Door community (initieel Appie), Op din 5 aug 2014 21:33, 1 reacties, nieuws

VS geven grote bedragen aan Israël, Hamas kreeg Israëlisch geld


Het conflict in de Gazastrook is meer dan een oorlog tussen twee lokale partijen. De rol van de Verenigde Staten is veel groter dan algemeen wordt aangenomen, stelt journalist Glenn Greenwald op basis van geheime NSA-documenten van klokkenluider Edward Snowden. Ook WikiLeaks brengt enkele opvallende onthullingen over de Palestijnse kwestie aan het licht.

De Amerikaanse steun aan Israël is lang niet nieuw. Vandaag nog raakte bekend dat Israël honderden miljoenen dollar van de VS krijgt om het afweersysteem te bekostigen. Geheime NSA-documenten van klokkenluider Edward Snowden werpen een nieuw licht op die steun met enkele onthullingen over het bondgenootschap tussen de twee landen. De voorbije tien jaar heeft de NSA voortdurend de hulp aan zijn Israëlische SIGINT-tegenhanger Unit 8200 vergroot. Minstens één keer heeft Israël een groot geldbedrag ontvangen, schrijft Glenn Greenwald, de Amerikaanse journalist die vooral bekend werd toen hij in samenwerking met Snowden onthullingen over de NSA publiceerde.

Israël heeft Amerikaanse steun nodig

De documenten zouden de betrokkenheid van de VS in de Palestijnse kwestie sterk onderstrepen. Telkens wanneer Israël de Gazastrook aanvalt - eind 2008, in 2012 en nu opnieuw - herhaalt zich hetzelfde proces in de Amerikaanse regering en media. De overheid geeft Israël wapens en verdedigt de militaire interventie zowel in het openbaar als bij de Verenigde Naties. Er worden in het Congres resoluties goedgekeurd om Israël te steunen, waarop de media in de VS benadrukken dat de aanvallen van Israël niets met hun land te maken hebben. Het gaat dan om een conflict tussen twee buitenlandse partijen waarbij iedere fatsoenlijke Amerikaan probeert te helpen, maar geen verantwoordelijkheid draagt, zo schrijft Greenwald op zijn nieuwe site The Intercept

Lees verder op: Newsmonkey
Annotaties:
| #216656 | 07-08-2014 12:34 | Paul2
Er staat ook :
Israël is bedreiging

Opvallend is dat de documenten van Snowden Israël net als een bedreiging omschrijven. In tegenstelling tot wat de overheid in de media laat uitschijnen, staan de documenten vol met discussies over hoe Israël eerder een bedreiging dan een bondgenoot is. De Israëlische spionagedienst wordt zelfs als de "op twee na meest agressieve tegen de VS" gerangschikt. In 2008 werd Israël in een document gezien als een potentiële dreiging om tot een vredevolle resolutie met Iran te komen.
aanmelden / inloggen