Door community (initieel Johan Alphons), Op zon 15 jan 2017 22:21, 6 reacties, nieuws

VN-organisatie waarschuwt voor stijgende werkloosheid

Wereldwijd loopt dit jaar de werkloosheid op tot ruim 201 miljoen mensen. Dat voorspelt de United Nations International Labour Organization (ILO), de Internationale Arbeidsorganisatie van de VN.

Het VN-orgaan waarschuwt vooral ook voor een gebrek aan kwaliteit in arbeidsplaatsen, naast een stijging van de werkloosheid.

De ILO voorspelt een stijging van het werkloosheidscijfer van 5,7 procent in 2016 naar 5,8 procent in 2017. Daarmee zal het aantal werklozen stijgen met 3,4 miljoen tot iets meer dan 201 miljoen.

In 2018 zouden daar nog eens 2,7 miljoen werklozen bijkomen omdat de beroepsbevolking sneller groeit dan dat er banen gecreëerd worden.

De ILO noemt de langdurig werkloosheid in Europa en Noord-Amerika hardnekkig hoog vergeleken met het niveau van voor de crisis. De daling van de werkloosheid in het westen zorgt er daarnaast nog steeds niet voor dat we op het niveau zitten van voor de crisis.

Vooral in Europa blijft ook volgend jaar de langdurig werkloosheid toenemen, ondanks een terugval van werkloosheidscijfers, aldus de arbeidsorganisatie.

De ILO haalt in een toelichting werkloosheidscijfers aan uit het tweede kwartaal van 2016 toen in de 28 lidstaten van de Europese Unie 47,8 procent van de werklozen een jaar of langer een baan zochten, tegenover 44,5 procent in dezelfde periode in 2012.

De ondermaatse en teleurstellende economische groei noemt de topman van de organisatie, Guy Ryder, alarmerend. Ook door de combinatie met een duidelijk gebrek aan vooruitgang in kwaliteit van banen.

In het gisteren verschenen ILO-rapport World Employment and Social Outlook staat dat banen van 1,4 miljard mensen in opkomende en ontwikkelingslanden als kwetsbaar moeten worden beschouwd en dit cijfer zal eerder toe dan afnemen.

Steven Tobin, Hoofd Econoom bij het ILO en auteur van het rapport geeft aan:

“Almost one in two workers in emerging countries are in vulnerable forms of employment, rising to more than four in five workers in developing countries”

Het cijfer betreft 42 procent van alle werkenden in 2017.

Uit het rapport blijkt verder dat de daling in armoede onder werkenden vertraagt, waardoor het aantal werknemers in de ontwikkelingslanden dat 3,10 dollar per dag verdient de komende twee jaar zal stijgen tot 5 miljoen mensen.

Dit zal zorgen voor sociale onrust en migratie in verschillende delen van de wereld, aldus Tobin.

Bronnen: FD, Reuters, UN News Center
Annotaties:
Het grappige is dat de regering in Nederland alleen maar de goed nieuws klok luidt. komend jaar gaat de economie omhoog, werkeloosheid omlaag, politieke gehalte wordt 110% voor de verkiezingen? Daarna de kater natuurlijk, eigenlijk verandert er niets, je tientje extra opslag ga je uitgeven aan BTW, accijns, of andere belasting of ziektekosten verhoging.
nog maar 60% BBP staatsschuld? waar is die andere 60% gebleven van de 120% Toevallig tegen 0% rente op de plank bij de ECB, opgekochte staatsschulden?

Juist in Nederland is het zo dat arbeiders hun plek verliezen en als goedkopere inleenkrachten (die dan niets kunnen waardoor kwaliteit van productie verlies) terug worden ingehuurd. Of een robot automaat de arbeidsplaats inneemt.

Wat een tegenover gestelde kwesties. Gaat het nu goed in de wereld of gaat het nu slecht in de wereld 325% BP wereld niveau aan schuld? Lijkt me niet zo heel goed en is snel, snel, stijgende. Volgend jaar waarschijnlijk 500% BP wereld niveau.

Maar tot de ballon barst hebben we het in Nederland zo slecht nog niet. Gelukkig is AOW een omslagstelsel. Pensioen is na de barst weg.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #257559 | 16-01-2017 13:57 | Escogido
Centrelink Fail - Honest Government Advert https://www.youtube.com/watch?v=eoD0efoHzeA
Escogido's avatar
| #257562 | 16-01-2017 15:23 | Ness
Gelukkig is volgens de EU iedereen met een 'baan' van 1 uur in de week niet werkeloos. Anders werd het mensen zwart voor de ogen heh.. http://basisinkomenpartij.nl/?p=3169
Ness's avatar
| #257568 | 16-01-2017 20:14 | ouwe knar
'Recht op arbeid' heette het geloof ik vroeger. Misschien is het nu recht op 'houd ze bezig'.
Want, wie niet 'werkt' die niet eet.
Als je geen werk hebt, kun je nog altijd ZZPer of vrijwilliger worden. Werkenden concurreren met de gratis vrijwilligers.
Mantelzorger, kinderoppas, chauffeur, eten koker en rondbrenger voor zielige bejaarden, belasting expert, computer expert, klusjesman, administratief wonder. Eeuwig stage loper is ook een leuke. Of wat dacht u van programma's als: 'Huisje en tuintje laten mollen door welwillende buren en vrienden'. Of 'Om de beurt klus ervaring opdoen in andermans huis'.

Die 8 rijkste der rijksten http://www.cnbc.com/2017/01/16/the-worlds-eight-richest-people-have-same-amount-of-money-as-half-the-world-oxfam.html gaan nog veel rijker worden.
Bijvoorbeeld flink doordrammen over die prima maar niet duurzame auto (stout gepeupel).
Ik ben heel benieuwd wie er (achter de schermen) overblijft. Ik geloof namelijk helemaal niets van het lijstje.
Wat is met het Vaticaan, Centrale Banken, stichtingen (zoals NGO's). Die hoeven geen belasting te betalen en krijgen als ze het goed spelen zelfs belasting toe. Slimmer kunnen we het niet maken hè .
ouwe knar's avatar
| #257621 | 18-01-2017 19:59 | Zinoco
Ik zie veel werk in robot bouw en onderhoud de komende jaren.
Die klote dingen gaan vooral in het begin natuurlijk steeds kapot.
Daarna is het easy-going.
aanmelden / inloggen