Door community (initieel Best Well), Op zon 4 feb 2018 21:43, 5 reacties, nieuws

Turkije dreigt Amerikaanse troepen Syrië; Israël en Iran op ramkoersHet noorden van Syrië voor de VS, het midden-westen voor Rusland, dat vier nieuwe luchtmachtsbases bouwt en 6000 extra troepen stuurt. Tel hierbij de Syrische, Turkse, Iraanse, Koerdische, ISIS, FSA, Hezbollah en Israëlische militaire operaties op, en het zal duidelijk worden dat dit kruitvat zomaar kan exploderen. (Kaart: DEBKAfile (2)).

Een escalatie van de burgeroorlog in (en om) Syrië naar een grootschaliger internationaal conflict komt met de dag dichterbij. De Turkse vicepremier dreigde in een interview dat Amerikaanse troepen in Syrië wel eens het doelwit kunnen worden van een Turkse aanval, ook al zijn beide landen officieel NAVO bondgenoten. In Libanon en het zuiden van Syrië liggen Israël en Iran op ramkoers; Ayatollah Khamenei stuurde zijn nummer 2 en beoogde opvolger naar Libanon om het terreurleger van Hezbollah persoonlijk te motiveren. De Israëlische premier Netanyahu liet de Russische premier Putin weten dat als Iran zijn militaire aanwezigheid bij de Israëlische grenzen blijft opbouwen, ‘oorlog onvermijdelijk is.’‘Geen onderscheid mogelijk tussen Koerdische terroristen en Amerikanen’

De Turken zijn mordicus tegen de Amerikaanse steun voor de Koerdische groepen die de afgelopen jaren zoveel successen hebben geboekt in de strijd tegen ISIS. Ankara beschouwt iedere bewapende Koerd bij voorbaat als een terrorist die moet worden uitgeroeid. De Turkse vicepremier Bekir Bozdag zei in een interview met CNN dat als Amerikaanse troepen ‘terroristenkleding’ dragen en zich bij de ‘terroristen’ van het Koerdische YPG ophouden die door de Turken worden aangevallen, ‘er geen enkele kans is dat wij op dit punt onderscheid zullen maken.’ Met andere woorden: dan schieten wij ook op de Amerikanen. (1)

Bozdag baseerde zich op diverse berichten dat Amerikaanse special forces inderdaad in uniformen van de Koerdische paramilitaire groepen meevechten. Vorig jaar maakte een fotograaf van AFP enkele opnames van (veronderstelde) Amerikaanse soldaten die aan Syrische rebellen uitleg gaven over het gebruik van de nieuwste wapens, en die emblemen van de Koerden droegen. Volgens het Pentagon was dat bedoeld om de soldaten ‘te kunnen doen opgaan in de gemeenschap’.

Sinds januari zijn de Turken in samenwerking met pro-Turkse Syrische rebellen een grondoffensief gestart tegen de Koerden in noordelijk Syrië. Dit offensief draagt de ironische naam ‘Operatie Olijftak’. Dat de Turken het conflict ook als een religieuze (islamitische) oorlog beschouwen, bleek uit Bozdags opmerking dat er tot nu toe 13 Turkse soldaten ‘als martelaren’ zijn omgekomen. Aan Koerdische kant zouden zo’n 900 strijders zijn ‘geneutraliseerd’. (1)

Confrontatie Israël-Iran dichterbij

Na vele jaren van (loze) dreigementen over en weer lijkt een daadwerkelijke militaire confrontatie tussen Israël en Iran nu toch steeds dichterbij te komen. Ayatollah Khamenei, de opperleider van Iran, stuurde zijn nummer 2 en boogde opvolger Hojatoleslam Seyed Ebrahim Raisi naar de grens tussen Libanon en Israël, om daar samen met een hoge officieren van de Revolutionaire Garde de posities van Hezbollah, het ‘proxy’ terreurleger van Iran, te inspecteren, en instructies te geven voor de al geruime tijd op stapel staande vernietigingsoorlog tegen Israël. ‘Als Allah het wil zullen wij spoedig getuige zijn van de bevrijding van Jeruzalem,’ zei Raisi tegen de Hezbollah strijders.

Zijn bezoek vond doelbewust enkele dagen na de gesprekken tussen de Israëlische premier Netanyahu en de Russische president Putin in Moskou op 29 januari plaats. De boodschap van Teheran aan Moskou was daarmee glashelder: wij zijn niet van plan om uit Syrië te vertrekken – integendeel, ook in Libanon versterken we onze militaire aanwezigheid juist.

Netanyahu had Putin gewaarschuwd dat Israël dit niet zal tolereren, zeker niet de bouw van fabrieken voor geavanceerde raketten in Libanon en Syrië. Als Teheran hiermee doorgaat ‘wordt oorlog onvermijdelijk,’ aldus de Israëlische premier. Putin stuurde daarop een hoge delegatie naar Israël, inclusief enkele generaals, om de situatie nader te bestuderen.

Israël voerde het afgelopen jaar al geregeld luchtaanvallen uit op doelen in Syrië. Daarbij werden vooral Iraanse transporten met raketten en andere moderne wapens voor Hezbollah vernietigd. Israël voerde ook in de Sinaï woestijn al meer dan 100 luchtaanvallen uit op doelen van ISIS. Die operaties vonden en vinden in nauwe samenwerking met Egypte plaats (3).

Rusland versterkt aanwezigheid in Syrië

De ontwikkelingen hebben de Russen doen besluiten om toch niet uit Syrië te vertrekken, zoals ze eerder hadden aangekondigd. Er worden juist vier luchtmachtbases bijgebouwd, en er worden 6000 extra troepen gestuurd. Het besluit van het Kremlin is ongetwijfeld een reactie op de Amerikaanse aankondiging om voor onbepaalde tijd in het noorden van Syrië te blijven.
Annotaties:
| #261899 | 05-02-2018 08:03 | Antares
de al geruime tijd op stapel staande vernietigingsoorlog tegen Israël

DOOR Israël TEGEN Iran.
Antares's avatar
| #261900 | 05-02-2018 08:53 | Antares
Of tegen Libanon:
In contrast to Lieberman’s words, the war took a much higher toll on Lebanon than on Israel. The conflict claimed the lives of 1,191 Lebanese people and left more than 4,400 injured, according to the local officials cited by a UN report. More than 900,000 Lebanese had to flee their homes because of the hostilities.


Tel Aviv is ready for an all-out ground invasion of Lebanon in the event of a military conflict with Beirut, Defense Minister Avigdor Lieberman said. His comments come as relations between the two neighbors continue to sour.


Not mincing his words, Lieberman said that, in a worst-case scenario, Israel would conduct the operation at “full strength.” “We must not take one step forward and one step backward. We will move forward as fast as possible,” Lieberman added, speaking about the Israeli

https://www.rt.com/news/417610-israel-ground-operation-lebanon/

De laatste aanval vond plaats in 2006, daarvoor in 1982.
Antares's avatar
| #261901 | 05-02-2018 08:59 | Antares
Ook de VS blijven dreigende taal uitslaan:
"The US Nuclear Posture Review reflects greater reliance on nukes in violation of the NPT, bringing humankind closer to annihilation; no wonder the Doomsday Clock is at its most dangerous since 1953.Trump’s obduracy in killing the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) stems from the same dangerous imprudence," Zarif wrote on his Twitter account on Saturday.

Under the 2015 nuclear deal, officially known as JCPOA, Iran got relief from international sanctions in return for curbs on its nuclear program.

President Trump called for a more restrictive nuclear deal and new constraints on Tehran's missile development and regional clout, issues that are not covered by the JCPOA.
(Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif)
http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13961115000774
Antares's avatar
| #261902 | 05-02-2018 10:20 | Saljoet
Hoe objectief is xandernieuws? Lijkt mij een nogal fundamentalistische pro Israel gristelijke club.
Er wordt gesproken van een burgeroorlog. Deze oorlog is nooit een burgeroorlog geweest. Al heel snel na de aanvankelijk geweldloze protesten tegen Assad werd de oppositie geïnfiltreerd door buitenlandse 'hulptroepen' die de opstand in rap tempo veranderden in een heel smerige oorlog. Dankzij de Russen zit Assad er nog en is ISIS vrijwel vernietigd. Als het aan de VS had gelegen was Syrië nu net zo'n terroristen broeinest geworden als Irak en Lybië en waren ze nu volop bezig in Iran.
Ik denk dat we Poetin heel wat dank verschuldigd zijn.
Saljoet's avatar
| #261906 | 06-02-2018 00:20 | G.B. Wolf
Hoe objectief is xandernieuws? Lijkt mij een nogal fundamentalistische pro Israel gristelijke club.

Daar kom je nu pas achter?
Ik denk dat we Poetin heel wat dank verschuldigd zijn.

Volkomen mee eens.
G.B. Wolf's avatar
aanmelden / inloggen