Door community (initieel spaceman), Op zat 23 jul 2016 20:21, 0 reacties,    

Twee scenario’s voor de reactie van de bevolking op terrorismeIn een interview met de Franse krant Le Monde zegt de Franse filosoof en specialist in sociaal geweld Yves Michaud dat de Fransen zullen moeten leren leven met veelvuldige aanslagen. Twee scenario’s zijn daarbij mogelijk:
‘Ik zie twee mogelijkheden. Een scenario op zijn Israëlisch – zelfs indien de situatie gevoelig anders ligt dan in Israël, een klein land waar voortdurend het gevoel van een staat van beleg heerst -, wat betekent dat men gewend raakt aan leven met terreur en men voortdurend op zijn hoede is.

A la française
Dan is er een scenario dat meer à la française klinkt: dat van een toegenomen hedonisme (genotzucht).

De idee is dan dat men – rekening houden met de risico’s – tracht nog meer van elk moment te genieten: men gaat verder met zijn leven en men feest. Dat lijkt me al te meer mogelijk omdat we grotendeels in een samenleving van ontspanning en plezier leven, vooral in de steden.’

Michaud gelooft niet – zoals zo vele anderen dat doen – in intercommunautair geweld, waarbij bijvoorbeeld de moslimbevolking het doelwit zou worden van aanvallen van extreem-rechts.

‘De confrontatie met extreem-rechts wordt onvermijdelijk’
Eerder deze maand had Patrick Calvar, de grote baas van de Franse veiligheidsdienst DGSI (Direction générale de la sécurité intérieure), nog gewaarschuwd voor ‘een confrontatie tussen extreem-rechts en de moslimbevolking – niet de islamisten, maar de moslimbevolking’. Dat had hij verklaard tegenover een commissie die de aanslagen in Frankrijk onderzoekt:

‘Europa is in groot gevaar. Het extremisme neemt overal toe. Ik ben zeer verontrust over de radicalisering in de samenleving en de grondbeweging die op gang komt. We zullen snel middelen moeten vrijmaken om ons met andere extremistische groepen bezig te houden want de confrontatie met extreem-rechts wordt onvermijdelijk. Nog een of twee aanslagen en het is zo ver. We moeten dus anticiperen en groeperingen blokkeren die er op uit zijn, op een bepaald moment, confrontaties tussen de verschillende gemeenschappen uit te lokken.’

LEES VERDER OP
Annotaties:
aanmelden / inloggen