Door community (initieel Best Well), Op zon 28 jan 2018 12:52, 0 reacties, nieuws

Waarom horen we niets over de doodsoorzaak van Joost Karhof?SaveHet blijft toch opmerkelijk te noemen; die plotselinge dood van Joost Karhof op 26 december 2017. Op eerste kerstdag presenteerde hij nog een radio uitzending van het programma Nieuws en Co. Heeft hij zelfmoord gepleegd of was het gewoon zijn rookverslaving? Natuurlijk kun je onverwachts overlijden, maar mogen we dan op zijn minst horen waaraan? Het ging toch om een prominente verschijning die we wekelijks meerdere malen op radio en tv voorbij zagen komen. Was het een hartstilstand? Uitgebreid zoeken via Google brengt je geen stap verder. Er wordt simpelweg niets over gezegd. Duidt dat op zelfmoord? Waarom ligt er zoveel geheimzinnigheid rondom zijn doodsoorzaak? Maar waarom zou iemand die het zo goed voor elkaar leek te hebben er plotseling een einde aan willen maken? Hebben we hier misschien te maken met iets anders? Zou het kunnen dat Joost achter de schermen iets te kritisch naar de macht begon te worden?

De mediacourant is de enige mainstream bron die speculeerde over het overlijden van Joost Karhof:

Het onverwachte overlijden van Joost Karhof (48) houdt de gemoederen flink bezig. Hij is onwel geworden en onderweg naar het ziekenhuis overleden in de ambulance, zo is bekendgemaakt. De precieze doodsoorzaak is echter onduidelijk en dat leidt vandaag in De Telegraaf tot speculatie. “Wat de exacte toedracht van zijn dood is, is vooralsnog onbekend, maar Karhof stak nooit onder stoelen of banken dat hij een fervent roker was“, is te lezen in het entertainmentkatern.

De krant wijst op een interview dat Karhof in 2008 gaf aan Marie Claire, waarin hij aangaf zich zorgen te maken om de gevolgen van zijn rookverslaving op zijn gezondheid. “En toch rook ik stug door.”

Hij vreesde destijds volgens het dagblad voor een soort ‘payback day’. “Ik denk wel eens dat ik voor het geluk geboren ben en ben soms bang dat het ooit pay day gaat worden. Dat ik een enge ziekte ga krijgen.”

Het overlijden van Karhof werd dinsdagavond na negen uur bekend en was de opening van de late journaals en nieuwsuitzendingen. Shownieuws had door het nieuws zijn op drie na meest bekeken uitzending van het jaar.

Als de beste man in de ambulance is overleden moet er toch wel een indicatie zijn over de doosoorzaak. “Hij overleed in de ambulance na een hartstilstand” of “Hij overleed in de ambulance na een tia“. Niets van dat alles. De reden dat we dat zouden moeten willen weten, is te vinden in de vraag of de mogelijkheid bestaat dat wanneer je te kritisch begint te worden, je opgeruimd kunt worden en niemand er meer naar vraagt. We willen geen staatscensuur, maar we willen ook geen staat die kritische geesten opruimt en het afdoet met een overlijdensbericht zonder de doodsoorzaak te vermelden. Is er dan niemand in Joost’s directe omgeving die misschien de behoefte voelt om hier iets over te zeggen? Mijns inziens mag je best kritische vragen stellen bij iemands dood. Nee, herstel: je moet kritische vragen stellen. Zeker bij iemand die in het hart van de mainstream journalistiek werkte en zeker in de huidige tijd van groeiende censuur. We zijn nu een maand verder: tijd voor antwoorden.

Bron linkvermeldingen: mediacourant.nl
Annotaties:
aanmelden / inloggen