Door community (initieel Antares), Op don 14 jun 2018 07:10, 2 reacties,    

Wereldpolitiek verlamt door onzekerheid over grootmachten?Iedereen die de wereldpolitiek inhoudelijk volgt zou willen dat Poetin zich hard maakt voor Syrië en dat Rusland, eventueel bijgestaan door China, een eind maakt aan de walgelijke oorlog tegen Jemen die met de aanstaande aanval op de havenstad Al Hudaydah een beslissende fase is ingegaan. Ook zou je willen dat Rusland en China duidelijk, in niet mis te verstane woorden, hun volledige steun betuigen aan Iran. In plaats daarvan wordt de wereld getracteerd op een Donald Trump die geweldige toezeggingen aan Noord-Korea heeft gedaan en een Vladimir Poetin die niet-aflatend tegen Israël en Saoedi-Arabië aanvrijt.

Het is niet te verwachten dat de Amerikaanse politiek zal aansturen op vrede.

Aangezien de grootmachten Rusland en de Verenigde Staten een beleid voeren waar werkelijk niemand een touw aan vast kan knopen is het tijd om daar analytisch naar te kijken, Er zijn twee mogelijkheden:

- De situatie is veel ernstiger dan gedacht en beiden moeten zich heroriënteren,
- Het is een doelbewuste strategie om de vijand te verlammen.

Het eerste zou voortkomen uit een noodzaak. De focus is momenteel gericht op Syrië en die strijd is voor de Verenigde Staten op een nederlaag uitgelopen. De retoriek rond Iran lijkt vooralsnog meer te dienen als excuus om alsnog Syrië aan te kunnen vallen dan als een aanwijzing voor wat Iran in de nabije toekomst te wachten staat.

Het tweede is meer sinister van aard. Het laatste wat een land als Noord-Korea wil is dat het zich hard opstelt naar de Verenigde Staten terwijl Trump van plan was om zijn toon te verzachten. Wat het evenmin zal willen is dat het de opstelling verzacht terwijl Trump van plan was om de spanning verder op te voeren. Noord-Korea kan geen zinvol beleid meer voeren en zit gevangen als een konijn in de lichtbundel van een naderende auto.
Annotaties:
| #263821 | 15-06-2018 00:55 | ouwe knar
niemand een touw aan vast kan knopen
Er zijn veel meer zaken waar geen touw aan vast te knopen is. Het klimaat, de dollar, de EU, het vluchtelingen beleid, de alternatieve media...
ouwe knar's avatar
| #263825 | 15-06-2018 03:37 | siban
Het beleid dat de US voert valt wel te volgen daar zit toch heel duidelijk een lijn in, maar wat China en Rusland aan het doen zijn is inderdaad een raadsel.

Dat slijmjurk Poetin mooi weer speelt valt ook wel te begrijpen en gezien de scheve machtsverhoudingen ook de beste tactiek om de wereld opinie naar zijn voordeel te buigen. De US graaft zijn eigen graf op het moment, maar wat ik weer niet kan rijmen is dat Poetin zich inderdaad totaal niet uitlaat over Israel en SA. Waarom neemt hij niet een duidelijk standpunt in. Is hij bang dat negatieve uitlatingen over Israel het geflirt van Europa met rusland zal stoppen? En Yemen en SA dan? Waarom daarover zwijgen?

Of is de steun van Israel naar de US misschien niet 100%. Van SA weten we dat deze twijfelachtig is. En wie weet wil Poetin zoveel mogelijk goodwill kweken en op die manier de economische macht naar zich toe trekken. China is daar al een tijdje mee bezig.

Tegen de US valt niet fysiek te vechten. Hoe leuk die speeltjes van Rusland ook lijken de overmacht van de US is te groot. Ook op het gebied van propaganda/brainwashing ligt Amerika op ruime voorsprong. Die wereld opinie is heel belangrijk, het is denk ik nog belangrijker dan wie een conflict wint.

Daarom kan ik Poetin wel volgen maar ik vind hem toch te voorzichtig... misschien terecht voorzichtig omdat je dolle honden geen enkele reden wil geven. Maar toch.. ik kan het nog niet plaatsen.

Soms lijkt het wel dat wij internet helden meer weten en beter kunnen voorspellen, dan met wat de grote machten mee naar buiten komen. Assad hoor ik wel zaken onthullen, wat wij al jaren wisten maar Poetin houdt zijn mond.
siban's avatar
aanmelden / inloggen