Door community (initieel liedetecter), Op woe 1 jul 2015 22:30, 12 reacties,    

Waarom we “NEE” aanraden bij het referendum1. De onderhandelingen zijn vastgelopen omdat de Griekse schuldeisers (a) weigerde om onze onmogelijk-terug-te-betalen overheidsschuld te verminderen en (b) er op aandringen dat het 'parametrisch' moet worden terugbetaald door de zwakste leden van onze samenleving, hun kinderen en hun kleinkinderen

2. Het IMF, de overheid van de Verenigde Staten, veel andere overheden over de hele wereld, en de meeste onafhankelijke economen geloven dat - samen met ons - de totale schuld moet worden geherstructureerd.

3. De Eurogroep had eerder (november 2012) toegegeven dat de schuld moet worden geherstructureerd, maar weigert zich te committeren aan een schuld herstructurering.

4. Sinds de aankondiging van het referendum, komen er van de EU signalen dat ze klaar zijn om een schuldsanering te bespreken. Deze signalen laten zien dat het officiële Europa zelf ook niet zou instemmen met haar eigen 'final' bod.

5. Griekenland zal in de euro blijven. Deposito's in Griekse banken zijn veilig. Schuldeisers hebben de strategie van chantage gekozen door banken te sluiten. De huidige impasse is het gevolg van deze keuzes van de schuldeisers en niet door dat de Griekse regering de onderhandelingen heeft stopgezet of een Griekse gedachten van Grexit en devaluatie. Griekenland plaats in de eurozone en in de Europese Unie is niet onderhandelbaar.

6. De toekomst vraagt ​​om een ​​trots Griekenland binnen de eurozone en in het hart van Europa. Deze toekomst eist dat de Grieken een keihard NEE zeggen op zondag, en dat we in de eurozone, bekleed met de macht van dit NEE, opnieuw onderhandelen hoe de overheidsschuld van Griekenland te herstructureren, alsmede de verdeling van de lasten tussen de haves en de have nots.

Yanis Varoufakis
Annotaties:
| #234268 | 02-07-2015 04:34 | Antares
"Nee" is de enige reële keuze. Maar Varoufakis is niet eerlijk wanneer hij voorhoudt dat Griekenland in de Eurozone kan blijven. Het stond vanaf het begin vast dat Griekenland niet kan concurreren met rijkere Europeses landen terwijl het geen eigen monetair beleid mag voeren.

Het hele feit is dat de EU het zal begeven als gevolg van
1) Grieks faillisement.
2) Sancties tegen Rusland.
3) Het TTIP-drama.

Waarbij "begeven" niet moet worden gelezen als "vallen en weer opstaan" maar "doorgaan als zombie".
Antares's avatar
| #234269 | 02-07-2015 05:41 | liedetecter
Dat mes snijdt ook aan twee kanten... de bankiers hebben Europa opgeblazen door als een stel wilde addicts roekeloos geld uit te lenen en nu bergen terug te verwachten waarvan in den beginne duidelijk was dat die nooit betaald konden worden.

Dat is hun business model, en daar willen ze niet vanaf stappen.

Met een meer lokaal gerichte economie was Griekenland juist een easy extractie target voor de bankiers om per opbod de paar economisch sterke kanten van Griekenland leeg te zuigen zodra de schulden ook in de realiteit onbetaalbaar blijken te zijn, die corrupte regeringen op hun beurt geaccepteerd hebben. Door hun incompetentie en schofterige hebzucht hebben Duizelboem en kornuiten nu een compleet onhoudbare situatie gecreëerd die vraagt om een schuld herstructurering, maar dat zou betekenen dat de bankiers wat minder hebzuchtig moeten worden, en tsja .....

Het lukt ze keer op keer om via de media een sentiment neer te zetten alsof de slachtoffers van die roofzucht de daders zijn ....
| #234271 | 02-07-2015 06:04 | loveulongtime
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/09/05/warum-griechenland-im-euro-bleiben-muss-es-geht-um-eine-pipeline/

En dat niet alleen. De nieuwe zijderoute loopt ook door Griekenland. De HSL van het verre oosten naar Europo. Dat vinden de Amerikanen niet leuk.

Als je maar genoeg chaos en verwarring sticht dan kun je zorgen dat je de controle behoudt.
| #234278 | 02-07-2015 09:11 | Ness
In deze youtube geeft Gysi (van Die Linke) Schauble en Merkel er flink van langs - en ja, het gaat alweer over banken. Gysi slaat wel de spijker op de kop trouwens. De ontstellende aftakeling van Griekenland had helemaal voorkomen kunnen worden als de foute Griekse banken hadden mogen omvallen. In plaats daarvan werden de Grieken gedwongen ze te redden, en wel door hun eigen corrupte politici.

Griekenland had nooit mogen worden toegelaten tot de EU. Ook in die zaak zijn nooit koppen gerold. Meer daarover hier: http://www.express.be/articles/nl/column/er-bestaat-een-eenvoudige-oplossing-voor-de-griekse-crisis-straf-de-verantwoordelijken/214359.htm

De media hier weten het zo te draaien dat de Grieken alle blaam treft - maar het zijn juist die landen waarvan de frauderende banken GERED werden door de Griekse bevolking die dwars liggen: http://www.demorgen.be/opinie/mocht-dit-referendum-de-onttakeling-van-europa-inluiden-dan-ligt-dat-niet-aan-tsipras-a2379447/
Ness's avatar
| #234279 | 02-07-2015 09:37 | liedetecter
@Ness, linkje van Gysi werkt niet
| #234280 | 02-07-2015 09:46 | Ness
http://www.nujij.nl/politiek/griekenlandcrisis-gysi-maakt-gehakt-van-merkel.32670378.lynkx Bron:) en alle lof voor de oplettende doorzetterjes op Nujij.. Ik tref daar regelmatig prima staaltjes van burger-journalistiek aan.

Overigens speelt op de achtergrond van het Griekenland-drama de krankzinnige drang van de EU-top om koste wat het kost de EU uit te breiden. Ook Oekraine is daar nu het slachtoffer van. En ook dat land wordt op de bekende wijze gekeeld door het IMF en consorten. En tegen de tijd dat de honeymoon-gelukzaligheid met de Oost-Oiropesche staten voorbij is, kan de EU-top ook daar drama's en rampen tegemoetzien.
Ness's avatar
| #234281 | 02-07-2015 10:08 | liedetecter
Thanks ... Sterke speech van Gysi ... spreekt het moreel en financieel faillissement uit van "democratisch" Europa.
| #234282 | 02-07-2015 10:38 | Ness
De speech is ook sterk in een ander opzicht. Als er in NL een bank dreigt om te vallen wegens immense stompzinnigheid van de bankiers zelf, en NL'ers moeten die bank dan gaan 'redden' door de 'schade' te vergoeden, dan kankert en scheldt heel NL op de corrupte politici en bankiers die ons het brood uit de mond nemen. En terecht.

Als mensen zouden weten dat het drama in Griekenland is begonnen toen die maatschappij Griekse banken moest redden, zou men heel anders over de zaak gaan denken, en solidair zijn met Grieken of althans begrip voor die mensen kunnen opbrengen. De verantwoordelijkheid zou bij de verantwoordelijken komen te liggen.

Maar mensen weten het niet want de media houden dat feitje angstvallig achter. Gysi schreeuwt het van de daken. En terecht, want de rest van Oiropa staat op het punt in dezelfde afgrond te verdwijnen. Tegen de voortdurende fraude en criminaliteit in de bankierswereld helpt het aanzetten van de geldpersen van de ECB niet meer. Al dat verse geld verdwijnt hoe dan ook met een rotvaart in hetzelfde zwarte gat.
Ness's avatar
| #234284 | 02-07-2015 11:42 | Donkerdoorn
......niet te vergeten dat vanaf 2010 die schulden van privaat richting publiek werden schoven en nu onder de verschillende "reddingsschermen" hangen. Vanaf instellen van het ESM zijn nieuwe obligaties 100% gedekt (hoezo wordt nog rente berekend op iets wat risicoloos is?).

Hoe dan ook: het EU monster heeft op dit moment nog zo weinig kleren aan dat alleen de bijzonder doorzichtige "slechte Grieken" propaganda overblijft om het circus te verkopen.
Donkerdoorn's avatar
| #234287 | 02-07-2015 12:00 | Ness
De Griekse banken moesten met alle geweld worden gered - waarbij de rekening bij de Griekse bevolking kwam te liggen - omdat banken zeer nauw met elkaar verweven zijn. Het is één grote kwak ellende, zeg maar. Als de Griekse banken om waren gevallen, dan zouden vanwege het domino-effect vooral de Nederlandse en Duitse banken direkt OOK plat zijn gegaan. En dan hadden de voor deze situatie verantwoordelijken (EU-top, ECB, USA, warmachine, 'bankiers en elite', de 1% van de 1%) de schade over op ONZE nekken verhaald.

Daarom erger ik me wild aan idioten hier die janken over 'luie' Grieken. Je hulpbehoevende tante van 86, zal je bedoelen. Degenen die hier om het hardst de belasting ontduiken - mijn zegen hebben ze, daar niet van - schelden het hardst op belasting-ontduikende Grieken. Kijk naar je eigen, zeg!

Er is maar 1 oplossing: de schuldigen straffen, financieel helemaal uitkleden en direkt de laan uitschoppen, en de bankwereld reorganiseren en aan banden leggen. Hele STRIKTE BANDEN. De bevolking betaalt hoe dan ook de rekening want geld/valuta is een algemene voorzieningen en schade aan het systeem treft ons allemaal. Dat de Grieken nu de lul zijn, wil niet zeggen dat U morgen niet zelf de lul zult zijn.

En dan zegt U ook niet: dan moeten ze maar geen leningen aangaan die ze niet kunnen terugbetalen. De mensen die privé leningen aangaan komen daarmee zelf heel erg in de problemen bij wanbetaling maar daar heeft de rest geen last van. Maar over de leningen die over onze hoofden door corrupten worden aangegaan heeft niemand controle. Want er is helemaal geen sprake van democratie.

De staatsschuld van NL stijgt met 810 euro PER SECONDE. http://www.vrijspreker.nl/wp/?s=staatsschuld&x=8&y=13 <-- scroll naar beneden in rechterkolom. Op dezelfde wijze als een kolonie bacterien in een petri-schaaltje aangroeit. Compound interest!
Ness's avatar
| #234294 | 02-07-2015 12:46 | Donkerdoorn
Overigens is dat referendum ook gewoon deel van de show. Het voorstel waarover wordt gestemd is al lang weer van tafel en Tsipras heeft eigenlijk allang het hoofd gebogen voor de overlords nu de bevolking (via het banksysteem) de duimschroeven wordt aangedraaid.

Waarom "nee" stemmen? Ik geloof Tsipra en Varoufakis niet meer. Zondag komt gewoon een "ja" uit de bus, hoe kan het ook anders, waarna Syriza zonder ten onder te gaan de zinloze neo-liberale marteloefening kan gaan uitvoeren. Griekenland krijgt de miljarden, Tsipras&Co;kunnen verder, de polit-hoeren in Brussel, Washington en Berlijn kunnen verder (met Schulz en Juncker die nu geen grijntje geloofwaardigheid meer hebben) en, zoals de Amerikanen het zeggen, het blikje is weer een stukje verder geschopt. Alles tot de volgende Griekenland-crisis. Zoals het IMF als geconcludeerd heeft, kan je met matige economische groei (het meest positieve scenario) die schulden domweg niet terug betalen......
Donkerdoorn's avatar
| #234296 | 02-07-2015 13:09 | Ness
Een 'nee' zou de regering wellicht voldoende steun geven om uit de EU te stappen. Het is niet mogelijk om in de EU te blijven maar uit de euro te stappen, heb ik begrepen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden; uit de EU stappen gaat geweldig veel pijn doen, maar lost de ellende, althans voor de Grieken, wel meteen op. Binnen de EU blijven betekent voor de rest dat het volgende EU-land aan de beurt is om in mootjes gehakt te worden. Spanje, of Frankrijk.

Nog even over compound interest voor de niet wiskundig aangelegde onder ons: de formules voor samengestelde rente of rente op rente zijn precies hetzelfde als voor bacterie-kweek. Het zijn groei-functies, in wezen exponentieel.

Dat wil zeggen dat, in tegenstelling tot linaire rente, bij deze vorm van rente per jaar of vervaldatum de voorafgaande rente-schuld over dat voorafgaande jaar bij de hoofdsom/schuld wordt opgeteld, waarna er over de hele zaak weer rente wordt geheven. Dit leidt tot explosieve groei van de schuld. Of de bacterie. Immers, de aangroei in de bacterie-kweek zorgt zelf ook weer voor een nieuwe generatie. En de aangroei van schuld zorgt bij deze vorm van lenen voor nieuwe schuld. "Matige economische groei" kan daar echt niet tegenop.
Ness's avatar
aanmelden / inloggen