Door community (initieel Antares), Op zat 4 feb 2017 00:23, 12 reacties,    

Washington’s oorlogsdreiging naar Iran lijkt op bewuste provocatieOorspronkelijke tekst door Bill Van Auken, wsws.

Het is slechts twee weken geleden sinds President Donald Trump werd ingezworen in zijn ambt na het leveren van een inhuldigingsrede waarin zijn politiek van "America First" werd verkondigd waarbij hij beloofde de Verenigde Staten te beschermen tegen "de verwoestingen in andere landen."

Enige illusies dat deze politiek een draai betekende weg van de eindeloze oorlogen gevoerd door de VS in de laatste kwart eeuw ten gunste van isolationisme zijn snel verdreven. Trump en zijn adviseurs hebben de ene oorlogszuchtige provocatie na de andere geuit in een scherpe escalatie van de militaire politiek sinds langere tijd van Amerikaans imperialisme.

Dit nam zijn grimmigste vorm aan in het ultimatum dat woensdag werd gesteld door Trump's nationale veiligheidsadviseur, generaal Michael Flynn. Het ex-hoofd van militaire inlichtingen stapte onaangekondigd binnen bij een persbijeenkomst in het Witte Huis om te verklaren dat "... we Iran officieel een waarschuwing geven" over zijn ballistische rakettest afgelopen zaterdag en een niet onderbouwde aanklacht dat het op de een of andere manier verantwoordelijk was voor een aanval op een Saoedisch oorlogsschip door Houthi-rebellen in Jemen drie dagen later.

Beiden, stelde Flynn, waren voorbeelden van "Iran's destabiliserende gedrag door het gehele Midden-Oosten," alsook het tekortschieten van de Obama-regering "om adequaat te reageren op Teheran's kwaadaardige acties."

Na het stellen van zijn ultimatum lichtte Flynn zijn hielen en verliet de bijeenkomst zonder een enkele vraag te beantwoorden.

Tijdens de persbijeenkomst in het Witte Huis vroeg slechts één verslaggever of onder het "waarschuwen" van Iran ook de dreiging met militaire actie viel. Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer reageerde door valselijk te claimen dat Iran's rakettest een VN-resolutie schond waarbij hij "Iran's bijkomende vijandelijke acties die het ondernam tegen ons marineschip" noemde, blijkbaar refererend naar een aanval door Houthi's op een Saoedisch schip. Dit waren daden, zei hij, die Washington "niet over zijn kant zou laten gaan" en zij zouden niet "onbeantwoord blijven."

Terwijl de corporate media Trump op andere punten hebben bekritiseerd is hun antwoord op de oorlog tegen Iran merkbaar gematigd. Dit is geen toeval. Terwijl het een meer extreme vorm aanneemt onder Trump is de oorlog tegen Iran nauwelijks een nieuwigheid van de nieuwe president. Zulke dreigingen dateren van de omverwerping in 1979 van de door de VS gesteunde dictatuur onder de Shah, van George W. Bush's "Axis of Evil" (As van het Kwaad) tot herhaalde VS/Israëlische dreigingen met luchtaanvallen onder Obama. Het plannen van zo'n aanvalsoorlog heeft een lange bipartisaanse stamboom.

Wat moet Iran maken van deze laatste buitengewone uitspraken? Gezien Trump's herhaalde opmerkingen dat er niet over militaire acties zou moeten worden gesproken voordat ze zijn begonnen, heeft Iran elke reden om te geloven dat de Tomahawk-kruisraketten binnen dagen naar Teheran zouden kunnen vliegen. Of dat de regering van Trump probeert door middel van provocatie het nucleaire verdrag op te breken, Teheran ertoe aanzettend zijn nucleaire programma te hervatten en de weg vrij te maken naar een VS/Israëlische aanval.

Lees verder: Trump Favors Military Escalation: Washington’s War Threat Against Iran (Global Research)
Annotaties:
| #258200 | 04-02-2017 01:42 | Antares
Twee links die niet in het artikel zijn openomen:
Iran is rapidly taking over more and more of Iraq even after the U.S. has squandered three trillion dollars there. Obvious long ago!

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/826990079738540033
the US will be “going to war in the South China Sea in five to 10 years.”

https://soundcloud.com/breitbart/breitbart-news-daily-lee-edwards-march-10-2016
(De interviewer doet de uitspraak, Stephen Bannon bevestigd deze.)
Antares's avatar
| #258204 | 04-02-2017 12:44 | de^mol
Ja, ik vind de houding tov Iran zeer verontrustend. Ook de houding tov China is dat.

Ik was zeer anti Hillary, omdat die rechtstreeks op oorlog met Rusland aanstuurde. Maar met Trump zou via een omweg nog wel hetzelfde kunnen gebeuren en dan zijn we helaas alleen maar van de regen in de drup gevallen.
| #258205 | 04-02-2017 17:49 | Zinoco
Heh, als je goedkoper straaljagers kan kopen
wordt oorlog voeren wel erg aantrekkelijk.
| #258206 | 04-02-2017 17:56 | Zinoco
Vergeet niet dat de USA bijna een derde wereld land is.
Infrastructuur staat op instorten, overspoeld door "immigranten",
ze willen goddomme een muur gaan bouwen.
Niets meer over van de "American Dream".
| #258208 | 04-02-2017 22:25 | Donkerdoorn
Same old song and dance. Nog geen twee weken in functie en Israëls natte droom wordt waar: er dreigt een dik conflict tussen Amerikan en Iran. Goh, in de Oekraïne rommelt het weer en "peace with the Russians" Trump neemt langzaam dezelfde positie (oke, iedereen behalve de msm kent nu het werkelijke verhaal achter de coup in de Oekraïne. Zeg: Victoria Nuland) als Clinton.

De freak-show in Washington ziet uit naar een Wallstreet, MIC-coup. Europa heeft even paniek, de truc om sneller een leger onder EU commando te krijgen en meer geld aan militair als scholen en andere zinnige dingen uit te geven, en is weer helemaal into NATO (de bron van ellende de laatste jaren).

De 1% heeft zijn man en mag nu echt helemaal los gaan.....
Donkerdoorn's avatar
| #258222 | 05-02-2017 19:26 | Zinoco
Nog nooit sinds de Civil War is de USA zo verdeeld geweest.
| #258233 | 05-02-2017 22:05 | Paul2
Republikeinse baas :
"A Lot Of The Toothpaste Is Already Out": Ryan Explains Why The Iran Deal Will Stay In Place
One day after Iran defied Trump with a new missile tests and threatened enemies with "roaring missiles" following Friday's Iran sanctions, confirming our Friday report, House Speaker Paul Ryan said that despite the troubling escalation in sanctions, the Iran Nuclear deal negotiated by the Obama administration is likely to remain in place.

"A lot of that toothpaste is already out of the tube. I never supported the deal in the first place. I thought it was a huge mistake, but the multilateral sanctions are done," Ryan said in an interview with NBC's "Meet the Press" airing Sunday.
One day after Iran defied Trump with a new missile tests and threatened enemies with "roaring missiles" following Friday's Iran sanctions, confirming our Friday report, House Speaker Paul Ryan said that despite the troubling escalation in sanctions, the Iran Nuclear deal negotiated by the Obama administration is likely to remain in place.

"A lot of that toothpaste is already out of the tube. I never supported the deal in the first place. I thought it was a huge mistake, but the multilateral sanctions are done," Ryan said in an interview with NBC's "Meet the Press" airing Sunday.
Which, at the end of the day, is the bottom line: will Trump dare to escalate Iran sanctions to the point where billions in recently signed deals are unwound due to political intervention from the White House. For now, despite all the breathless posturing, the market - and certainly BA stock - see no reason to worry that Trump will follow through on his with words with actions.

http://www.zerohedge.com/news/2017-02-05/lot-toothpaste-already-out-ryan-explains-why-iran-nuclear-deal-will-stay-place
| #258234 | 05-02-2017 22:23 | Zinoco
Ryan is een looser.
Geen enkele support van Trump.
| #258235 | 05-02-2017 22:30 | Zinoco
Dat is namelijke de grap.
Trump is noch republikein noch democraat.
Trump is Trump, all American Hero.
| #258242 | 06-02-2017 00:09 | ..................
Zinoco


Trump is republikein.Tenminste de meeste standpunten eruit vertegenwoordigd hij.
Politiek gaat om de midden en bovenklasse tevreden te houden.Of het nu in amerika is,of in europa.
Als de dollar valt en hij wil een nieuwe dollar maken,die genationaliseerd word,dan is hij de juiste man,op de juiste plaats voor amerika.
Of dat in europa zal gebeuren betwijfel ik.
| #258245 | 06-02-2017 07:42 | Antares
Soros was niet effectief genoeg: De Krim permanent in Russische handen, Turkije muurvast in het Russische kamp, ISIS bijna verslagen. Dat betekent dat Rusland beide marinebasissen heeft behouden en de door Amerika bewapende huurlingen heeft verjaagd. Met het geblunder in Oekraïne, Turkije en Syrië is er alle reden om te doen alsof de huidige regering zich niet met dat soort zaken inlaat.
Antares's avatar
aanmelden / inloggen