Door community (initieel Best Well), Op zon 19 nov 2017 18:15, 0 reacties, nieuws

Uw verzekeringspremie kan gaan stijgen met ‘volgbare pil’ technologie
In Amerika werd deze week de volgbare pil goedgekeurd. Dat is een pil met een ingebouwd zendertje. Erg handig voor patiënten die hun medicatie wel eens vergeten. Je kan dan bijvoorbeeld via een armbandje of smart horloge een signaal krijgen van “tijd om je pil te slikken”. Het is natuurlijk ook erg handig voor psychiatrische patiënten die hun pillen stiekem in het toilet uit willen spugen of voor toekomstig personen die ter observatie in een cel gegooid worden om te kijken of ze verward kunnen zijn of (binnen die 18 uur isoleercel) verward geraken. Als het wetsvoorstel van Edith Schippers van vorig jaar door het nieuwe kabinet geloodst zal worden, dan mag dus iedereen van de straat geplukt worden en ter “observatie” opgesloten worden én medicatie toegediend krijgen. Met zo’n nieuwe pil kun je dus zien of er wel geslikt wordt. Die volgbare pil zal er in Nederland natuurlijk ook gaan komen. Dat zal waarschijnlijk niet zo lang meer gaan duren en misschien kan dan het bedrijf van Ronald Plasterk een leuke snabbel verdienen. Deze pil is echter nog maar kinderspel bij wat er technologisch gezien (nu al) mogelijk is en bij wat er aan zit te komen.

De nano-technologie maakt het mogelijk om feitelijk elk product een DNA-tag te geven. Dat is dan een soort RFID zendertje op nano-niveau met een op DNA gelijkend uniek kenmerk. Zo kun je bijvoorbeeld vlees een nano-DNA-tag geven of appels en groente, maar ook toiletpapier en sigaretten. Je kunt het zo gek niet bedenken. Je smart-horloge, telefoon, smart meter of smart toilet kan dan de signalen van deze producten oppikken. In de VS wordt al gewerkt aan slimme supermarkten van Amazon, waarin zich geen kassa’s meer bevinden. Dat kan alleen als alles draadloos met alles communiceert in de wereld van ‘the internet of things’. Je loopt dan gewoon de winkel in en de producten die je mee naar buiten neemt, worden automatisch van je saldo afgeschreven. Die tijd gaat in Nederland ook komen. Ik schets gewoon even een toekomstbeeld van iets wat we naar schatting binnen nu en 5 jaar kunnen verwachten.

We kunnen een cashless maatschappij gaan verwachten (geen contant geld meer). Een maatschappij met een sociaal-puntensysteem ter promotie of sociale uitsluiting. Een maatschappij waarin alles wat u doet, waar u zich bevindt, wat u consumeert, wat u bespreekt en wat u denkt, gemonitord kan worden. Een maatschappij waarbij de ziektekostenverzekeraar precies weet hoe gezond (of ongezond) u eet en drinkt; hoeveel biertjes u in de kroeg neemt en of (en hoeveel) u rookt. Een maatschappij waarin de belastingdienst exact weet wat u koopt en verkoopt en alles geautomatiseerd afgeschreven wordt. Het is handig dat tegen die tijd ook (genetisch gemanipuleerde Monsanto) staatswiet (inclusief DNA tag) kunt gaan roken om een beetje te kalmeren van alle stress. U hoeft dan niet meer te proberen te liegen als u bij artsbezoek een formulier in moet vullen met de vraag: “Gebruikt u wel eens drugs?”. Dat weet de arts dan al en dat weet de verzekeringsmaatschappij ook. De sensoren in uw telefoon of misschien zelfs in uw bloedbanen hebben dat al geregistreerd. “Gaat dat niet een beetje ver Vrijland? Overdrijf je niet een beetje?” Als u zich verdiept heeft in de ontwikkelingen op het gebied van nano-technologie, dan kunt u weten dat ik geen onzin praat of te veel SciFi films gekeken heb. “Maar gaat het niet een beetje ver om te zeggen dat de staat binnenkort al precies weet wat ik denk?” Niet als u tegen die tijd besluit om een breinconnectie van Elon Musk aan te schaffen om de studieresultaten te verbeteren of meer geheugen in te kopen. Als het aan de grote tech bedrijven ligt, komt die breinconnectie er al snel aan. Wetenschappers zijn er nu al in geslaagd de geheugencapaciteit te verbeteren.

U woont straks in een smart huis vol met apparatuur en producten die een minuscuul signaaltje uitzenden dat ergens centraal wordt opgepikt (door de slimme meters in uw huis). In ‘the internet of things’ communiceert alles en iedereen met alles en iedereen en zorgt de Big Data dat de servers van de grote bedrijven, maar ook de servers van de staat en de belastingdienst gevoed worden. Iets zwart kopen of verkopen is er dan niet meer bij. Roken zal onmiddellijk zorgen voor een verhoogde verzekeringspremie. Dat zal ook gelden voor alcohol gebruik. De staat kan dan zelfs in uw bloedbanen kijken. De smart city is in verschillende grote steden in Nederland al gerealiseerd. Eigenlijk is heel Nederland in een Smart City (laten we het ‘smart society’ noemen) aan het veranderen. Wetgeving als die van de sleepwet maakt dat mogelijk. 5G Internetverbindingen zorgen voor de benodigde data bandbreedte. We gaan stap-voor-stap richting een maatschappij waarin alles van iedereen bekend is en de beweegruimte waarin nog iets behoort tot het gebied ‘privacy’ steeds kleiner wordt. Als de staat in uw lichaam en hoofd mee kan kijken is die grens er niet meer. Denkt u nu niet dat dit nog lang zal duren. Als we nu niet aan de rem trekken gaat de grens steeds verder verlegd worden. Het is dus aan u zelf om in actie te komen en iedereen om u heen wakker te schudden.

U kunt zich natuurlijk overgeven aan die transhumanisering van de maatschappij en in de nabije toekomst extra kennis in de cloud te kopen om bijvoorbeeld in 1x alle talen in de wereld te kunnen spreken. Dan moet u nog even op Elon Musk wachten. Het komt er allemaal aan. Is het niet vrijwillig dan misschien heimelijk via de weg van vaccinatie. Alleen al die fantastische ontwikkelingen gaan allemaal ten koste van uw privacy. En als u dat niet erg vindt, omdat u “niets te verbergen heeft”, dan is dat een keuze. Mijns inziens gaan we dan het einde van de individu meemaken. Tijd om u erin te verdiepen en eens grondig de onderliggende artikelen onder de blauwe links te lezen.

Bron linkvermeldingen: standaard.be, nu.nl, books.google.nl, books.google.nl, yahoo.com, dailymail.co.uk
Annotaties:
aanmelden / inloggen