Door community (initieel Best Well), Op maa 25 jun 2018 12:08, 4 reacties, nieuws

Waarom moet Nederland zo nodig van aardgas af?Decennialang was Nederland verslingerd aan aardgas. Maar terwijl de rest van de wereld overschakelt van kolen naar gas, moeten wij er opeens vanaf. Waarom? „Dit is irrationeel gedrag van een lobby die zich gedraagt als een sekte.”

Vlammetjes van de gaspitten. Straks verleden tijd?
Vlammetjes van de gaspitten. Straks verleden tijd?Ⓒ HOLLANDSE HOOGTE
We horen het al maanden: we moeten van het gas af. Gisteren werd weer een beetje duidelijker hoe: onder meer door middel van financiële dwang. Er liggen plannen op tafel om de belasting op gasgebruik voor consumenten met 75% te verhogen. Op jaarbasis gaan gezinnen daardoor gemiddeld drie- tot vierhonderd euro meer energiebelasting betalen.

Elektriciteit wordt volgens dat plan juist goedkoper. Het gehoopte effect: de cv-ketel de deur uit ten faveure van de elektrische warmtepomp of een andere gasvrije warmtebron. „Zodra je minder gas gebruikt en meer elektriciteit, dan gaat de energierekening omlaag”, vertelde Diederik Samsom, oud-PvdA-leider en onderhandelaar aan de Klimaattafel, woensdag op BNR.


Diederik Samsom, onderhandelaar Klimaattafel.
„Ik word altijd een beetje huiverig van zo’n redenering”, zegt Remco de Boer, adviseur over de energietransitie en maker van de gezaghebbende podcast Studio Energie. Samsom wekt volgens hem daarmee de suggestie dat de energietransitie grotendeels kostenneutraal kan. De Boer: „Maar ik kan je verzekeren: iemand moet dit gaan betalen.”

Warmtebron
Bij een consumentenorganisatie als Vereniging Eigen Huis leeft de vrees dat door torenhoge energierekeningen mensen nu al richting een warmtepomp worden gedwongen, terwijl complete wijken over een aantal jaren alsnog op een alternatieve warmtebron worden aangesloten. „De energietransitie mag geen kostenpost worden die voor velen onbetaalbaar zal zijn”, zegt een woordvoerder.

Dat neemt niet weg dat een bonte coalitie van milieuorganisaties, energieproducenten, installatiebedrijven en adviesbureaus in maart met een manifest kwamen waarin de oude vertrouwde cv-ketel als primaire warmtebron werd afgeschreven. Iedereen moet overstappen naar ’hybride warmtesystemen of warmtepompen’, een investering die inclusief extra woningisolatie al gauw tussen de tien- en twintigduizend euro kost.

Doekle Terpstra, voorzitter UNETO-VNI.
Doekle Terpstra, voorzitter UNETO-VNI.
Kassa voor installatiebedrijven. Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO-VNI, de koepelorganisatie van installatiebedrijven, was niet voor niks een van de boegbeelden die dit manifest uitdroegen. „Dat zijn de gelovigen met een financieel belang”, schampert Elsevier-columnist Syp Wynia, die al langer onderzoek doet naar ’de anti-gaslobby’. Zijn conclusie: „Die beweging gedraagt zich als een sekte: volkomen irrationeel. En iedereen die kritiek heeft, wordt als een ketter bejegend.”

Aardbevingen
Die anti-gaslobby bestaat al jaren, maar kreeg pas momentum vanaf 2012, het jaar dat de beelden van ontredderde Groningers en hun door aardbevingen beschadigde huizen in iedere woonkamer te zien waren. „Groningen speelt gewoon de hoofdrol in de discussie over een gasvrije samenleving”, zegt energie-expert De Boer. „En laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk ook verschrikkelijk als je daar woont.”

Greenpeace en Milieudefensie maken in hun campagnes inderdaad dankbaar gebruik van de aardbevingen in Groningen. „Wij zeggen al jaren dat gas vervuilend is. Maar nu konden we laten zien dat ons eigen gas ook nog eens voor andere ellende zorgt”, zegt Evert Hassink van Milieudefensie, die dan ook spreekt van een kantelmoment.

"We hebben een uniek netwerk van gasleidingen"
En zo belandde gas in het verdomhoekje. En dat terwijl Nederland bij uitstek decennialang een gasland is. We produceren gas, verhandelen het en verwarmen er onze huizen mee. „Daardoor hebben we een uniek netwerk van gasleidingen”, zegt directeur Energy Bouke Siebenga bij technisch dienstverlener Dynniq. „Een streep door ons gasgebruik is alleen daarom al niet erg handig.”

Schoner
Een gasvrije samenleving past ook niet in de wereldwijde trend. Een energiereus als Shell of een beursgenoteerd bedrijf als Vopak, een wereldspeler in de opslag van olie en gas, voorzien juist een enorme toename van het gebruik van gas als energiebron. De reden: gas is een veel schonere energiebron dan bijvoorbeeld kolen en olie. „Maar er is maar één land waar gas niet deugt en dat is Nederland”, zegt Wynia.

"Maar er is maar een land waar gas niet deugt en dat is Nederland"
Maar klopt het wel als Milieudefensie op haar website schrijft: ’We gaan van het gas af’? Dat strookt in ieder geval niet met de investeringen die het kabinet nog wil doen in de gassector.

Energie-expert De Boer denkt dan ook dat het niet zo’n vaart zal lopen. Hij wijst op prognoses van Gasterra, de Nederlandse groothandelaar in aardgas. „De gasvraag blijft nog flink. We gebruiken nu 41 miljard kuub per jaar. De verwachting is dat we in 2030 nog altijd zo’n 20 miljard kuub nodig hebben”, zegt hij.’Belasting middel om van gas af te komen’

PVV en SP kraken peperdure gastaks
Alle aandacht voor het gasgebruik in huishoudens is ’disproportioneel’, meent De Boer. De huishoudens zijn verantwoordelijk voor circa 25% van het gasverbruik. Verhalen over zo’n belastingverhoging bestempelt De Boer als bangmakerij. „Iedereen schrikt zich rot. Maar of dit plan het haalt, is niet eens zeker. Er komen telkens snippertjes over het nieuwe Klimaatakkoord naar buiten. Daar zitten belangen achter. Pas eind dit jaar kunnen we het hele plaatje zien. En weten we meer over wie wat gaat betalen.”

INVESTEREN GAAT DOOR
Hoewel dit kabinet het historische besluit heeft genomen om de gaswinning in Groningen te stoppen, is van een totale stop op aardgas geen sprake. Sterker nog: om de bevende provincie te ontlasten wordt er juist geïnvesteerd in aardgas.

Zo wordt er een nieuwe stikstoffabriek gebouwd van bijna een half miljard euro. Daar moet straks hoogcalorisch gas uit Noorwegen en voornamelijk Rusland geschikt worden gemaakt voor onze op laagcalorisch gas gestookte cv-ketels.

Bovendien stopt de gaswinning in Nederland voorlopig niet. Het pompen in honderden kleine velden, met name op zee, gaat de komende jaren gewoon door. Minister Wiebes (Economische Zaken) heeft eerder laten weten dat de winning op deze locaties de voorkeur heeft boven gasimport. En om Groningen snel te kunnen helpen is er een alternatief nodig.

Om bedrijven te verleiden naar gas te blijven zoeken in de Noordzee wil Wiebes zelfs een extra belastingvoordeel geven. Op die manier moet het lucratief blijven. Winnen op zee is naar verhouding duurder dan pompen op het land.

Overigens staat de VVD-minister wel aan de kant van de milieulobby. Eind mei heeft hij laten weten het eens te zijn met het streven om ’zo snel mogelijk van het aardgas af te gaan’. Een tijdpad geeft de bewindsman niet.


Wanneer we ook nog wat willen winnen in de lopende handelsoorlog is dit een briljant idee:

Over handel gesproken, we worden met gemak een poot uitgedraaid:


Annotaties:
| #263905 | 25-06-2018 17:00 | udo
" Minister Wiebes (Economische Zaken) heeft eerder laten weten dat de winning op deze locaties de voorkeur heeft boven gasimport. "

Hoezo?
Als import goedkoper is is hij dan bang voor het politiek gedoe rond Russisch gas?
Het zowiezo goedkoper het eigen gas pas aan te breken als de leveranciers duur worden...
| #263906 | 25-06-2018 17:58 | Best Well
Misschien is het tijd om onze eigen handelsoorlog eens goed vorm te gaan geven;'

https://boingboing.net/2018/06/17/the-pharma-wars.html

Verklaar Amerikaanse patenten hier ongeldig en produceer het voor een normale prijs en we sluiten ons aan op de North stream met goedkoop Russisch gas
Best Well's avatar
| #263923 | 26-06-2018 16:29 | Donkerdoorn
Peak-gas in Nederland verkocht onder het mom van milieu.

Nog beter: allemaal aan de stroom! Uit centrales gestookt op.....u raadt em al.....gas!!!

„Zodra je minder gas gebruikt en meer elektriciteit, dan gaat de energierekening omlaag”, vertelde Diederik Samsom, oud-PvdA-leider en onderhandelaar aan de Klimaattafel, woensdag op BNR.


Geniaal Samson.....kortom: direct gas voor industrie en elite die het nog betalen kan. Welkom op het steiler en steiler wordende plateau Nederland.
Donkerdoorn's avatar
| #263926 | 26-06-2018 18:37 | Nico de Geit
Ik heb begrepen dat alleen de Nederlandse woningen van het gas af moeten. Bedrijven gaan gewoon door, net als de doorvoer van gas.
Nico de Geit's avatar
aanmelden / inloggen