrata en 160 km ten oosten van de hoofdstad.

De NAVO gebruikt sinds enkele weken gevechtshelikopters in Libië, maar een woordvoerder van het Atlantisch Bondgenootschap ontkent dat zo'n heli is neergeschoten. Hij erkent wel het verlies van een onbemande helikopter die bezig was met een verkenningsvlucht boven Libië.

Burgerslachtoffers

In verband met de bombardementen gisteren in het Libische Sorman zegt de NAVO niet te kunnen uitsluiten dat er burgerslachtoffers zijn gevallen. De organisatie is er wel absoluut zeker van dat het platgebombardeerde gebouw een communicatieknooppunt was voor aanvalscommando's tegen de Libische bevolking.

Satellietbeelden toonden onder meer zeventien schotelantennes op het dak, waarvan sommige met een doorsnede van wel drie meter. Volgens het Kadhafi-regime ging het om de woning van een oud-minister en zouden er vijftien doden gevallen zijn, onder wie drie kinderen. Uit langdurige observatie besloot de NAVO evenwel dat het wel degelijk om een militair commandocentrum ging, beklemtoont luitenant-kolonel Mike Bracken.

Satellietbeelden

Op een reeks satellietbeelden wijst hij niet alleen op een communicatietoren en de zeventien schotelantennes op het dak, maar toont hij bovendien ook een (ongeschonden) nabijgelegen school en moskee. "Dat is het verschil tussen de NAVO en het Kadhafi-regime", onderstreept Bracken, verwijzend naar de inzet van menselijke schilden door de regimetroepen en de raketlanceringen vanop speeltuinen en moskees. "Allemaal onaanvaardbaar onder internationaal recht", klinkt het.

NAVO-woordvoerster Oana Lungescu herhaalt tot slot dat de NAVO er alles aan doet om burgerslachtoffers te vermijden. "Maar we kunnen niet zeggen dat het risico nul is, dat kan nooit bij dergelijke missies". Ze erkent dat het de voorbije dagen meermaals fout liep - met twee incidenten met burgerslachtoffers dan wel omgekomen rebellen - maar benadrukt dat ruim 2.000 andere aanvallen zonder problemen verlopen zijn.
Annotaties:
| #142139 | 21-06-2011 14:57 | tegengas
Dat was geen Apache, maar een Northrop Grumman MQ-8 Fire Scout
tegengas's avatar
| #142157 | 21-06-2011 15:35 | Oranje Revolte
Volgens het Kadhafi-regime ging het om de woning van een oud-minister en zouden er vijftien doden gevallen zijn, onder wie drie kinderen.


Go, laat nu net in die 'communicatietoren' familie van Khadafi wonen.
De familie en kinderen waren zeker door de schurk ingezet als menselijk schild.

Ik ben heel blij met de Nato die zo rechtvaardig weet te doden voor een rechtvaardige zaak.

Heil Nato.
Oranje Revolte's avatar
aanmelden / inloggen