Door Witte Haai, Op maa 29 dec 2014 19:38, 2 reacties, citaat / intro / linkdump

“Waarom breekt er geen opstand uit in de zorg?”

Wat voegen de grote verzekeraars toe aan de zorg? Bitter weinig, constateert hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit Jan Rotmans. Ze kosten veel geld, hebben enorme reserves en kampen met schandalen. Hij vindt dat het tijd is voor een nieuw systeem, waarin zorg en patiënt samen de dienst uitmaken.


“Waarom breekt er geen opstand uit in de zorg?” vraagt Rotmans zich geregeld af. Zorgmedewerkers zijn over het algemeen pessimistisch over de toekomst van de zorg. Ze vinden dat de kwaliteit van de zorg tekortschiet, dat de werkdruk te hoog is en zien onvoldoende perspectief in de zorg. De helft van alle zorgmedewerkers...
Annotaties:
| #225934 | 29-12-2014 20:55 | ouwe knar
Jos de Blok geeft met Buurtzorg ook voeding aan de steeds krachtiger beweging van onderop. Er is dus wel degelijk een bloeiende en groeiende beweging van onderop die nog tamelijk ongeordend en nog niet goed georganiseerd is. Veel veranderkracht schuilt in de regio’s. Al meer dan honderd lokale zorgcoöperaties zijn er in Nederland (Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, 2014. http://www.kcwz.nl/actueel/specials/magazine-lokale-kracht). Ze zijn ontstaan omdat verontruste burgers zich organiseren om kwetsbare mensen, onder wie ouderen, zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren.

Er is dus wel degelijk een opstand gaande binnen de zorg, alleen geen revolutionaire maar een evolutionaire en nog geen zichtbare maar een onzichtbare. De vorm van de opstand past wel bij de zorg, niet te radicaal en zonder al te veel ruchtbaarheid. Het zal niet lang meer duren voordat deze evolutionaire revolutie zichtbaar wordt en een zelfstandige macht gaat vormen die de bestaande macht gaat overnemen.
http://www.ftm.nl/column/waarom-breekt-er-geen-opstand-uit-de-zorg/ De annotatie van Witte Haai, thanks :)
ouwe knar's avatar
| #225944 | 29-12-2014 21:59 | Witte Haai
Interessante toevoeging!

En graag gedaan, hoor. ;-)
Witte Haai's avatar
aanmelden / inloggen