Door Appie, Op zon 23 okt 2011 12:03, 3 reacties,    

Verbod op kwik einde van giftige thiomersal in vaccins?


WHO en BigFarma schreeuwen moord en brand over mogelijk verbod

Farmaceutische onderzoekers waarschuwen de wetgevers dat een wereldwijd verbod over het gebruik van kwik en zijn verbindingen gevaren voor de volksgezondheid kan opleveren. Kwikverbindingen worden namelijk als conserveermiddel ingezet in vaccins.

Het verbod wordt besproken bij een United Nations Environment Programme (UNEP) meeting later deze maand (31 oktober t/m 4 november) in Nairobi. Echter voor 2013 wordt geen definitieve afspraak verwacht.

Volgens de World Health Organisation (WHO) behoort kwik en zijn verbindingen tot de top 10 van groepen chemicaliën welke een gevaar voor de volksgezondheid vormen. Kwik en zijn verbindingen zijn zonder uitzondering zeer giftig. De grootste zorgen bestaan er over de kwikemissies bij het verbranden van kolen, goudmijnen en mensen welke met kwik vervuilde vis eten.

De paradox is dat een mogelijk wereldwijd verbod op kwikverbindingen ook thiomersal treft. Thiomersal oftewel ethylkwik is een kwikverbinding welke gebruikt wordt in vaccins om verontreinigingen te voorkomen en de houdbaarheid te verlengen. Wereldwijd wordt het jaarlijks gebruikt in meer dan 300 miljoen vaccinaties tegen ziektes zoals griep, mazelen, difterie etc.

Volgens David Wood (WHO vaccinatie expert) bestaat er geen alternatief voor thiomersal. Indien er een verbod komt zal de farmaceutische industrie moeten overstappen naar conserveervrije vaccinaties. De supply chain en vaccinatie campagnes in de arme landen komen hierbij in gevaar. Daarnaast zullen de kosten per vaccinatie oplopen daar de producenten hun productieproces moeten aanpassen.

In 2009 startte de UNEP met een programma om wereldwijd kwik en zijn verbindingen te gaan verbieden. Eind oktober start start in Nairobi de derde meeting van in totaal vijf.

Het uiteindelijke document bevindt zich op dit moment nog in de ontwikkelingsfase. De voorstellen dienen dan ook met een korreltje zout te worden genomen vertelt Kim Kasten (UNEP). Kasten verklaart dat de hoeveelheid kwik in vaccinaties zo minimaal is dat deze geen bedreiging voor het milieu vormt en er uitzonderingen voor het gebruik van kwikverbindingen in tandvullingen en vaccinaties mogelijk zijn.

Echter volgens een bijlage in het ontwerpdocument bestaan er geen toegestane uitzonderingen voor kwik en zijn verbindingen in farmaceutische producten. Vaccinaties met thiomersal vallen onder dezelfde catogerie als de verboden kwikhoudende verf en pesticiden.

Volgens Paul Offit (University of Pennsylvania) is dit wederom een tragisch voorbeeld waarbij de wetenschap het publiek niet kan uitleggen waar het werkelijke risico ligt.

Aan de andere kant is het wel mogelijk om kwikvrije vaccinaties op de markt te brengen. In de VS en Canada is thiomersal verwijderd uit de kindervaccinaties. In sommige Europese landen, zoals Noorwegen en Zweden, worden producenten aangemoedigd om kwikvrije vaccinaties op de markt te brengen.
Annotaties:
| #165430 | 24-10-2011 19:38 | twijfelaar
Vaccinaties met thiomersal vallen onder dezelfde categorie als de verboden kwikhoudende verf en pesticiden.
Volgens mij niet, want in thiomersal zit ethylkwik, in verf methylkwik.
Dit lijkt een klein verschil, maar ethylkwik hoopt zich niet op in het lichaam.
twijfelaar's avatar
| #165445 | 24-10-2011 20:16 | Appie
@ twijfelaar, bedankt voor je reactie, je kritiiek komt overeen met de momenteel geaccepteerde zienswijze.

Het grootste gedeelte van het ethylkwik wordt naar 6 dagen afgevoerd. Bij methylkwik is dit 40 tot 50 dagen.

Zo verdedigen zich veel tandartsen zich nog dat amalgaan volkomen veilig is. Dit wordt op zijn minst in twijfel getrokken.

Voor de duidelijkheid het grootste gedeelte van het kwik verlaat het lichaam via de ontlasting. Echter een klein gedeelte blijft achter in het lichaam. Organische kwikverbindingen (zoals methyl- en ethylkwik) zijn daarnaast ook endocriene disruptors. Hierbij wordt de giftigheid niet bepaald door de dosis maar door zijn aanwezigheid.

Daarnaast bezit kwik en zijn verbindingen geen enkele functie in het lichaam. De aanwezigheid is dus ook niet gewenst.

Voorkomen is naar mijn idee nog altijd beter als genezen.
Appie's avatar
| #165473 | 24-10-2011 22:03 | Appie
@ twijfelaar, een aanvulling:

MercuryToxicity/Endochrinology
Appie's avatar
aanmelden / inloggen