Door community (initieel Tzolkin), Op din 12 jan 2010 23:35, 0 reacties,    

Turkije en Rusland dichtbij “strategisch samenwerking”Turkije en Rusland zullen een strategische samenwerking op hoog niveau aangaan wanneer de Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan woensdag een werkbezoek brengt aan Moskou. Vergezeld van vijf van zijn kabinetsleden en een groep zakenlieden, wil de Turkse regeringsleider de wederzijdse betrekkingen tussen Rusland en Turkije aanhalen, ook op economisch gebied.

Premier Erdoğan zal later in de week ook een ontmoeting hebben met Vladimir Poetin om te praten over manieren om zowel de strategische als de economische banden tussen de twee landen te versterken. Ook energie zal hoog op de agenda staan, zo meldden Russische diplomaten.

“Zij zijn een dominante factor en strategische partners in de regio. Rusland is op zoek naar een stabielere route voor zijn gas- en olie-export en Turkije wil graag zijn positie als energiecorridor versterken. Het is een win-win-situatie,” zo zei een anonieme Turkse regeringsmedewerker tegen de Hürriyet Daily News & Economic Review maandag.

De Turks-Russische werkgroep zal worden geleid door de premiers van beide landen. “Het is een duidelijk signaal deze samenwerking ver reikt en het resultaat is van wederzijds respect,” aldus dezelfde anonieme regeringsmedewerker.

Erdoğan sprak vanavond tijdens een diner met zo'n 300 Turkse ondernemers voordat hij morgen naar Moskou vliegt voor een ontmoeting met de Russische president Dimitry Medvedev en later dus ook met Poetin.

Rusland is een belangrijke markt voor de Turkse export, maar de handel heeft flink te lijden gehad van de gevolgen van de oorlog in Georgië in 2008.

In augustus 2009 was Poetin al eens in Ankara en werden problemen met douanezaken, voedselexport en transport besproken. Bij die gelegenheid vroeg de Russische premier Ankara om toestemming voor haalbaarheidsstudies naar de South Stream-gaspijplijn die door Turkse territoriale wateren moet lopen.

“We zoeken naar manieren om toekomstige crises te voorkomen en een goede basis voor nieuwe betrekkingen te leggen,” deelde een andere regeringsmedewerker mee aan de Daily News

Rusland, de grootste branstofexporteur ter wereld, zal in de toekomst olie naar de Middellandse Zee transporteren via de Samsun-Ceyhan-pijplijn, die momenteel wordt aangelegd. Turkije kondigt bovendien binnenkort aanbestedingen aan voor twee nieuwe kerncentrales. Het Russische Atomstroy zou daarvoor in de markt zijn.

Regeringsmedewerkers verwachten ook dat het contract tussen Turkije en Rusland over gasleveringen, dat in 2011 afloopt, zal worden herzien. Experts vinden dat Turkije een prijsverlaging zou moeten bedingen aangezien het Turkse verbruik veel lager ligt dan overeengekomen. Bovendien zouden Iran en Azerbeidjan goedkoper gas kunnen leveren. In 2009 betaalde Turkije aan Rusland en Iran 650 miljoen euro voor niet gebruikt gas.
Annotaties:
aanmelden / inloggen