Door community (initieel herman4394), Op din 10 jul 2018 07:16, 2 reacties, nieuws

WALGELIJK


VRT: uw berichtgeving over bloedbad in Gaza was degoutant (WALGELIJK )
VRT-journalisten, uw verslaggeving over het bloedbad dat het Israëlische leger aanrichtte in Gaza was een absoluut dieptepunt. Ze was vooringenomen, feitelijk fout, bij momenten obsceen en vooral heel laf. U heeft verzaakt aan de meest essentiële journalistieke principes. Correctheid en eerlijkheid hebt u ingeruild voor een postmoderne valse onbetrokkenheid.

Beste collega’s van de VRT-nieuwsdienst,

We zullen het toch nog eens moeten hebben over uw verslaggeving over de slachtpartij in Gaza van vorige week. We hebben het even laten bezinken. Op het moment zelf konden we enkel een pantoffel naar het scherm gooien telkens één van uw sterreporters in beeld verscheen.

Nu, een week later, kunnen we met grote stelligheid schrijven: uw verslaggeving was een absoluut dieptepunt. Ze was vooringenomen, feitelijk fout, bij momenten obsceen en vooral heel laf. U heeft verzaakt aan de meest essentiële journalistieke principes. Correctheid en eerlijkheid hebt u ingeruild voor een postmoderne valse onbetrokkenheid.

Dan hebben wij het niet over kleinigheden waar één van uw journalisten zichzelf al voor verantwoord heeft. Dat hij bijvoorbeeld op de dag dat 60 mensen werden neergekogeld aan de verkeerde kant stond, dit wil zeggen aan de kant van de daders van dat extreme geweld. Nee, ik heb het over heel uw berichtgeving, elk woord, elke zin, elk beeld die totaal fout waren.

Neem bijvoorbeeld het item dat de dag na het bloedbad werd voorgelezen in de ochtendjournaals.

“Er wordt gevreesd voor nieuw geweld in de Palestijnse gebieden vandaag. Na het dodelijke geweld gisteren bij de grens van de Gazastrook met Israël. Daar vielen meer dan 50 doden, allemaal Palestijnen. Het geweld is een reactie op de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.”


Er 'vielen' geen doden. Bij een vreedzaam protest werden zestig betogers – mannen, vrouwen en kinderen – koelbloedig en heel doelbewust doodgeschoten. De enige reden waarom u die beschrijving gebruikt, is om de daders buiten beeld te houden.

Er is zelfs ook niet eens een grens tussen de Gazastrook en Israël. Officieel is het een ‘barrière’ (kijk maar op de bijhorende Wikipedia-pagina). Het gaat om een streep die getrokken werd door de overwinnaar in een gewapend conflict dat al 70 jaar duurt. Op die streep werd een hoogtechnologisch hekken gebouwd dat bemand wordt door soldaten die uitdrukkelijk het recht kregen om te schieten op elke Palestijn die te dichtbij komt.

'Gazastrook' is trouwens ook een eufemisme. De eminente en ondertussen overleden Israëlische socioloog Baruch Kimmerling van de Hebrew University noemde Gaza in zijn boek ‘Politicide: Ariel Sharon's War Against the Palestinians’ Gaza in 2003 al ‘s’ werelds grootste concentratiekamp ooit’. Kimmerling die samen met zijn familie nipt aan de Holocaust ontsnapte, gebruikte die term niet lichtzinnig. De tienduizenden Palestijnen betoogden dus niet bij een grens, maar bij de omheining van een concentratiekamp.

De VN-bureaucraten van UNCTAD waarschuwden in 2015 dat de situatie binnen het concentratiekamp Gaza in 2020 onleefbaar zou worden. Vorig jaar klonk het bij hen al dat dat een te optimistische voorspelling was. 97 procent van het drinkwater in dit door een wurgende boycot afgesloten gebied met bijna twee miljoen inwoners is besmet. De verantwoordelijke voor die sluipende moord op zo’n grote groep mensen is Israël.

Die laatste zin van u – “Het geweld is een reactie op de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.” – is van de pot gerukt. U insinueert dat de slachtoffers de oorzaak zijn van het geweld, dat Palestijnen gewelddadig reageerden op de verhuizing van de ambassade. Deze reeks betogingen door Palestijnen maken echter deel uit van 70 jaar verzet tegen de bezetting van Palestina en de verdrijving van honderdduizenden mensen uit hun vernietigde dorpen.

De verhuizing van de Amerikaanse ambassade was niet eens een aanleiding, wel de 70ste verjaardag van wat Palestijnen heel terecht de catastrofe of Al-Nakba noemen.

De berichtgeving in het journaal van 19 uur op de dag van het bloedbad was even grotesk. “Bij zware protesten aan de grens van de Palestijnse Gazastrook met Israël zijn vandaag al zeker 50 mensen om het leven gekomen. Volgens Palestijnse bronnen zijn ze doodgeschoten door Israëlische soldaten”, las de nieuwslezer van zijn autocue af. Terwijl de beelden van de schietpartij en de Palestijnse slachtoffers over alle nieuwslijnen van sociale media rolden, moest u nog even twijfel zaaien. Het waren volgens u enkel Palestijnse bronnen die zeiden dat ze doodgeschoten werden door Israëlische soldaten. Dat moest toch nog even onderzocht en bevestigd worden, leek u te willen insinueren.

Israël reikte u de framing aan en u aanvaardde die even gretig als de uitgelaten Rode Duivels-supporters die de gekke hoofddeksels van sponsor Jupiler op hun kruin zetten. Volgens die framing wordt een welvarend landje met geciviliseerde witte mensen aangevallen door bloeddorstige Hamas-fanaten die ja, die gewoon jaloers en haatdragend zijn. Een beetje zoals Europa belaagd wordt door vluchtelingen uit moslimlanden. En daar moet je je met alle mogelijke middelen tegen verdedigen natuurlijk.

Dat Hamas uitgedaagd wordt door deze nieuwe generatie betogers, dat deze acties georganiseerd door ongebonden jongeren grotendeels aan hun controle ontsnappen, dat zij daardoor een tactische zwenking moesten maken en tijdelijk alle geweld moesten afzweren, dat kwamen we natuurlijk niet te weten. Hamas-leider Yehya Sinwar – die zich volgens het internationaal recht gewapend mag verzetten tegen het bezettingsleger – zag zich op een persconferentie voorafgaand aan de protestactie verplicht om mee te gaan in de retoriek over vreedzaam, Ghandiaans verzet die de jongere generatie hem opdrong. Hij had het zelfs heel even over ‘peace and love’.

U had nog meer duiding kunnen brengen en uitleggen dat de keuze voor geweldloos verzet er een is uit wanhoop, maar ook het resultaat van het werk van door de internationale gemeenschap gesponsorde ngo’s die daar al jaren heel hard op in zetten. Doe zoals Martin Luther King en zijn jonge activisten in Selma, Alabama. Stap onversaagd, maar volstrekt vreedzaam af op de tot de tanden gewapende agenten met hun razende honden en toon de wereld wie het moreel gelijk aan zijn kant heeft. Duizenden kogels doorboorden die wensdroom en laten elke Palestijn achter met één prangende vraag: wat nu?

Maar duiding is niet aan u besteed. Uw absolute sterreporter, Rudi Vranckx, gaf het in De Afspraak graag toe. “Beide kanten hebben hun eigen narratief en beleving van de geschiedenis en waarneming van goed en kwaad.” Zo heeft Israël het het liefst. Als je niet zoals Joods Actueel pal achter elke kogel staat, stel het conflict dan voor als iets dat ontsnapt aan elke rationele logica en schuldvraag. Iets waar goedmoedige Europeanen alleen melancholiek kunnen over verzuchten dat ze het ook allemaal niet meer begrijpen. In de nasleep van het bloedbad maakte u die houding ook redactioneel aanschouwelijk. U vroeg aan Michael Freilich en aan een woordvoerder van Broederlijk Delen om elk hun ‘narratief’ neer te pennen. Het publiek moest dan maar zelf kiezen, of liever, ontmoedigd het hoofd afwenden van zoveel onbegrijpelijk wederzijds onbegrip.

Journalistiek komt in deze wereld neer op berichtgeving over conflicten. Objectieve verslaggeving betekent niet doen alsof de waarheid altijd ergens in het midden ligt. Wie met zo’n ingesteldheid naar een vernietigende oorlog tussen een militaire wereldmacht en een onderdrukt volk kijkt, komt onvermijdelijk in het kamp van de onderdrukker terecht. Wat in Palestina gebeurt, is geen onverklaarbare botsing tussen twee visies. Het is een verhaal van schendingen van mensenrechten, van kolonisering, van VN-resoluties die consequent door één partij aan de laars worden gelapt. Objectief zijn betekent de kant kiezen van het internationaal recht. Een beul heeft niet hetzelfde spreekrecht als zijn slachtoffer.

Waarom dit stuk schrijven en niet eerder even aankloppen bij uw ombudsman? Anderen hebben dat eerder al gedaan. Toen uw 'neutrale en objectieve correspondente' onlangs zonder verpinken het Joods Actueel-standpunt mocht opzeggen, werden er enkele protestbrieven gestuurd naar de ombudsman (Zie Ankie Rechess' 'neutrale uitleg' over Israëlische aanval op betogers Gaza).

Zij kregen dit hallucinante antwoord.

“Het is ook voor mij duidelijk dat in deze interventie ook een kritische noot had gepast ten aanzien van Israël. Met name de harde aanpak aan de grenzen krijgt ook binnen Israël wel kritiek. Hierover was aanvankelijk een aparte vraag aan Ankie Rechess voorzien die door tijdsgebrek helaas is weggevallen. Dat is voor alle duidelijkheid niet de verantwoordelijkheid van Ankie Rechess.”

Het is schokkend in zijn eenvoud en eerlijkheid. Daarmee slaat u meteen ook de vloer weg onder de hoop dat het ooit beter wordt. Ooit zal u hiermee de geschiedenisboeken halen. Dit bloedbad wordt het Sharpeville van het Israëlische regime. In 1960 werden 69 betogers doodgeschoten in deze Zuid-Afrikaanse township. Het was het prille begin van het einde van het apartheidsregime en het bloedbad wordt nog altijd elk jaar herdacht op 21 maart, de internationale dag tegen racisme.

Net als nu kozen de Belgische media waaronder de toenmalige BRT in 1960 volledig de kant van de agressor. De geschiedenis heeft hen volledig ongelijk gegeven. Jammer genoeg is dat nu ook weer het geval. Op de internationale dag van de bevrijding van Palestina die er zonder enige twijfel zal komen zal men ook over u oordelen.


christophe callewaert

"De Wereld Morgen" vertaaldesk:
Alles over Bezetting en kolonisatie Palestina

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/05/24/vrt-uw-berichtgeving-over-bloedbad-in-gaza-was-degoutant
Annotaties:
| #264027 | 10-07-2018 07:50 | herman4394
Zelf Censuur in Belgie

Vrt: Uw berichtgeving over bloedbad in Gaza was degoutant (walgelijk).
En is dat nog steeds. Ook de berichtheving over Gaza in Nederland.

Hadden we in Nederland maar zo'n krant als "De Wereld Morgen"... !

Zie links:
Zestig doden in Gaza, het einde van het geweten van Israël

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/05/22/zestig-doden-in-gaza-het-einde-van-het-geweten-van-israel.

Interview met Ahed Tamimi's vader. "Waarom Ahed Tamimi de soldaat een klap gaf" VIDEO 5.29

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/06/13/waarom-ahed-tamimi-de-soldaat-een-klap-gaf-een-interview-met-haar-vader

http://www.youtube.com/watch?v=ZFJ1iZEREUA

Gideon Levy bedankt militaire rechters Ahed en Nariman Tamimi

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/03/27/gideon-levy-bedankt-militaire-rechters-ahed-en-nariman-tamimi

Ahed Tamimi, inspiratie voor vreedzaam protest in Gaza


http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/04/08/ahed-tamimi-inspiratie-voor-vreedzaam-protest-in-gaza

Zo ondervroeg Israël de 16-jarige Ahed Tamimi


http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/04/09/zo-ondervroeg-israel-de-16-jarige-ahed-tamimi

VIDEO 5.29 min. Interview met Ahed Tamimi's vader. "Waarom Ahed Tamimi de soldaat een klap gaf"

http://www.youtube.com/watch?v=ZFJ1iZEREUA

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/06/13/waarom-ahed-tamimi-de-soldaat-een-klap-gaf-een-interview-met-haar-vader
| #264061 | 12-07-2018 21:10 | herman4394
Ierse Senaat steunt wet die import uit Israelische nederzettingen strafbaar maakt

De Ierse Senaat heeft woensdag zijn steun gegeven aan een wetsontwerp dat de import van goederen en diensten uit nederzettingen in bezette gebieden waar ook ter wereld strafbaar maakt. Daaronder vallen ook de nederzettingen in de door Israel bezette gebieden. De wet werd aangenomen met 25 tegen 20 stemmen.
De wet op de "Control of Economic Activity (Occupied Territories) Bill 2018" werd niet gesteund door de regering, die heeft geprobeerd hem tegen te houden, maar was in januari ingediend door een onafhankelijke senator, Frances Black, met steun van een aantal collega's, Hij kreeg steun van alle partijen, behalve de regeringspartij Fine Gael.
De wet gaat nu naar het Lagerhuis, waar een nieuw debat en stemming wachten. Daarna zal hij, als hij wordt aangenomen, nog door verschillende stadia van revisie en amendering gaan. Als hij wordt aangenomen zal hij veel verder gaan dan de maatregelen die de EU heeft genomen. Die heeft alleen bepaald dat producten uit nederzettingen niet gelabeld mogen worden als afkomstig uit Israel. Op de naleving daarvan wordt overigens geen controle uitgeoefend en een foute vermelding is ook niet strafbaar.
De Palestijnse Autoriteit toonde zich opgetogen.
Saeb Erekat, de voornaamste onderhandelaar van president Abbas noemde het aannemen van de wet ''historisch'' en riep andere landen op hetzelfde te doen. Volgens hem ging het om een ''duidelijke boodschap aan de internationale gemeenschap en vooral de Europese Unie dat alleen praten over een twee- statenoplossing niet genoeg is zonder dat er concrete maatregelen worden genomen.''
Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken daarentegen zei dat de Ierse Senaat een
''populistisch, gevaarlijk en extremistisch anti-Israel boycot initiatief heeft gesteund dat de kans op een dialoog tussen Israeli's en Palestijnen in gevaar brengt." Volgens het ministerie heeft de wet een ''negatieve invloed op het politieke proces in het Midden Oosten en zal hij de inkomsten schaden van veel Palestijnen die werken in de Israelische industriële zones die met de boycot te maken krijgen''. De Palestijnen zelf zullen vermoedelijk van deze tirade niet wakker liggen.
De Ierse Senaat nam de beslissing overigens een dag nadat de ''Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag had besloten dat de vervoersconcessie voor buslijnen tot 2030 aldaar gegund gaat worden aan de busonderneming EBS. EBS is een dochter van de Israelische maatschappij Egged die met buslijnen (alleen voor Joden) vervoer regelt naar de nederzettingen in bezet gebied. Ierland nam nu juist tegen zoiets een wet aan. Maar Ierland is in ten opzichte van de menserechten blijkbaar een stuk progressiever dan Nederland.

woensdag 11 juli 2018
Demonstratie in Dublin (Foto AFP)
Dublin.jpg

Bron: https://abu-pessoptimist.blogspot.com/2018/07/ierse-senaat-steunt-wet-die-import-uit.html#more
aanmelden / inloggen