Door community (initieel Best Well), Op don 4 jan 2018 21:17, 4 reacties, nieuws

Waarom televisie, films & series kijken levensgevaarlijk is

Waarom televisie, films & series kijken, radio luisteren, bladen, boeken en kranten lezen levensgevaarlijk isDat roken slecht voor je is, geloven we inmiddels allemaal. Dat datzelfde roken jaren terug sterk gepromoot werd in films en door sterren, zijn we al weer vergeten. Bij ieder pakje dat je koopt krijg je de plaatjes onder ogen die je subliminaal alvast ziek maken. De medische wetenschap is natuurlijk verder dan toen en het aantal doden door longkanker is natuurlijk flink geweest de afgelopen jaren. Of dat echt door het roken komt of misschien door verslechtering van de voedselkwaliteit als gevolg van massaproductie of al die fijnstof in de lucht via de uitlaatpijp van auto’s willen we niet weten. Het ligt aan het roken. En als u dat niet gelooft, is er wel ergens een wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt. Laten we er voor het gemak maar even vanuit gaan dat de stelling dat roken slecht voor je is, klopt. Als je dat weet, is het dan niet de moeite waard om te overwegen ermee te stoppen? Natuurlijk zal de verleiding er zo nu en dan zijn en natuurlijk zullen er mensen zijn die het gevaar negeren, maar steeds meer mensen besluiten om het risico uit te sluiten. Waarom doen we dat dan niet met het grootste gevaar voor de geestelijke gezondheid? Waarom stoppen we niet met de continue absorptie van informatie die onze hersenen vergiftigen? Iedere televisie die de winkel verlaat zou een waarschuwingslabel moeten krijgen: “Let op! Televisiekijken beïnvloed uw beeld van de wereld en is schadelijk voor uw geestelijke gezondheid!”

Dat zult u wellicht je reinste kolder vinden. Wat is er nu ontspannender dan een lekkere serie te kijken, een boek te lezen of naar de film te gaan? Dat is dus eerder goed voor je geestelijke gezondheid, zou je denken. Gelukkig is er dan ook weinig wetenschappelijk onderzoek te vinden naar al die apparaten en technieken die uw netvlies of trommelvliezen in een vaak onaflatende stroom bombarderen. We kiezen er daarnaast vrijwillig voor. Er is wel wat studie naar gedaan hoor, maar die richt zich slechts op het effect op de ontwikkeling van het menselijk brein. Daarbij zoomen we eerst even slechts en alleen in op tv kijken, maar de overige bronnen, komen zo ook nog aan bod. Op 1 januari 2016 publiceerde Scientific American een samenvatting van een onderzoek. U kunt daarin het volgende lezen:

With brain imaging, the effects of regular TV viewing on a child’s neural circuits are plain to see. Studies suggest watching television for prolonged periods changes the anatomical structure of a child’s brain and lowers verbal abilities. Behaviorally, even more detrimental effects may exist: although a cause-and-effect relation is hard to prove, higher rates of antisocial behavior, obesity and mental health problems correlate with hours in front of the set.

…Takeuchi and his colleagues found that the more television these kids watched, the bulkier the brain’s hypothalamus, septum, sensorimotor area and visual cortex became. These areas are implicated in multiple processes, including emotional responses, arousal, aggression and vision, respectively. In addition, the brain showed thickening in a frontal lobe region, the frontopolar cortex, that is known to lower language-based reasoning ability. Testing confirmed that verbal IQ scores, which measure vocabulary and language skills, fell in proportion to the hours of TV the children watched. The changes in brain tissue occurred regardless of the child’s sex or age or his or her family’s income.

…Perhaps watching TV shows, with their high density of drama, action and comedy, engages circuits of arousal and emotion such that these areas, rather than circuits of intellect, strengthen. This change could lead to psychological and behavioral issues. Previous studies have shown that for each additional hour of television watched in childhood, the odds of developing symptoms of depression increase by 8 percent and the odds of being convicted of a crime increase by 27 percent. And other findings suggest that for every two hours watched in one’s youth, the odds of developing type 2 diabetes increase by 20 percent.

Zomaar even enkele bevindingen. De in de titel van dit artikel genoemde stelling is echter dat televisie kijken, films kijken, radio luisteren, bladen, boeken en kranten lezen levensgevaarlijk is. Daar zit een soort doodsdreiging in. Dat gaat misschien een beetje ver, vindt u niet? Dat veel roken longkanker kan veroorzaken is een concrete doodsdreiging. Televisie, boeken en films zullen dat effect niet hebben. Toch is het misschien nuttig om eens serieus na te denken over de vraag wat al die input op uw hersenen nu feitelijk echt met u doen. Laten we het eens vanuit een ander perspectief bekijken en dan beoordelen of u nog steeds besluit dat de stelling waar overdreven is.

Laten we eens uitgaan van een hypothese die door alle wereldreligies omarmt wordt, namelijk die waarbij u een ziel bent en dat uw lichaam een “tempel” is. Google’s topman Ray Kurzweil noemt heeft een ander woord bedacht voor die term ‘tempel’, maar hij is niet origineel, want de Romeinse keizers pleegden zichzelf ook al zo te betitelen. Dat woord is ‘avatar’. Dus stel uw ziel huist in het avatar dat wij het menselijk lichaam noemen en uw brein zorgt voor een soort zelfbesef van dat menselijk lichaam. Hoe vaak in uw leven bent u zich dan bewust van het idee dat u een ziel bent die slechts tijdelijk in dat avatar woont? Volgens Kurzweil kunnen we rond 2045 digitale werelden creëren (denk aan augmented reality of games) die zo levensecht zijn, dat we het verschil met de echte wereld niet meer herkennen. Dat wil zeggen dat ook alle zintuigelijke waarneming echt aanvoelt (inclusief zwaartekracht, reuk, tast, etc.). Ook beweert hij dat we ons als het ware kunnen uploaden of opsplitsen tussen meerdere avatars (dat kunnen nano-biologische lichamen zijn of virtuele avatars). Dus waar uw kinderen nu nog Fifa spelen op een flatscreen, kunnen ze straks echt in de game zitten en alles levensecht beleven. Het zou toch niet best zijn als ze dan zo in de game opgaan dat ze hun originele lichaam vergeten en liever in de game blijven? Vindt u dat ik doordraaf? Verdiept u dan even in de technologische ontwikkelingen en bedenk dat de breinconnectie met het internet al in commerciële ontwikkeling is (zie hier). Met het continu voeden van uw brein, doet u spreekwoordelijk eigenlijk hetzelfde als uw kind wanneer het besluit in de game te blijven. U bent uw avatar continu aan het voeden met wegkwijnen in de surrealiteit van uw ‘tempel’. U bent in die hypothese immers geen mens; u bent een ‘ziel’.

Natuurlijk zullen de materialisten onder ons roepen dat er geen enkel bewijs is voor het bestaan van de ziel. Transhumanisten als Google’s topman Ray Kurzweil vinden ook (of doen ook alsof ze vinden) dat we geen ziel hebben en gaan ervan uit dat ‘bewustzijn’ een gevolg is van het aantal neurologische verbindingen, waardoor de mens met haar frontale hersenkwab bijvoorbeeld wel bewustzijn heeft en een aap niet. Als u zo’n materialistische visie heeft, mag u direct dit artikel sluiten. Ik borduur even voort op de hypothese van de ziel. De ziel is als het ware de ‘persoon’ met de virtual realitie bril op. De ‘agent Jake Sully‘ uit de film Avatar die in het apparaat gaat liggen om in de Avatar wereld te leven, terwijl zijn originele lichaam nog in het apparaat ligt. De ziel heeft als het ware de VR-bril op en kijkt mee in deze wereld (in dit universum) door de ogen van ons avatar (de ‘tempel’). Het menselijk brein is niets meer dan een gereedschap van dat menselijk lichaam, waarmee de ‘avatar’ binnen deze game mee kan draaien en beslissingen neemt. Door dat menselijk brein continu te bombarderen met allerlei kennis en informatie over het aller daagse leven of door dat brein continu te voeden met droomwerelden (via boeken, films, etc.) gaat het brein zijn invloed uitoefenen op ‘Jake Sully’. De ziel raakt enorm attached aan de game en vergeet wie het ook alweer was. Het vergeet dat het slechts een tijdelijke beleving binnen een gecreëerd universum beleeft. Het bombarderen van het brein door tv, boeken, films, muziek, en meer van die avatar-voedende mind-drugs, doen ons onze werkelijke essentie vergeten.

Nou kunt u zeggen: who care’s! Jake Sully in de film Avatar besloot ook verder te leven in de Avatar wereld. Wie herinnert het zich nog:

Returning to the Tree of Souls, he undergoes the consciousness transfer from his human body to his avatar body, and awakens to a new life as a Na’vi, marking August 24th as his “birthday”, the day where he truly becomes a Na’vi, a part of The People. At this point, Jake’s avatar opens its eyes after the transfer, proving that it succeeded.

Dan komen we op de vraag of dit leven wel zo’n mooie Avatarwereld is en of we ons daar zo in willen verliezen dat we vergeten wie we daadwerkelijk zijn. Feitelijk komen we op de vraag of u überhaupt weet wie of wat u bent. De stelling van de titel roept feitelijk om een herdefinitie: televisie kijken, films kijken, radio luisteren, bladen, boeken en kranten lezen houden u in uw avatarbewustzijn en doen u vergeten dat u in een virtuele realiteit leeft; ze doen u vergeten dat u in een zielengevangenis leeft; ze doen u vergeten dat u zich daar niet bij neer zou moeten willen leggen. Het is maar vanuit welk perspectief je het bekijkt. Vanuit dat perspectief bekeken is het levensgevaarlijk. Bekijkt u uw leven door de VR-bril van uw menselijklichaam-avatar of schakelt u het bombardement op uw avatarbrein eens een keer uit om weer te herinneren wie u ook al weer was? (Lees hier meer)

Bron linkvermeldingen: scientificamerican.com, james-camerons-avatar.wikia.com
Annotaties:
| #261644 | 05-01-2018 18:24 | Nico de Geit
Lang artikel. Niet nodig, gewoon de tv eruit, klaar.
Nico de Geit's avatar
| #261646 | 05-01-2018 21:01 | Best Well
En een propaganda werende voordeur nemen.
Best Well's avatar
| #261649 | 05-01-2018 22:42 | Nico de Geit
De nee - nee sticker bedoel je? Dat scheelt inderdaad.
Nico de Geit's avatar
| #261651 | 05-01-2018 23:07 | G.B. Wolf
Als je een beetje nadenkt, dan bepaal je zelf wat voor informatie je tot je neemt. Laat je je alles voorkauwen, (-lees: makkelijk), dan kan je ook alleen maar pulp verwachten.
Reeds op jonge leeftijd het besluit genomen alles zelf uit te zoeken en het aangebodene te negeren. Is tot nu toe het beste besluit ooit geweest.
G.B. Wolf's avatar
aanmelden / inloggen