Door community (initieel tegengas), Op zat 25 jun 2011 20:14, 1 reacties, nieuws

Waarom de jonge Mohammed zichzelf in brand stak.Weten we het nog? hier is het allemaal mee begonnen, een doodgewone 26 jarige jonge man die om te overleven wat fruit en groente verkocht op de straat.
Het was niet wat hij werkelijk wilde, maar je moet toch wat, honger en armoede is een klote gevoel.

Maar op een dag...
Bij een controle door de politie kan hij geen vent vergunning aantonen, ze hebben daarop zijn groente & fruit in beslag genomen, en het een en ander zal wel gebeurt zijn bij de actie van de politie.
Hij was door het hele gebeuren en alle tegenslagen in zijn leven een gebroken man, toen moet er iets in hem geknakt zijn, gevoelig zo als hij was.
Hij wilde een daad stellen en stak zichzelf publiekelijk in de brand.

De rest weten we wel, in Noord Afrika breken onrusten uit en ietsje later, ook in het Midden Oosten, niemand heeft dit zien aankomen.
De 26-jarige Mohammed Bouazizi was nou net dat ene vonkje waar dictators altijd bang voor waren, een stem, een schreeuw, een daad.

De dictators hadden de pech dat er heel veel mensen rond liepen zoals Mohammed. Een jonge bevolking, weinig banen en een onderwijs niveau wat niet aansluit bij wat de arbeidsmarkt nodig heeft, en de vele gastarbeiders uit het buitenland, en een verborgen onvrede.
Iedereen was door één wanhoopsdaad Mohammed Bouazizi......


5 jan 2011
Tunesië, het land in Noord-Afrika, dat Europeanen vooral kennen uit reisfolders met goudgele zandduinen en ruisende palmen op witte stranden, is al wekenlang het toneel van protesten. Die braken half december uit na de zelfmoordpoging van de 26-jarige Mohammed Bouazizi.

Dat was een gewone Tunesische jongen met een universitaire opleiding. Na zijn afstuderen kon hij geen werk vinden. Omdat hij inkomsten nodig heeft, gaat Bouazizi op straat groente en fruit verkopen. Bij een controle neemt de politie zijn spullen in beslag, omdat hij geen vergunning heeft. Dat drijft hem tot wanhoop.

Op 17 december overgiet hij zichzelf met benzine en steekt zichzelf in brand. Bouazizi belandt op de intensive care met ernstige brandwonden. Hij is op 4 januari overleden.

Herkenbaar
De wanhoopsdaad van Bouazizi leidt tot protesten in het hele land. Zijn verhaal is herkenbaar: een goede opleiding, maar geen werk en geen toekomstperspectief. Het officiële werkeloosheidscijfers ligt rond de 13 procent, maar zeker onder jongeren ligt het werkelijke cijfer veel hoger. Volgens de Wereldbank is in delen van Tunesië 30 procent van de jongeren werkloos.

Het zijn vooral hoogopgeleiden, zoals Mohammed Bouazizi. Tunesië heeft een goed onderwijssysteem, maar slaagt er niet in voldoende banen te creëren. Het land heeft veel hoogopgeleiden, maar een arbeidsmarkt met voornamelijk banen voor laagopgeleiden. Veel afgestudeerde jongeren zitten zonder werk, zonder inkomen, zonder toekomstperspectief.

Lees verder op de de site van de NOS.
Annotaties:
| #143256 | 26-06-2011 09:52 | wingload
Begrijpelijk en tragisch. Als je in een kuil wordt geduwd, dan sleep je ze mee.
wingload's avatar
aanmelden / inloggen