Door hakkietakkie, Op zon 23 maa 2014 12:52, 8 reacties,    

Vergeet russisch dumpen van waardepapier VS, dit is de echte dreiging


Rusland kan de petrodollar vernietigen

Rusland dreigde met het dumpen van waardepapier van de VS als de VS sancties zouden invoeren naar aanleiding van russische acties op de Krim.

Zero Hedge beweert dat Rusland dat al gedaan heeft.

Maar door de wol gewassen belegger Jim Sinclair beweert dat Rusland een veel bedreigender financieel wapen heeft dat kan worden ingezet tegen de VS.

Om precies te zijn zegt Sinclair dat als Rusland een ander betaalmiddel gaat accepteren voor olie en gas dan de dollar, of het nou goud, euro, roebel, roepie is of wat dan ook, de petrodollar weggevaagd wordt:

Het is inderdaad zo dat een van de belangrijkste pijlers voor Washington's macht de petrodollar is en dat de VS wanhopig is om wereldreserve-status voor de dollar te behouden. Sommige wijze commentatoren beweren dat recente oorlogen die de VS voerden eigenlijk bedoeld waren om de rest van de wereld bij de dollar te houden.

De theorie is dat, nadat Nixon de VS van de goudstandaard haalden waardoor de dollar wereldreservemunt af was - de VS dit herstelden door de petrodollar in te stellen. De VS en Saoedi-Arabie kwamen overeen dat de waardering van al het olie en gas in dollars zou gebeuren, waardoor de rest van de wereld dollars moesten gebruiken voor de meeste transacties.

Maar Reuters bericht dat Rusland maar enkelen maanden verwijderd is van het tekenen van een bilaterale overeenkomst met China wat China in staat stelt gigantische hoeveelheden russisch olie en gas aan te kopen.

Zero Hedge stelt:

Tel daarbij op een handel die gedomineerd wordt door roebel of renminbi (of goud), voeg daaraan toe Iran, Irak, India en straks de Saoedi's (China's grootste bron voor ruwe olie wiens kroonprins China's president Xi Jinping vorige week bezocht om de handel uit te breiden) en je kunt de petrodollar gedag zeggen.


Zoals we vorig jaar aanstipten:

De gemiddelde levensduur ven een fiat munteenheid is minder dan 40 jaar.
Maar hoe zit dat met 'reservemunten' zoals de dollar?

JP Morgan stelde vorig jaar dat ook reservemunten een beperkte levensduur hebben:

vergroot

Zoals je kunt zien op de grafiek heeft de wereldreservemunt-status al zo lang geduurd als de Portugese en Nederlandse heerschappij. Het zal niet vandaag of morgen gebeuren, of volgende week maar het eind van de heerschappij van de dollar is onvermijdelijk en China en vele andere landen willen een andere reservemunt.

Je moet in het oog houden dat China meer en meer belangrijke deals sluit met andere landen om handel af te rekenen met yuans in plaats van dollars. Hierbij hoort de EU ('s-werelds grootste economie) [en ook Rusland].

En stilletjes wordt China een grootmacht op het gebied van goud.

Met als gegeven dat China nu meer olie invoert dan de VS, beweegt Saoedi-Arabie van de VS vandaan... In de richting van China. (sommigen beweren zelfs dat de wereld van de petrodollar zal overschakelen naar de petroYUAN. Wij zijn daar niet van overtuigd.)

Wat er ook gebeurt, een switch van de dollar om benzine af te rekenen in iets anders dan enkel dollars -of dat een enkele alternatieve munt is of goud of zelfs een mix van munten of goederen- zou het einde betekenen voor de dollar als 's-wereld's reservemunt.

Om die reden vindt Sinclair- overigens geen fan van Rusland of Poetin- dat Amerika's leiders de confrontatie met Rusland de rug toe moeten keren aangezien de VS de strijd zouden verliezen.
25-03-2014 14:15 | gta 5 money hack
Vergeet russisch dumpen van waardepapier VS, dit is de echte dreiging #zaplog
| #212795 | 23-03-2014 15:22 | ..................
Dat zijn ze al van plan.Het verkopen in een andere valuta,dan de dollar.Ik denk ook daarom dat deze machtstrijd bezig is,wie bij wie zal horen.Feitelijk doen ze beide hetzelfde.Rusland is bezig met zijn asia pact,en europa doet dat weer met zijn euro pact.
Blijven allebei de zijde's elitaire figuren die geen tegenspraak dulden en die bepalen en achter zich een groot imperium heeft staan.Europa en amerika moeten niet zo schijnheilig doen.
| #212797 | 23-03-2014 15:49 | Nico de Geit
Nico de Geit's avatar
| #212805 | 23-03-2014 18:19 | Atlas
Uiteindelijk is het een gevecht om welvaart en macht.
| #212828 | 24-03-2014 07:53 | Atlantean
Het gaat niet puur om het afrekenen van de olie (en andere grondstoffen, export in het algemeen), maar in welke vorm Rusland het exportoverschot (voor zover daar sprake van is) in deviezen (waardemiddelen) aanhoud. Het beste voor Rusland zou zijn om helemaal geen exportoverschot te hebben. Koop er productiemiddelen voor, herinvesteer in de upgrade van de Russische industrie. Alle westerse deviezen (bankrekeningen) kunnen geblokkeerd worden en zijn dus niet slim om in te beleggen. Goud is alleen maar interessant als de rest van de wereld dat zelfde goud net zo waardeert als Rusland. Maar als Rusland als enige al zijn oveschotten omzet in goud, drijft dat alleen de goudprijs op. Tot het moment dat Rusland dat goud wil omzetten/verkopen in iets anders en dan ontdekt dat de goudprijs instort omdat zij de enige waren die er in geinteresseerd waren. Ik bedoel ik begrijp dat er een goudmarkt is op dit moment met kopers en verkopers, maar de exportoverschotten van Rusland zijn vele malen groter dan de volumes op de (fysieke) goudmarkt, waardoor er relatief geen tegenpartij meer zou zijn.
Atlantean's avatar
| #212831 | 24-03-2014 10:31 | Y.B.
@Atlantean
Beter goud als reserve aanhouden dan briefjes van 100 dollar geprint voor 0.08 cent. Papier blijft papier. Goud blijft goud en daarom heet het ook goud. Goudprijs is niet van belang, bezit is.

Zelf ben ik niet zo fan van goud - geef mij maar zilver :-)
| #212834 | 24-03-2014 10:44 | Y.B.
Een briefje van 1 dollar is geprint voor 0.08 dollarcent.
De huidige koersprijs is 0.728 tegen de euro.
De intrinsieke waarde is de economische waarde die het vertegenwoordigt en dat is niet meer dan 0.08.
Een briefje van 100 dollar is 0.12 dollarcent waard. Dat is een uitholling van 100 - 0.12 = 99.88 dollar
Raar maar waar.
| #212842 | 24-03-2014 15:30 | Atlantean
Rusland kan ook gewoon z'n olie en gas aanhouden, dat is net als goud waardevast in andere woorden het heeft geen zin een exportoverschot te creeeren. Het is in ieder geval beter dan om het in waardeloze deviezen om te zetten. (Waardeloos in zoverre dat ze op elk gewenst moment geblokkeerd kunnen worden). Maar nogmaals misschien is het nog beter om het te gebruiken om de industrie te moderniseren, zolang het Rusland nog toegestaan wordt om westerse kennis en technologie te importeren. China doet dit heel slim.
Atlantean's avatar
| #212895 | 25-03-2014 15:43 | merethan
Ik had al eerder op Zap gelezen dat de Russen ook betalingen in fysiek goud kunnen gaan eisen voor hun olie en gas. Dat moeten de europese landen dan terug gaan halen uit Amerika, wat gelijk onze relatie met de VS laat instorten, aangezien we het nooit meer terug gaan krijgen.
merethan's avatar
aanmelden / inloggen