Door community (initieel hakkietakkie), Op zat 21 dec 2013 13:11, 3 reacties, nieuws

Werkstress beroepsziekte nummer 1Stress op of over het werk is de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland. Ongeveer een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Dat blijkt uit een brief van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.

De werkgerelateerd psychische klachten worden vaak veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk, baanonzekerheid, of agressie en geweld op de werkvloer. Bij veel bedrijven is het onderwerp nog onvoldoende bespreekbaar, aldus Asscher, die er daarom 4 jaar lang samen met werkgevers en werknemers extra aandacht aan gaat besteden.

Asscher wil een maatschappelijke dialoog op gang brengen. Daarnaast gaat de Inspectie SZW bij controles extra aandacht besteden aan werkstress.

Asscher wil in eerste instantie de grootste risico's aanpakken: werkdruk, agressie, geweld en intimidatie op en rond het werk. In bijvoorbeeld het onderwijs en bij financiële instellingen wordt de helft van het ziekteverzuim veroorzaakt door hoge werkdruk. In het derde en vierde jaar van de aanpak staat het bestrijden van discriminatie en pesten op de werkvloer centraal. De aanpak richt zich daarnaast op een aantal doelgroepen met een hoger risico op uitval, zoals flexwerkers en mantelzorgers.

Ongeveer 40 procent van de werkende Nederlanders ervaart werkdruk. Vorig jaar gaf ruim 2 miljoen mensen aan regelmatig onder hoge tijdsdruk te moeten werken. Ruim 1 miljoen werknemers hebben te maken of te maken gehad met ongewenst gedrag van collega's en ongeveer 100.000 werknemers worden systematisch gepest.
Annotaties:
21-12-2013 21:22 | view publisher site
Werkstress beroepsziekte nummer 1 #zaplog
| #209641 | 21-12-2013 13:34 | hakkietakkie
Ik zie het op mijn eigen werk ook en ik ben er zelf ook gevoelig voor. En iedere keer weer wordt er vanuit management weer iets bedacht waardoor het werk 'efficienter en effectiever' kan en dan gaat de druk weer omhoog.
Dat in combinatie met een uitzendwerk/tijdelijke contracten caroussel maakt het geheel.. bijzonder onprettig, zeker met in het vooruitzicht nóg meer maatregelen die het werk 'effectiever' gaan maken.
Ik hoor ook steeds meer mensen zeggen, zo, nu heb ik tenminste een 'vast contract' maar eigenlijk bedoelen ze 'contract voor bepaalde tijd', maar ze ervaren het als vast omdat ze tenminste zijn aangenomen en hun vakantie niet 'bij elkaar hoeven te sparen'. Om na een paar verlengingen alsnog aan moeten sluiten bij het UWV om 3 maanden later bij dezelfde werkgever te worden aangenomen als flexwerker.
Als 40% van het verzuim in nederland een direct verband heeft met het werk en zich uit als burn-out e.d. dan zou er nog een veel groter deel van het verzuim indirect werk- en stressgerelateerd kunnen zijn. Hartklachten, rugklachten, gewond raken door de werkdruk, vermoeidheid, verslaving, noem het maar op. Huiselijk geweld, stress die mee naar huis wordt genomen.
Eigenlijk is deze boodschap van Asscher en de werkgevers te cynisch voor woorden. We draaien de duimschroeven aan, en in de toekomst kunnen we niet anders dan de druk verder opvoeren maar: "Asscher wil een maatschappelijke dialoog op gang brengen. Daarnaast gaat de Inspectie SZW bij controles extra aandacht besteden aan werkstress." Tja. De PvdA die het opneemt voor de arbeider, zullen we maar zeggen.
hakkietakkie's avatar
| #209661 | 22-12-2013 06:21 | liedetecter
Helemaal met je eens hakkie, een hachelijke sitatie is het geworden en politici zijn te cynisch om het geheel nog te herkennen of diegene die dat wel herkennen durven de opgelegde conditionering en statusquo niet te doorbreken die hen ook wordt opgelegd. Door wie? Helaas werkt dit voor Asscher, en moet je constateren dat dat allicht de enige overgebleven weg is, hoe treurig ook, als je politicus bent. Van de SP zie en verwacht al helemaal niks meer .. een starre en zelfingenomen ideologische ballast weerhoud hen van het luidruchtig op tafel trommelen om de stem te laten horen van het volk wat lijd en wie ze denken te vertegenwoordigen. Hoogste tijd voor iets nieuws.
| #209694 | 23-12-2013 02:40 | loveulongtime
Wat bijna niemand weet is dat het deel van de hersenen waar de stress zich afspeelt ook het deel is waar chemische overbelasting plaatsvindt.

Stress en vervuiling zijn gerelateerd.

http://schafderenteaf.wordpress.com/2013/12/02/economisch-groei-en-5-miljoen-chronisch-zieken/
aanmelden / inloggen