Door freedomfiles, Op zat 16 feb 2008 11:02, 0 reacties,    

Turkije: Ex-Politiechef berecht in Susurluk affaire


Susurluk proces van start

De voormalige Turkse minister en ex-politiechef Mehmet Agar zal zich voor de rechter moeten verantwoorden voor het vormen van een criminele organisatie, en waarschijnlijk voor misdaden tegen leden van de Koerdische minderheid in het land. In November 1996 werd na een auto ongeluk bij Susurluk bekend dat er nauwe banden bestaan tussen de Turkse overheid, en de onderwereld in het land. In de kofferbak van de auto trof men een grote hoeveelheid wapens en munitie aan, al ook documenten welke als 'top secret' waren geclassificeerd.

Bij het ongeluk kwamen de volgende personen om het leven :

- Huseyin Kocadag (baas van de Turkse Politieschool)
- Abdullah Catli (leider van de Grijze wolven)
- Gonca Us (vriendin Catli, voormalig fotomodel en huurmoordenaar)

De enige overlevende van de crash van Sedat Bucak, een Koerdische DYP politicus en leider van een militia die, gesteund door de Turkse staat, streed tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Leden van de DYP partij zoals Tansu Ciller, de voormalige premier van Turkije, Mehmet Agar, de voormalige chef van de veiligheidsdiensten en de huidige voorzitter, verschillende andere ministers en politici in het Turks parlement kwamen door de affaire in opspraak.

De affaire maakte duidelijk dat er sprake is van een "vuile oorlog" tegen de Koerden, en onthulde het bestaan van de zogenaamde Turkse "deep state", alsmede de rol die de Grijze Wolven hierin spelen. Volgens ex-minister en ex-lid van de Susurluk-commissie Fikri Sağlar, zijn er nauwe verbintenissen tussen deze affaire en het "Ergenekon" schandaal, dat momenteel Turkije in haar greep houdt, en hij roept op om Turkije te verlossen van de “diepe staat tumor”.

Zie ook :

Agar zegt niet bang te zijn voor de beschuldigingen (Today's Zaman)
Annotaties:
aanmelden / inloggen