Door P.uncia, Op don 9 aug 2012 17:30, 2 reacties,    

Voedselsysteem creëert een ramp voor de volksgezondheidHet wereldwijde voedselsysteem maakt mensen ziek en Olivier De Schutter vind dat hij daar wat aan moet doen. De speciale VN rapporteur voor het Recht op Voedsel waarschuwt ervoor dat de huidige productie van voedingsmiddelen en landbouwpraktijken een ramp voor de volksgezondheid veroorzaakt. In een nieuw rapport schrijft hij: "Voor de maatschappij zijn de kosten enorm, direct in de medische zorg en indirect in verlies van productiviteit".

De Schutter noemt de boosdoener een "obesogene omgeving", een term die volksgezondheidanalisten gebruiken om de verschillende factoren die hebben geleid tot de wereldwijde obesitas pandemie te identificeren.

In reactie op het rapport zei De Schutter:

Verstedelijking, supermarktvergroting en de wereldwijde verspreiding van moderne levensstijl hebben traditionele eetgewoonten veranderd. Overheden zijn gespitst op het vergroten van caloriebeschikbaarheid, maar ze zijn vaak onverschillig voor wat voor soort calorieën worden aangeboden, tegen welke prijs, voor wie zij toegankelijk zijn en hoe ze op de markt worden gebracht.


De Schutter richt zich op vijf van de factoren die hebben geleid tot een obesogene omgeving en doet suggesties hoe deze aan te pakken:

*belasten van ongezonde producten

*reguleren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, zout en suiker
junkfood reclame hard aanpakken

*revisie van misleidende landbouwsubsidies dat bepaalde ingrediënten goedkoper maakt dan anderen en het ondersteunen van lokale voedselproductie zodat consumenten toegang hebben tot gezonde, verse en voedzame voedingsmiddelen.

Terwijl zowel de voedselindustrie en de industriële landbouw verder moeten zoeken naar hightech, hoog profijtelijke oplossingen voor de gezondheid, honger en duurzaamheid, waarschuwt De Schutter:

We moeten niet slechts investeren in onze hoop op het medicaliseren van onze voeding met verrijkte producten, of het wijzigen van keuzes van mensen door middel van waarschuwingen voor de gezondheid. We moeten ambitieus zijn, gericht zijn op voeding strategieën om het recht te beschermen op voldoende voedsel en dergelijke strategieën zullen alleen werken als de voedselsystemen hen op de juiste manier ondersteunen.


Door, Cathryn Wellner.
Annotaties:
Voedselsysteem creëert een ramp voor de volksgezondheid #zaplog
| #186267 | 09-08-2012 19:35 | ouwe knar
ouwe knar's avatar
| #186290 | 10-08-2012 12:54 | ffloor
De strekking van het artikel komt wel overeen met de hoofdkop van de Telegraaf, eind jaren '90er dat ons voedsel dermate is opgepimpt dat er geen vitamines meer inzitten - en daarmee is ons huidige voedsel geen voeding meer maar vulsel: mensen vullen zich.
Het blad ziet als primaire oorzaak het onder de zode inspuiten van verse varkensgier, want daarmee komt alle bodemleven in direkte aanraking met huidbrandende gier en verdwijnt: hierdoor wordt geen humus - en daaropvolgend door de plant geen vitamines als C en E meer geproduceerd die de beste vrije radicalenvangers zijn. Het resultaat moet dan een overbvloed aan kankergevallen zijn - en inderdaad heeft Nederland al enige jaren de reputatie als het land met het hoogste aantal kankergevallen van de hele wereld.

Let wel: we hebben óók de beste landbouwuniversiteit ter wereld en waar dit onderspuitverhaal te vuur en te zwaard verdedigd wordt maar het is kompleet verzonnen: varkensgier = sterk basisch en beslist niet een zuur.
Dan komen ze met iets heel ingewikkelds, dus hoe een basisch afvalproduct opeens in een zuur kan veranderen, ja op laboratoriumschaal klopt dat - maar niet in een met regenwormen vergeven weiland - en die zijn er nu niet meer.
Het "wetenschappelijk" verhaal tussen aanhalingstekens klopt nog echt ook maar als zo vaak hebben die zogenaamde geleerden oorzaak en gevolg weer eens verwisseld.
aanmelden / inloggen