Door community (initieel Patman), Op maa 15 feb 2010 13:10, 2 reacties, nieuws

Vrijgevigheid is kuddegedrag

Hoeveel geld mensen geven aan goede doelen, wordt grotendeels bepaald door de verwachting die zij hebben van de vrijgevigheid van anderen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Volgens de wetenschappers kunnen hulporganisaties die geld inzamelen, zoals na de recente aardbeving in Haïti, met dit kuddegedrag hun voordeel doen. Openheid van zaken over het aantal donateurs kan twijfelaars over de streep trekken om ook de portemonnee te trekken.

De onderzoekers gaven proefpersonen een hoeveelheid geld die zij zelf mochten houden dan wel eerlijk mochten delen met een onbekend ander persoon. Daarnaast werd hen onder meer gevraagd wat hun verwachtingen waren over de vrijgevigheid van de andere deelnemers.

De proefpersonen die verwachtten dat anderen hun geld zouden delen, deden dat zelf ook. Degenen die het geld zelf hielden, gingen ervan uit dat anderen dat ook zouden doen. Ruim 40 procent van de deelnemers onderschatte de vrijgevigheid van anderen, terwijl 30 procent een te rooskleurige verwachting had.
Annotaties:
| #94219 | 15-02-2010 14:02 | barristo
Voor nederlandse goede-doelen stichting is de selectie simpel:

Geeft de Nederlandse Staat er haar goedkeuring aan en kan je je gift aftrekken voor de belasting, wordt je getild.
barristo's avatar
| #94231 | 15-02-2010 14:55 | Slaz
Dat klopt, puur natuurlijk (?). Het is daarom ook zeer goed en belovend dat je het vrijwillig doet puur uit een goed hart. Maar de conclusie van dit onderzoek is niet zo zeer slecht noch is het geven van vrijgevigheid uit kuddegeest slecht te noemen.
Slaz's avatar
aanmelden / inloggen