Door Antares, Op woe 24 feb 2010 13:13, 9 reacties,    

Waarom we ontvankelijk zijn voor manipulatieBiologen en sociologen leren ons dat onze hersenen zich binnen kleine groepen en stammen hebben ontwikkeld. Als een voorbeeld van hoe diepgaand de omgeving van de kleine groep onze hersenen heeft beïnvloed, wijst Daily Galaxy erop:

Onderzoek laat zien dat de bijval door beroemdheden een van de krachtigste manieren is om het doen van meer aankopen te stimuleren. Neurologen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam beschrijven dat onze mogelijkheid om wenselijkheid en waarde te wegen niet normaal functioneert als een item wordt onderschreven door een bekend gezicht. Dit stimuleert de dorsale nucleus caudatus, welke is betrokken bij vertrouwen en leren. Gebieden die zijn verbonden met het langetermijn-geheugen worden ook geactiveerd. Onze geesten identificeren zich teveel met beroemdheden omdat we ons in kleine groepen hebben ontwikkeld. Als je iemand kende, dan kenden zij jou. Als je elkaar niet aanviel, dan was je waarschijnlijk maatjes.

Onze geesten gaan nog steeds zo te werk, wat ons het idee geeft dat de beroemdheden die we elke dag zien onze kennissen zijn. En we willen op hen lijken, omdat we zodanig zijn ontwikkeld dat we het haten om buiten de groep te vallen. Hersenscans laten zien dat sociale uitstoting hersengebieden activeert die fysieke pijn genereren, waarschijnlijk omdat in de prehistorie uitstoting door de groep neerkwam op de doodstraf. En scans gemaakt door het National Institute of Mental Health tonen dat wanneer we ons sociaal inferieur voelen, twee hersengebieden actiever worden: de insula en het ventraal striatum. De insula is betrokken bij de lood-in-de-schoenen ervaring die je hebt wanneer je je enorm klein voelt. Het ventraal striatum is verbonden met motivatie en beloning.


In kleine groepen kennen we iedereen extreem goed. Niemand zou ons echt voor de gek kunnen houden over het soort persoon dat ze zijn, omdat we gedurende ons hele leven samen met hen zijn opgegroeid.

Als een stamlid zich kleedde en deed alsof hij van een andere stam afkomstig was, dan zouden we dat in een oogwenk zien. Het zou zoiets zijn alsof je je vader ziet in een kostuum: je zou hem vrij snel herkennen, nietwaar?

Zoals het voorbeeld met de beroemdheid laat zien, kunnen onze hersenen gemakkelijk door mensen voor de gek worden gehouden in onze grote moderne samenleving als we hen onterecht de rol toeschrijven van iemand die we zouden moeten vertrouwen.

Het tegendeel is ook waar. De delen van onze hersenen die er vast op zijn geprogrammeerd om snel "vijanden van buitenaf" te herkennen kunnen in onze enorme moderne samenleving voor de gek worden gehouden, terwijl het eigenlijk bekenden zijn maar aangekleed als het "andere team."

Wolf in schaapskleren

Vanwege deze vaste programmering van onze hersenen vanaf de tijd dat we in piepkleine stammen leefden, zijn we zeer beïnvloedbaar voor false flag aanvallen.

Helemaal wanneer overheidsdienaren zich aankleden als het "andere team" en aanvallen op hun eigen land uitvoeren, treedt bij de meeste mensen de vaste "verdedig de stam" programmering in werking, dus scharen zij zich bij hun leiders en eisen de koppen van het "andere team."

Ons brein veronderstelt dat het feit van fictie kan onderscheiden, omdat we ons ontwikkelden in zeer kleine groepen waar we iedereen extreem goed kenden, en doorgaans zelf konden zien wat waar was.

De keerzijde is dat een stamleider die een goed verhaal vertelde maar voortdurend van zijn groep stal en haar misbruikte er meteen uit zou worden gegooid of gedood. Ongeacht hoe mooi hij sprak zouden de stamleden direct zien waar hij mee bezig was.

Maar in een land met honderden miljoenen mensen, waar de politieke klasse wordt afgeschermd van de rest van het land, weten mensen niet echt waar onze leiders zich het grootste deel van de tijd mee bezighouden. We zien ze maar een paar minuten wanneer ze toespraken houden, in foto-sessies verschijnen, of worden geïnterviewd. Daardoor is het veel eenvoudiger voor een wolf in schaapskleren om te slagen dan in de situatie van een kleine groep.

Inderdaad zouden sociopaten zeer snel worden ontdekt in een kleine groep. Maar in gigantische samenlevingen zoals de onze kunnen zij opklimmen naar posities met macht en invloed.

Als bij het voorbeeld van de onderschrijving door beroemdheden, draaien onze hersenen programma's die werden ontwikkeld voor een omgeving (een kleine groep) waar we niet langer in leven, en ons dus begoochelen.

Zoals de blinde vlek in onze achteruitkijkspiegel, moeten we leren onze onvolmaaktheden te compenseren en ons aan te passen, of we zouden hard en pijnlijk geraakt kunnen worden.

Wordt volwassen

Het goede nieuws is dat we ons kunnen ontwikkelen.

Terwijl ons brein veel ingebouwde vast geprogrammeerde manieren heeft waarop wordt gedacht en informatie wordt verwerkt, zijn ze ook verbazingwekkend "plastisch." We kunnen leren en ontwikkelen en onze vaste programmering te boven komen - of ten minste onze blinde vlekken compenseren.

We zijn er niet toe veroordeeld om ons te laten begoochelen door adverteerders op Madison Avenue, meedogenloze dictators, wetenschappelijke fraudeurs en fundamentalisten.

We kunnen er voor kiezen om als soort op te groeien en onze macht terug te eisen om over onze eigen toekomst te beslissen.
| #95537 | 24-02-2010 13:19 | Slaz
Mirror neurons.
Desalniettemin hebben we een eigen wil.
Slaz's avatar
| #95538 | 24-02-2010 13:31 | Supermario
Dit boek legt veel uitvoeriger uit wat in bovenstaande tekst beweerd wordt. Een aanrader voor wie geïnteresseerd is.
Supermario's avatar
| #95540 | 24-02-2010 14:07 | Slaz
Thanks SM,
Deze is ook super goed.
Slaz's avatar
| #95607 | 25-02-2010 09:56 | Denneb
Thnx Slaz, leuk boekje.
Denneb's avatar
| #95612 | 25-02-2010 11:40 | merethan
...en aanvallen op hun eigen land uitvoeren, treedt bij de meeste mensen de vaste "verdedig de stam" programmering in werking, dus scharen zij zich bij hun leiders en eisen de koppen van het "andere team."
Een externe vijand maakt een groep sterk en hecht.. Daarom zijn er in elke schoolklas een paar buitenbeentjes. De "leiders" van de klas creëren die om hun positie te verstevigen. Gaat vanzelf.

Mensen veranderen niet echt door hun leven heen. Hoe ze zich uitten wordt geraffineerder en verfijnder, maar wie ze zijn blijft groot en deels hetzelfde. Later zie je dus hetzelfde overal terug, op allerlei niveaus.
merethan's avatar
| #95623 | 25-02-2010 14:40 | Supermario
Mensen veranderen niet echt door hun leven heen. Hoe ze zich uitten wordt geraffineerder en verfijnder, maar wie ze zijn blijft groot en deels hetzelfde. Later zie je dus hetzelfde overal terug, op allerlei niveaus.
De mechanismen van samenwerking binnen een groep en vijandigheid jegens buitenstaanders zitten ingebakken. We hebben ze tienduizenden jaren nodig gehad om te komen waar we nu zijn.
Supermario's avatar
| #95629 | 25-02-2010 15:13 | Slaz
Niet waar, tienduizenden jaren geleden had je ook mensen die geen vijandigheid koesterde jegens buitenstaanders. En anno 2010 is de vijandigheid richting buitenstaanders nog steeds een groot probleem.
Slaz's avatar
| #120962 | 18-12-2010 09:57 | vlip

...en aanvallen op hun eigen land uitvoeren, treedt bij de meeste mensen de vaste "verdedig de stam" programmering in werking, dus scharen zij zich bij hun leiders en eisen de koppen van het "andere team."


Als ik "Aanvallen op eigen land uitvoeren"

alleen al LEES, dan zecht mijn cognitie,
Dat is toch onzin ons kleine lieve kikkerlandje doet dat soort dingen toch niet.

wat lees ik nou weer voor boelshit owneej ben nog niet uitgelezen. even doorlezen.
| #120971 | 18-12-2010 11:03 | tegengas
De mensen hebben een slecht geheugen voor zaken die ze niet echt raken.

En de media doet geen flikker
tegengas's avatar
aanmelden / inloggen