Door community (initieel Best Well), Op vri 19 jan 2018 23:56, 0 reacties, nieuws

Turkse dictator Erdogan dreigt Koerdische anti-ISIS milities uit te roeienIsraëlische luchtmacht vernietigt Iraanse middellange afstandsraketten die in Syrië werden opgesteldAfbeelding: (1/2/3).

Nieuwe ontwikkelingen rondom Syrië onderstrepen de breuk tussen Turkije en de Verenigde Staten / de NAVO. De Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan heeft gedreigd om het noorden van Syrië binnen te vallen, en de Koerdische milities die daar de belangrijkste kracht tegen ISIS vormen, totaal uit te roeien. Erdogan is woedend dat de Amerikaanse president Donald Trump besloten heeft om de Koerden te bewapenen met MANPADS, vanaf de schouder afgevuurde luchtdoelraketten. Daarmee kunnen de Koerden zich eindelijk verdedigen tegen Turkse luchtbombardementen. Ook Rusland is boos op Washington, vanwege het alsnog met 30.000 man bezet houden van het noorden van Syrië. Dat is Trumps reactie op de groeiende Iraanse militaire activiteiten in Syrië.Erdogan sprak van een acute bedreiging door Koerdische ‘terroristen’, waarvan er bij een Turkse invasie ‘niet één zal overleven’. Hij had het over de Koerdische YPG milities, de door Amerika gesteunde frontmacht die ISIS tijdens de strijd om Raqqa wist te verjagen.

De Koerdische gebieden in het noorden van Syrië zullen bescherming krijgen van 30.000 Amerikaanse soldaten, en de Koerdische milities krijgen MANPADS waarmee ze Turkse bommenwerpers en helikopters kunnen neerhalen. Erdogan stuurde daarop de stafchef van het leger, generaal Hulusi Akar, naar Brussel, om de Amerikaanse generaal Joseph Dunford, hoofd van de gezamenlijke stafchef, zijn laatste waarschuwing over te brengen voordat hij de totale oorlog verklaart aan de Koerden.

Rusland en VS gaan weer hun eigen gang, risico op confrontatie

Ook Rusland en natuurlijk Syrië zelf zijn boos dat Amerika het grensgebied tussen Turkije en Irak –een strook land groter dan Israël- alsnog bezet gaat houden. 7 maanden geleden kwamen de presidenten Trump en Poetin nog overeen dat Amerika zijn militaire hulp aan de Syrische rebellen zou stopzetten, in ruil voor de Russische toezegging dat de Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië –een doorn in het oog van Israël- wordt beperkt, vooral in een aantal de-escalatie zones langs de grenzen met de Joodse staat en Jordanië.

Nadat Iran echter zijn gang kon blijven gaan, trok ook Trump zich niets meer van de afspraken aan. De Syrische rebellen zagen hun kans en stuurden een delegatie naar Washington om te vragen de militaire hulp weer te hervatten. Het kan goed dat ze een positief antwoord kregen, want onlangs werden Russische bases in Syrië aangevallen met drones die met GPS naar hun doel werden gestuurd, en volgens het Kremlin daarom ‘hulp van buitenaf’ moeten hebben gehad.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov eiste maandag een verklaring van Amerika voor de feitelijk invasie van Noord Syrië, waarmee ‘een enorm gebied tussen de grenzen van Turkije en Irak ten oosten van de Eufraat wordt geïsoleerd. In de VN Veiligheidsraad resoluties is er niets dat hierop wijst.’

Het komt er dus op neer dat Rusland en de Verenigde Staten na een korte periode van ogenschijnlijke samenwerking opnieuw hun eigen gang gaan in Syrië, en het risico op een ongewilde confrontatie weer groter is geworden.

Israël vernietigt Iraanse raketten in Syrië

Israël had vanwege de groeiende Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië al eerder de conclusie getrokken dat de de-escalatie zones niets voorstellen en geen veiligheid bieden (3), en voerde vorige week opnieuw een aantal zware bombardementen op diverse doelen in de omgeving van Damascus uit. Het doel waren Iraanse Khorramshahr raketten voor de middellange afstand, die volgens de berichten allemaal werden vernietigd (4).
Annotaties:
aanmelden / inloggen