Door community (initieel Manus), Op maa 21 maa 2016 04:29, 4 reacties,    

Waarom is het oorlog, papa?


“Papa, waarom is het oorlog?” vroeg een klein Oekrainsch jongetje van 4 jaar genaamd Dimitri aan zijn vader. Het was de tweede dag dat ze van hun in puin geschoten woonplaats onderweg waren naar een veiliger plek bij familie verder van de frontlinie in de Oekraïne. De vader dacht even na over deze simpel klinkende, maar tegelijkertijd lastige vraag en stopte bij een rotsblok. Hij ging op het rotsblok zitten en trok de kleuter naast hem op het rotsblok.

“Jongen, dat is een hele goede vraag van je” zei de vader ”Papa weet hierop het antwoord en zal het je vertellen. “

En de vader begon te vertellen: “Er zijn in de wereld hele gemene mensen, dat zijn hele grote hebberts ze willen de baas spelen over alle andere mensen en de spullen van alle grote mensen in de hele wereld afpakken. Deze grote hebberts doen hele gemene dingen, zoals grote mensen en kinderen slaan en doodmaken.

Als ze die grote mensen en kinderen geslagen en dood gemaakt hebben, geven de grote hebberts andere mensen de schuld van al die gemene dingen. Dat doen ze niet zelf maar ze geven daarvoor centjes aan de grote liegebeesten. De grote liegebeesten zeggen dan dat niet de gemene grote hebberts, maar andere mensen die er niets mee te maken hadden die gemene dingen hebben gedaan. De grote hebberts hebben zelfs hele grote leugenmachines gemaakt die tegen de liegebeesten zeggen hoe ze tegen de mensen moeten liegen.

Veel grote mensen geloven die grote liegebeesten en zijn dan heel boos op de mensen die door de grote liegebeesten de schuld hebben gekregen. De grote hebberts willen dat andere grote mensen ruzie met elkaar krijgen. Als de grote mensen ruzie met elkaar maken, kunnen zij stiekem centjes en spullen afpakken van alle grote mensen.”

“Kan jij niet praten met die grote mensen en zeggen dat de grote hebberts die gemene dingen gedaan hebben, papa?” zei Dimitri met een geschrokken stem. Het verhaal van papa had hem aangegrepen. Voor zijn leeftijd was hij heel slim en hij begreep heel goed wat papa zei. Maar hij had niet gedacht dat grote mensen zo gemeen tegen elkaar konden zijn.

De vader glimlachte en streek Dimitri door zijn dunne blonde haar. “Als papa thuis zegt dat de grote hebberts het gedaan hebben, dan komen er grote mensen met geweren die de grote liegebeesten geloven en die sluiten papa dan op of gaan papa slaan.” Zei papa met een trieste stem.

Hij vervolgde: ”Er zijn ook kleine hebberts, die de grote hebberts helpen. De kleine hebberts krijgen centjes van grote hebberts of andere kleine hebberts en mogen dan van de grote hebberts de baas spelen over de andere grote mensen. Ze zeggen de grote liegebeesten na, terwijl ze weten dat het grote liegebeesten zijn.
Als de kleine hebberts de baas zijn geven de grote hebberts nepcentjes aan alle grote mensen om nieuwe spullen te kopen, omdat de oude kapot gegaan zijn bij het ruziemaken. De grote mensen weten niet dat het nepcentjes zijn en moeten dan later echte centjes teruggeven waarvoor ze heel hard moeten werken. Zo krijgen de grote hebberts steeds meer echte centjes en spullen.”

Na even hierover nagedacht te hebben zuchtte Dimitri “Zijn er dan geen grote mensen die ons kunnen helpen en de grote hebberts tegen kunnen houden voordat het te laat is, Papa?”

De vader glimlachte weer en antwoordde: “Er zijn grote mensen die weten dat de liegebeesten en kleine hebberts gemeen zijn en steeds maar liegen. Zij zetten dat op de computer en dan kunnen andere mensen dat lezen. Zij leven in een land waar de grote hebberts al de baas zijn, maar de grote en kleine hebberts durven hen niet op te sluiten of te slaan, omdat andere grote mensen dan zien hoe gemeen de kleine en grote hebberts en de grote liegebeesten zijn.


Eén meneer in dat land hier ver vandaan heeft nu gezegd dat ze niets te maken willen hebben met de kleine hebberts in ons land en dat de kleine hebberts in ons land geen centjes meer mogen krijgen van hun kleine hebberts. Een heleboel mensen in dat verre land zijn het met hem eens en zijn boos geworden op hun kleine hebberts en de grote liegebeesten, omdat de kleine hebberts in hun land steeds hun centjes afpakken en naar de kleine hebberts in verre landen sturen.

Nu mogen de mensen in dat land hier ver vandaan zeggen of de kleine hebberts in hun land centjes mogen sturen naar de kleine hebberts in ons land. De grote liegebeesten in dat verre land zijn nu weer heel hard aan het liegen en zeggen dat niet de grote hebberts maar andere grote mensen al die gemene dingen gedaan hebben en dat de kleine hebberts in ons land lief zijn in plaats van gemeen. Maar de grote mensen in dat verre land geloven de grote liegebeesten en kleine hebberts niet meer. "

“Komt er dan een einde aan de oorlog, Papa? “ vroeg Dimitri hoopvol.
“Laten we het hopen, jongen, laten we het hopen…"antwoordde de vader "Er is niets zo erg als oorlog... Maar kom, we moeten doorlopen, we hebben nog een lange weg te gaan” zei de vader en hij tilde Dimitri van het rotsblok. Hand in hand vervolgden zij samen hun weg door het enigszins zwartgeblakerde landschap.
Annotaties:
| #249147 | 21-03-2016 18:38 | trend etter
Het leest lekker weg,
prachtig epos
| #249155 | 21-03-2016 20:01 | Manus
Thanks Trend etter :)
Manus's avatar
| #249318 | 23-03-2016 19:47 | Zinoco
Ook uitgelegd dat WIJ de grote bommen en wapens producenten zijn.
Een hele industrie gebaseerd op het verkopen van wapens,
zeer interesseerd in conflicten, alleen voor de omzet.
Vele banen van brave burgers die er mee samen hangen.
Al de gelekte emails van Snowdon laten lezen,
Hoe we allemaal belazerd worden.
| #249327 | 23-03-2016 22:35 | Manus
@Zinocco
Ja, dat had er eigenlijk ook nog in gemoeten, maar goed kan niet alles hebben...
Manus's avatar
aanmelden / inloggen