Door P.uncia, Op don 25 nov 2010 18:40, 1 reacties,    

VS vreest nieuwe vrijgave WikiLeaksDe VS heeft weer hun bezorgdheid geuit over een nieuwe reeks van documenten die worden vrijgegeven door de klokkenluiderwebsite WikiLeaks welke de Amerikaanse diplomatieke communicatie onthullen.

Hoofd van WikiLeaks, Julian Assange, heeft Amerikaanse ambtenaren en militaire commandanten woedend gemaakt toen de klokkenluiderwebsite in oktober een reeks documenten vrijgaf over de door de VS geleide oorlog in Irak en Afghanistan.

WikiLeaks zegt dat de hoeveelheid nieuwe documenten die worden vrijgegeven zeven keer groter zijn dan de in oktober gepubliceerde oorlogsverslagen over Irak. De focus van de nieuwe documenten ligt op de wereldwijde Amerikaanse diplomatieke en privé-gesprekken.

Hij herhaalde dat de vrijgave van de nieuwe documenten het vertrouwen tussen de Verenigde Staten en andere landen zou ondermijnen en levens in gevaar brengen, meldt nieuwswebsite Politico.

"We gaan door met duidelijk te maken dat dit schadelijk is voor onze nationale veiligheid. Het gaat levens in gevaar brengen. Het brengt nationale belangen in gevaar", vertelde P.J. Crowley de woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag aan verslaggevers.

"Deze onthullingen zijn schadelijk voor de Verenigde Staten en onze belangen. Ze gaan spanning creëren in onze relatie tussen onze diplomaten en onze vrienden over de hele wereld. Wij wensen niet dat dit gaat gebeuren. Maar we zijn uiteraard voorbereid op de mogelijkheid dat het gebeuren zal".

Crowley zei dat de telegrammen die WikiLeaks mogelijk bezit "betrekking hebben op discussies die we hebben gehad met overheidsfunctionarissen, met particuliere burgers. Ze bevatten analyses. Ze bevatten een lijst van de dagelijkse diplomatieke activiteit die ons personeel verricht".

Een internationaal arrestatiebevel is onlangs door Zweedse ambtenaren tegen Assange uitgevaardigd met de beschuldiging van verkrachting en molesteren. Assange heeft de beschuldiging als ongegrond en aangezet door de VS verworpen.
Annotaties:
| #118252 | 28-11-2010 13:20 | merethan
Wat een blijk van macht is die aanklacht tegen Assange. Ik geloof helemaal niets van de legitimiteit van de aanklacht tegen hem. Die vent is intelligent genoeg om dit soort dingen niet te doen terwijl hij zo in de aandacht staat. (Even los van of hij überhaupt zulke dingen zou doen.) USA Psy-Ops krijgen alles voor elkaar.
merethan's avatar
aanmelden / inloggen