Door community (initieel P.uncia), Op woe 31 maa 2010 13:05, 2 reacties, nieuws

Vingerafdruk niet veilig bij gemeenteBurgerrechtenorganisatie Privacy First wil dat burgers van hun gemeente per brief de garantie krijgen dat hun vingerafdrukken veilig worden opgeslagen.

De staat is al aangeklaagd; nu moeten de gemeenten er aan geloven. Daar worden de vingerafdrukken die nodig zijn voor het nieuwe paspoort opgeslagen, tot er een landelijke centrale database is.

Privacy First roept burgers op bij het aanvragen van een nieuw paspoort een brief te overhandigen bij de gemeente. ‘Zij moet dan verklaren en tekenen dat alles in orde is met de opslag van vingerafdrukken’, zegt Charles van der Hoog van Privacy First. ‘Mocht het fout gaan, dan heeft de burger zwart op wit staan dat de gemeente opdraait voor de schade.’

Een standaardbrief staat vanaf deze week op Privacyfirst.nl. Gemeenten durven niks te waarborgen, denkt de organisatie. Want er is daar nogal wat mis, somt Snijder op. De scanners zijn goedkoop, slecht getraind uitzendpersoneel neemt vingerafdrukken af en over de veiligheid van de databases doet staatssecretaris Ank Bijleveld slechts vage uitspraken. (‘Maakt u zich geen zorgen, de database is veilig, want hij is beveiligd’). En er is niemand die kan controleren of die bewering klopt.

Problemen

Het afnemen en opslaan van vingerafdrukken gebeurt in Nederland op ‘een volstrekt onprofessionele manier’, zegt ook biometriespecialist Max Snijder. Hij was coördinator van verschillende biometrische projecten, onder meer in opdracht van de Europese Commissie.

Volgens hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs, kan het percentage vingerafdrukken dat in het verkeerde paspoort terechtkomt rond de 1 procent liggen. Snijder denkt dat het percentage zelfs hoger kan liggen. En dat kan voor veel problemen zorgen in landen waar de afdrukken worden gecontroleerd.

Volgens privacyjurist Bart Schermer hoeft de overheid brieven als die van Privacy First niet te ondertekenen. Van der Hoog hoopt dat het de vinger echter op de zere plek legt, en dat het de minister en staatssecretaris tot inzicht brengt. De actie is onderdeel van een groter protest tegen de opslag van vingerafdrukken. Privacy First heeft ook al een rechtszaak tegen de staat lopen over de opslag van vingerafdrukken.

Schermer zegt dat de overheid wettelijk verplicht is persoonsgegevens goed te beveiligen. Hoe gevoeliger de gegevens zijn, hoe hoger de eisen. ‘Maar biometrische gegevens zijn extra pikant’, zegt Snijder. Gegevens kunnen in handen van criminelen komen. ‘Niemand heeft tot nu toe antwoord op de vraag gegeven op de vraag wie verantwoordelijk is voor fouten als burgers schade lijden. Die brief dwingt gemeenten in ieder geval om nu positie in te nemen.’

Door, Remco Tomesen.
Annotaties:
| #99222 | 31-03-2010 14:01 | Profeet
‘Mocht het fout gaan, dan heeft de burger zwart op wit staan dat de gemeente opdraait voor de schade.’

Werkelijk? Gaat die gemeente medewerker dan voor mij de bak in, als mijn vingerafdrukken op een plaats delict worden gevonden?
Profeet's avatar
| #99405 | 01-04-2010 13:15 | 24-7
Volgens hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs, kan het percentage vingerafdrukken dat in het verkeerde paspoort terechtkomt rond de 1 procent liggen. Snijder denkt dat het percentage zelfs hoger kan liggen.


Sukkkelaars.. paspoort met vingerafdruk afgeven.. maar niet even testen als je het afhaalt
24-7's avatar
aanmelden / inloggen