Door benb, Op zat 30 jul 2011 16:27, 22 reacties,    

Waarom de Westerse vrouwen Gaddafi moeten steunen


Voor de Europese bankiers gaat de oorlog in Libië om goud. Voor oliebedrijven gaat het om olie. Maar voor Libische vrouwen gaat het om de Abaya - een islamitische stijl van kleden, waarvan critici zeggen dat het vrouwen zelfexpressie en identiteit ontneemt.

Clinton en Sarkozy kunnen dit niet uit hun strot krijgen, maar het verlangen de klok terug te draaien wbt vrouwenrechten in Libië is een van de belangrijkste doelen voor de navo-rebellen.

Voor de navo-rebellen is het een kwestie van herstel van de sociale gehoorzaamheid aan de islamitische doctrine. Echter, de Abaya is meer dan een symbool van de deugd en de vrouwelijke bescheidenheid. Het luidt in een volledige conservatieve doctrine, met alle gevolgen voor de rechten van vrouwen in het huwelijk, het recht om niet direct kinderen te krijgen, op onderwijs en werk - alle factoren die een vrouw de status van onafhankelijkheid geven.

Dat maakt dat deze oorlog er een is die de Libische vrouwen zich niet kunnen veroorloven te verliezen. Voor degenen onder ons die de islamitische moderniteit ondersteunen is het schromelijk onverantwoordelijk de macht over te dragen aan de navo rebellen. Gezien hun wreedheid tegen de Libische bevolking en de agenda van de rebellen om de Shariah te herstellen en de rechten van vrouwen te beperken, is Gaddafi verplicht om op te staan en het volk te beschermen.

Inderdaad, het is nogal verbijsterend dat Frankrijk of Italië de macht aan de rebellen willen overdragen buiten verkiezingen om. Verkiezingen zouden een waarborg zijn voor Libische vrouwen. Dat is precies wat de rebellen vrezen, en de reden voor hun afwijzing van een verkiezingsproces. Democratie vormt een reële bedreiging voor de navo-visie over het nieuwe Libië.

De Abaya draagt zoveel gewicht in de strijd om de islamitische moderniteit dat Gaddafi de islamitische jurk verbande sinds de eerste dagen van zijn regering. Het wegwerken van de Abaya maakte deel uit van een groter pakket van hervormingen die de rechten van vrouwen ondersteunde, een van de beste en meest geavanceerde in de hele Arabische wereld. De transformatie van de status van vrouwen was zo groot dat de Ayatollah Khomeini in Iran een fatwa uitvaardigde tegen Gaddafi, en verklaarde dat zijn regering godslasterlijk was voor de islamitische tradities.

Om kennis te vergaren tav Gaddafi’s hervormingen voor vrouwen, spraken leden van een fact-finding-delegatie in Libië met Najat ElMadani, voorzitster van de Libische Vereniging voor Cultuur en Wetenschappen, opgericht in 1994. Ook interviewde men Sheikh Khaled Tentoush, een van de meest prominente Imams in Libië. Imam Tentoush overleefde twee moordpogingen door de navo, inderdaad bijzonder onthullend.

Tentoush zei dat hij en 12 andere progressieve imams naar Benghazi reisden om een vreedzaam einde aan het conflict te bespreken. Ze stopten voor de thee bij een pension in Brega --- en de navo liet een bom boven op hen vallen, waarbij 11 van de 13 imams, die islamitische hervormingen hadden omarmd, omkwamen.

Er waren geen militaire installaties of Gaddafi soldaten in de buurt die de navo-bombardementen zou hebben gerechtvaardigd. Dit was een bewuste moord op islamitische leiders die religieuze legitimiteit te geven aan het beleid van de modernistische Gaddafi, en daarom vormden ze een grote bedreiging voor de conservatieve ambities van de islamitische rebellen. De navo slachtte ze af.

Waar raken de radicale islamisten zo overstuur van in Libië? Hier is een overzicht van de rechten van vrouwen onder Gaddafi:

Geen man als begeleider in Libië

• In Libië kunnen vrouwen zich verplaatsen zonder een mannelijke escort. Ongelofelijk als het klinkt, maar in het grootste deel van de Arabische wereld worden dergelijke vrijheden ten strengste verboden.
• In Libië worden vrouwen nooit opgesloten in hun huizen, terwijl hun echtgenoten, vaders en broers aan het werk gaan. Gaddafi verbiedt het beperken van de mobiliteit van vrouwen.
• In Libië, hebben vrouwen het recht in auto’s te rijden. In veel Arabische landen, heeft de echtgenoot van de vrouw haar paspoort. Zodat ze niet buiten het land kan reizen zonder zijn goedkeuring.

Rechten in het huwelijk

• Tragisch genoeg kan in Kabul, Afghanistan, een jonge vrouw worden opgesloten in de gevangenis voor het afwijzen van de keuze van de man van haar vader.
• Overal in de Arabische wereld beslissen vaders en broers op welke leeftijd een jonge vrouw wordt weggegeven voor het huwelijk. Ze heeft geen keuze in de belangrijkste beslissing van haar leven.
• Zo niet in Libië. Als zijn grootste krediet was Gaddafi steeds tegen gedwongen huwelijken. Libische vrouwen hebben het recht om hun eigen mannen te kiezen. Ze worden aangemoedigd om liefde in het huwelijk te zoeken.
• Gedwongen huwelijken zijn een zo groot probleem in de hele Arabische wereld, dat in Libië een imam een vrouw bij zich roept als er een huwelijk op komst is. De Imam ontmoet haar privé en vraagt of iemand dwingt haar te trouwen. Zowel Najat als de Imam Tentoush waren zeer uitgesproken op deze punten.
• In Libië beschermen de imams de vrouw tegen misbruik door familieleden.

Recht om een huwelijk te beëindigen

• Echtscheiding is uiterst moeilijk voor een vrouw in de hele Arabische wereld. Een man kan zijn vrouw slaan of verkrachten, of overspel plegen, of haar opsluiten in een kamer als een gevangenis. Het maakt niet uit hoe een vrouw lijdt, als vrouw heeft ze geen wettelijke rechten om dat huwelijk te verlaten, zelfs voor haar eigen bescherming. Toen haar vader het huwelijkscontract onderhandelde, zat ze vast voor het leven. Een man kan scheiden voor twee getuigen door drie keer te herhalen: "Ik scheid van je; ik scheid van je; ik scheid van je... Hij kan deze tekst doorgeven via een mobiele telefoon, en het is voorbij. De vrouw heeft geen gelijke vrijheid. Ze zit vast in het huwelijk tot haar echtgenoot haar laat gaan.
• Zo niet in Libië. Een Libische vrouw kan een huwelijk verlaten als zij dat wil.

Deze "abnormale" huwelijkse rechten veroorzaken een diepe woede onder conservatieve Libische mannen. De rebellen in het bijzonder haten Gaddafi voor het verlenen van huwelijkse rechten aan vrouwen.

Maar denk eens na over hoe het uitstellen van het huwelijk gevolgen heeft voor de kansen van vrouwen in de maatschappij.

Uitgesteld huwelijk betekent uitgestelde bevalling, waardoor jonge vrouwen onderwijs kunnen krijgen en kunnen werken. De Libische vrouwen hebben de beste kansen in de Arabische wereld.

Onderwijs van de Libische vrouwen

• In Libië maken meer vrouwen gebruik van het hoger onderwijs dan mannen, aldus Najat. Er zijn professionele vrouwen in alle facetten van het leven. Veel Libische vrouwen zijn wetenschappers, hoogleraren, advocaten, artsen, ambtenaren, journalisten en zakenvrouwen. Najat benadrukt dat vrouwen vrij moeten zijn om hun leven te kiezen en volledig worden ondersteund in hun keuzes. Najat en Tentoush zeiden dat sommige imams in Libië het anders zouden willen - vooral die imams die pro rebellen zijn. Zo zijn er veel vrouwelijke soldaten, en ze zijn zeer sterk en volledig in staat bij te dragen aan de militaire verdediging van het land.
• Vrouwen krijgen onderwijs beurzen die gelijk zijn aan die van de mannen. Alle Libiërs kunnen in het buitenland gaan studeren als zij dat wensen - betaald door de overheid. Alleenstaande vrouwen nemen meestal een broer of een mannelijk familielid met hen mee, en Najat zei dat alle kosten worden gedekt voor zowel de vrouw als haar metgezel.
• In Libië, zijn vrouwen niet verplicht om een man toestemming te vragen om een baan te zoeken, en elk soort werk is beschikbaar voor haar. Daarentegen is veel werkgelegenheid verboden in veel andere Arabische landen, omdat werk vrouwen in de dagelijkse nabijheid brengt van andere mannen dan hun echtgenoten.

Grove aanvallen op de rechten van de vrouw

Dit zijn enkele van de redenen waarom de rebellen Gaddafi beschouwen als een "ongelovige". Ze uiten vaak het verlangen om de Shariah te herstellen. Dat is een publiek geheim in Arabische kringen. Door dit te negeren, lijkt de navo op de drie apen. Zie geen waarheid. Hoor geen waarheid. Spreek geen waarheid. Maar de Arabische gemeenschap begrijpt deze dynamiek. De rebellen gaan Clinton en Sarkozy paaien tot ze de macht hebben. Dan gaan ze precies waarmee het begonnen is. De islamitische wet herstellen, onder de bescherming van de vs en de navo. Conservatieve sociale codes worden afgedwongen, net als in Afghanistan.

Libiërs begrijpen dit punt, zelfs als de Amerikanen en Europeanen dit ontkennen. Het moet dan ook niemand verbazen, dan de grootste ondersteuning van Gaddafi komt vanuit de Libische vrouwen. Ook mag het Libië watchers niet verbazen dat Gaddafi zich niet vastklampt aan de macht, zoals de corporate media graag suggereren. Integendeel, de steun voor Gadhaffi is gegroeid tot 80 of 85 procent gedurende deze crisis. Obama, Sarkozy en Bersculoni zouden blij zijn een dergelijke intensieve steun van de bevolking.

De navo-bombardementen zijn mislukt en hebben de Libische mensen vervreemd van de rebellen, door het vernietigen van infrastructuur waar de Libiërs echt trots op zijn. Rebellen jagen pro-Gaddafi families uit Benghazi, een politieke zuivering. Maar ze hebben geen enkele geloofwaardigheid, die hen de macht geeft te onderhandelen met andere Libiërs, omdat verliezers niet de voorwaarden dicteren. De navo kan propaganderen totdat Sarkozy omvalt, maar de mensen hebben de rebellen verworpen.

De navo dringt aan op een politieke oplossing, omdat Europa weg wil van de mallemolen. In werkelijkheid wordt de muziek elke dag steeds lelijker. De navo was vanaf het begin verkeerd bezig. Het heeft geen zin door te gaan. Ze vechten tegen Al Qaeda in Afghanistan, en omhelzen Al-Qaeda en de conservatieve islam in Benghazi.

Degenen onder ons die de islamitische moderniteit ondersteunen moeten opgelucht zijn dat het Libische volk slimmer en gewiekster is dan de navo bureaucraten. En we moeten allemaal bidden dat Gaddafi het volhoudt.

Door Susan Lindauer
Annotaties:
| #150130 | 31-07-2011 07:24 | Gareth
Vrijheid voor Vrouwen....

Mail deze tekst door naar jouw vrijheidsminnaars...
en naar idem minnaressen...
| #150148 | 31-07-2011 11:21 | Oranje Revolte
http://www.soawr.org/en/auprotocol/article/protocol_watch/
solidarity for African women 's rights
Oranje Revolte's avatar
| #150175 | 31-07-2011 14:09 | Johnito
Het is voor mij best pijnlijk om me de laatste maanden te hebben moeten realiseren dat ik in eerste instantie volledig in de anti-Gaddafi-propaganda ben getrapt. Niet dat de man van smetten vrij is, integendeel, maar het alternatief is, als het aan de NATO en rebellen ligt, een terugkeer naar de Middeleeuwen.

Wie de Power of Nightmares gezien heeft,herkent in hun samenwerking de samenkomst van twee ideologische stromingen, die tegelijkertijd zijn ontstaan, en waarvan de ene (het moslim-fundamentalisme) vanaf een bepaald moment doelbewust door de andere stroming (het neoconservatisme) in stand wordt gehouden.
Johnito's avatar
| #150178 | 31-07-2011 14:29 | Eenoog
@Johnito: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Waren er maar meer zo! Hulde!
Eenoog's avatar
| #150179 | 31-07-2011 14:33 | Johnito
@Eenoog er komt ook nog een officieel mea culpa mijnerzijds in een volgend blog ;-)
Johnito's avatar
| #150183 | 31-07-2011 15:13 | Johnito
Herstel, eigenlijk heb ik dat al gedaan.
Johnito's avatar
| #150184 | 31-07-2011 16:03 | tegengas
Het is ongelooflijk dat je nu openlijk een dictator steunt.
Kan het begrijpen dat je tegen de NAVO bent, maar voor een dictator? na wat hij allemaal op zijn kerfstok heeft.

Achja, je hoort er nu weer bij de kudde, je zal je wel een stuk beter voelen en beter slapen.
:)
tegengas's avatar
| #150188 | 31-07-2011 17:40 | Qvic
@ tegengas

Niet elke dictator voert een schrikbewind voor zijn bevolking, zoals die hele volksstammen uitroeien voor enkel meer macht te kunnen hebben. Dan is Gaddafi anders en heeft het land langzaam omgetoverd naar een nieuwe manier van leven, die iedereen gelijk stelt ongeacht of je nu man of vrouw bent en dat alle rijkdommen die het land heeft te deelt met de bevolking en niet zoals de rest van de wereld, dat het meeste naar de elite gaat en de bevolking de kruimels en de rekening krijgt. Met samenwerking met de bevolking kun je veel meer bewerkstelligen, dan de bekrompen democratische maatschappij die wij hanteren en omdat vele zich niet realiseren is dat samenwerking wel de toekomst is en niet de competentie strijd waar wij zo goed in denken te zijn.
Qvic's avatar
| #150194 | 31-07-2011 18:23 | tegengas
Hij voerde wel een schrik bewind en verdeel en heers politiek en is helemaal niet zo tof voor Libië met een infrastructuur van nul komma nul.
De rijkdom wordt alleen onder zijn getrouwen verdeelt de rest kan de pot op.
tegengas's avatar
| #150199 | 31-07-2011 19:00 | Johnito
@tegengas: kies maar: Gaddafi of een 2e Saudi Arabië.
Johnito's avatar
| #150200 | 31-07-2011 19:08 | Johnito
Of laat ik het duidelijker stellen: dictator Gaddafi of Al Qaeda.
Johnito's avatar
| #150237 | 31-07-2011 23:17 | Jan de Moor
Het gaat niet om Khadaffi!
Het gaat om de intentie waarmee de NAVO haar missie uitvoert!

Zoals Khadaffi zijn er velen! Maar wat maakt nou dat de NAVO uitgerekend hier meende te moeten ingrijpen?

Dan moet je toch iets verder kijken dan dat Khadaffi zo een naar mannetje is!

@Tegengas

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je tot de hasbara behoort! ...Je overdrijft!
| #150273 | 01-08-2011 00:33 | P.uncia
dat ik in eerste instantie volledig in de anti-Gaddafi-propaganda ben getrapt.


No problen Johnito, de NATO hasbara werd en wordt ook fanatiek gebracht, op de meeste fora worden normaal denkende mensen die tegen het ingrijpen van de NATO en voor een vreedzame oplossing zijn weggezet als debielen en pro-Gaddafi ;)
P.uncia's avatar
| #150430 | 01-08-2011 16:20 | Odysseus2011
helemaal niks mis met die fora
Odysseus2011's avatar
| #150431 | 01-08-2011 16:24 | Odysseus2011
trouwens, jullie lullen maar wat raak, de NAVO is hier helemaal niet mee begonnen, ze zagen het niet eens zitten, maar de lidstaten hebben beslist dat de NAVO het moest overnemen
Odysseus2011's avatar
| #150432 | 01-08-2011 16:33 | _Martijn_
de NAVO is hier helemaal niet mee begonnen, ze zagen het niet eens zitten
Nee vast. Als je dat geleuter gelooft mag je dat van Kadafi in het vervolg ook voor waar aannemen. Begrepen?
_Martijn_'s avatar
| #150436 | 01-08-2011 16:38 | Odysseus2011
jij en die anderen met jullie rare globale complot theoriën, ik lag me een ongeluk en veeg m'n kont er mee af
Odysseus2011's avatar
| #150437 | 01-08-2011 16:43 | benb
ik lag me een ongeluk en veeg m'n kont er mee af
Ja, ja. Je bent een vies mannetje.

Succes, Ben
| #150438 | 01-08-2011 16:45 | sigmund
"veeg m'n kont er mee af"

"Kuch proest pis in mijn pants"

"Ik verlies mijn broek van het lachen"

Ach, we weten inmiddels wie het zeggen en van welk erbarmelijk niveau hun argumenten zijn...
sigmund's avatar
| #150444 | 01-08-2011 17:03 | Odysseus2011
Jullie argumenten zijn van het niveau van Gadaffi "Al Quaida agenten hebben door de VS gekochte drugs in de koffie van alle koffiehuizen gedaan" hahahaha
Odysseus2011's avatar
| #150446 | 01-08-2011 17:06 | Oranje Revolte
http://www.youtube.com/watch?v=wZ-GpsrIyW8
Hoe is het toch met de Tokkies?
Oranje Revolte's avatar
| #150448 | 01-08-2011 17:10 | sigmund
"hahahaha"

dyn010_original_150_168_pjpeg_8616_286d9ea70d9f88809374ffed3d460166.jpg

Weer zo'n weergaloze heldere analyse. Keep up the good work!
sigmund's avatar
aanmelden / inloggen