Door community (initieel Best Well), Op maa 6 nov 2017 14:45, 0 reacties, nieuws

Weer een Hoax nu ook in Noord-Holland

Microsoft: 'Hang op als we bellen!'

(Onbegrijpelijk maar er bestaan echt mensen die hierop ingaan:)


De politie Drenthe waarschuwt woensdag dat er veel Drenten worden gebeld door mensen die zeggen voor Microsoft. Het zijn echter nepmedewerkers die uit zijn op uw inloggegevens. Wie zijn deze mensen en wat willen ze bereiken?

Wat is er aan de hand?

Inwoners van Noord-Nederland worden al geruime tijd geplaagd door bellers die zich voordoen als werknemers van Microsoft. Vaak hebben deze personen een Indiaas accent. Volgens hen zou de computer van de gebelde persoon geïnfecteerd zijn door een virus. Het is voor veel noorderlingen lastig om van deze zogenoemde telefoonscammers af te komen. Sommige lezers gaven aan nog een maand lastig te zijn gevallen met telefoontjes.

Wat willen deze ‘Microsoftbellers'?

De telefonist die zich uitgeeft als werknemer van Microsoft wil persoonlijke informatie lospeuteren en zo geld verdienen. Dit zal de Engelssprekende beller doen door aanwijzingen te geven om speciale software te installeren, zoals een (nep)virusscanner. Vaak moet voor de virusscanner betaald worden of zijn persoonlijke gegevens, zoals een creditcardnummer, nodig om dit programma te installeren. Via de software kan een speciale technicus inbreken op de computer en meekijken. Dit is bijvoorbeeld gevaarlijk als de computer gebruikt wordt om te internetbankieren.

Wat te doen als ‘Microsoft' belt?

Microsoft zal nooit ongevraagd bellen. Ook niet voor een virus. Het beste advies van de softwaregigant is dan ook: 'Hang op als we bellen!'. Wilt u toch zeker weten dat de telefonist inderdaad niet van Microsoft is, vraag dan of iets betaald moet worden voor de anti-virussoftware. Download geen software en geef geen toestemming aan een derde partij om de controle over je computer over te nemen. En tenslotte: geef nóóit persoonlijke gegevens af zoals een creditcardnummer.

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn computer toch is gehackt?

Wanneer het gesprek niet op tijd is afgebroken en er handelingen zijn verricht op de pc, dan is het verstandig om een deskundige naar de computer te laten kijken. Het is mogelijk dat schadelijke software is geïnstalleerd. Het is beter tot die tijd niet te internetbankieren op de betreffende computer, totdat duidelijk is dat deze ‘schoon'is. Ook is het verstandig om de wachtwoorden te veranderen.

Hoe ernstig is dit probleem?

De politie kreeg de afgelopen maanden zeker twintig meldingen uit de regio Assen, maar geeft aan dat de ‘Microsoft-telefoontjes' met enige regelmaat in heel Noord-Nederland voorkomen. Volgens Fraudehelpdesk zijn de telefoonscammers sinds 2012 actief in Nederland.

De helpdesk krijgt weinig tot geen meldingen van mensen die geld kwijt zijn geraakt door deze ‘Microsoftbellers'. De klachten gaan vooral over de hoeveelheid telefoontjes, waar mensen lastig van af komen. Via de telefoonprovider kan het nummer misschien geblokkeerd worden, maar het probleem is volgens Fraudehelpdesk dat de organisatie altijd met een ander telefoonnummer belt. Hier is helaas nog geen oplossing voor, behalve de telefoon niet opnemen en wachten tot ze ophouden met bellen.
Annotaties:
aanmelden / inloggen