Door community (initieel Best Well), Op don 28 dec 2017 11:01, 2 reacties, nieuws

Waar is de verwondering gebleven?Han LipsDoordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Wondere Wereld van Chriet Titulaer.

DOOR: HAN LIPS 28 DECEMBER 2017, 10:10
Al dertig jaar geleden voorspelde hij de beeldtelefoon, de vertaalcomputer en de zelfrijdende auto. Wat een goed idee van NPO 1 om een ode te brengen aan televisietoekomstvoorspeller Chriet Titulaer. En helemaal nog niet zo makkelijk. Na zijn overlijden in april draaide een als eerbetoon bedoeld item in DWDD nog uit op flauwiteiten en domme lol over zijn Limburgse accent en zijn kabouterbaard.

Een lange rij BN'ers haalde woensdag herinneringen op aan de jaren tachtig en Titulaers programma Wondere ­Wereld. Toen hij voor het interview de gashaard lager zette met een piepklein afstandbedieninkje, drong zich bij André van Duin meteen weer een Titulaerimitatie op. Tegelijk werd duidelijk hoe zijn huiskamer is gaan lijken op Titulaers Huis van de Toekomst; al onze huiskamers eigenlijk. Al in 1982 voorspelde hij het telebankieren en het 'telewinkelen'!

Is tv niet meer het medium van de toekomst? Vind je zo'n futurist vandaag de dag online?

Fragmenten van toen waren de opmaat voor een geslaagd portret door Diederik Jekel en Lieven Scheire. En net op het moment dat we ons thuis gingen afvragen of Titulaer het ook weleens mis heeft gehad, ging het over zijn voorspelling dat we anno 2000 allemaal een chip in onze hersenen zouden hebben.

Zover komt het niet. Of toch? Even later liet Jekel een exemplaar inbrengen in een piercingstudio. De man die de onderhuidse chip plaatste, had er zelf ook een paar: eentje voor zijn huis en eentje die dient als autosleutel. Weer een andere chip is zijn bitcoinportemonnee.

Bij Lips riep het de vraag op waarom we tegenwoordig geen Wondere Wereld meer hebben. Omdat tv niet meer het medium van de toekomst is, zo'n futurist vind je vandaag de dag online? Omdat er geen autoriteit meer is die dertig jaar vooruit durft te kijken? Of omdat we ons niet meer laten verbazen, de wonderen zijn de wereld wel uit?


https://www.avrotros.nl/chriettitulaer/gemist/?_sp=5b77babc-54da-471d-bba5-9bbd9d97ef4f.1514455348815#/&sort=datetime:desc&page=1&layout=block
Annotaties:
| #261595 | 31-12-2017 00:32 | G.B. Wolf
Ik heb genoten van het programma. Dank je wel.
G.B. Wolf's avatar
| #261596 | 31-12-2017 00:41 | Best Well
Graag gedaan!

De persiflage van Andre van Duin met de draaibaard van Tiet Kietelhaar was ook wel ook tijdloos.
Best Well's avatar
aanmelden / inloggen